Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO: Legendárny komentátor Karol Polák zomrel

Legendárny športový komentátor Karol Polák komentuje dienie na ihrisku počas finálového zápasu 10. ročníka futbalového turnaja chlapcov z detských domovov na Slovensku Appelia cup 2013 v Štrbe 18. júna 2013. Foto: TASR

Opustil nás vo veku 81 rokov.

Bratislava 17. januára (Teraz.sk/TASR) - Vo veku 81 rokov zomrel v nedeľu ráno v Bratislave legendárny športový komentátor Karol Polák. Podľahol ťažkej chorobe. TASR to potvrdili jeho dlhoročný kolega Dušan Gabáni, dlhoročný známy športový novinár a publicista Jozef Kšiňan a ďalšie zdroje.




Karol Polák svojím osobitým štýlom komentoval množstvo významných svetových i domácich športových prenosov. Jeho podmanivý hlas znel z televízie dlhé roky počas olympiád, majstrovstiev sveta či majstrovstiev Európy vo futbale a krasokorčuľovaní. "Dozvedel som sa pred chvíľou túto smutnú správu a zaskočila nás to. Ešte nedávno, vari pred mesiacom či dvoma s ním boli naši spoloční známi, vraj ale podľahol nejakej ťažkej chorobe, takže to prišlo rýchlo," konštatoval pre TASR redaktor TA3 Dušan Gabáni, ktorý so zosnulým pôsobil na jednom televíznom pracovisku vyše 20 rokov.

Karol, vykašli sa na operu

Karol Polák sa narodil 7. septembra 1934 v Bratislave. Jeho otec, bývalý ligový futbalista ho odmalička viedol k športu. V mladosti bol Karol Polák brankárom vo vtedajšej Červenej hviezde Bratislava a potom hral šesť rokov druhú basketbalovú ligu. Okrem športového talentu mal tiež umelecké sklony. "Naši vo mne objavili hudobný talent a dali ma na husle. Mám za sebou päťročnú hudobnú školu aj s absolventským koncertom".

Neskôr mladý futbalový brankár študoval spev na konzervatóriu, až pokým mu vysokoškolský pedagóg Ján Borodáč nepovedal: "Karol, vykašli sa na tú operu, hlas máš dobrý, dobre vyzeráš, z teba bude herec!". A tak sa budúci športový komentátor rozhodol pre štúdium na divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave.

Počas štúdia hrával v jednej malej kapele ako huslista, moderoval v Divadle hudby a chodil aj do rozhlasu na nočné služby ako hlásateľ. "Televízia začala vysielať v roku 1956. Prvý futbalový priamy prenos, ktorý som videl, komentoval jeden slávny rakúsky športový komentátor a to ma uchvátilo. Ale vtedy som ešte ani nesníval o tom, že by som ním chcel byť aj ja."

Na archívnej snímke vpravo futbalistka roka 2013 Dominika Škorvánková (Slovan Bratislava/SV Neulengbach), vľavo športová komentátorská legenda Karol Polák počas slávnostného odovzdávania cien 21. ročníka ankety o najlepšieho futbalistu Slovenska za rok 2013 3. marca 2014 v Trnave.
Foto: TASR/Martin Baumann
V roku 1962 sa Karol Polák stal komentátorom v novovznikajúcej športovej redakcii v Československej televízii. V priebehu nasledujúcich 30 rokov svojím charakteristickým štýlom komentoval nespočetné množstvo športových prenosov. Zúčastnil sa na šiestich zimných a šiestich letných olympiádach, siedmich majstrovstvách sveta a ôsmich majstrovstvách Európy vo futbale, dvadsiatich majstrovstvách sveta a Európy v krasokorčuľovaní.

Špičkový komentátor

Bol to hlas Karola Poláka, ktorý komentoval druhé miesto česko-slovenských futbalistov na majstrovstvách sveta v Čile v roku 1962, víťazstvo Slovana v Pohári víťazov pohárov v roku 1969 či nezabudnuteľnú jedenástku Antonína Panenku na majstrovstvách Európy v Belehrade v roku 1976.



Karol Polák svojho mladšieho kolegu Dušana Gabániho prijímal na športové oddelenie federálnej televízie v roku 1972. O tri roky neskôr z vtedajšej STV odišiel aj Gabáni: "Istý čas sme spolu sedeli aj v jednej kancelárii a bol som s ním tuším na siedmich olympiádach a určite na troch majstrovstvách sveta - v Španielsku, v Mexiku a v Taliansku. Bol to môj veľký vzor a vo sfére komentovania futbalu je zatiaľ nedostihnuteľný. Mal úžasný cit pre rozprávanie rôznych zaujímavostí, robil to pri prerušení hry, ale keď sa hralo, venoval sa dianiu. Teda mal cit, ako tie informácie rozložiť. Bol môj vzor aj preto, že mal obrovský archív a veľkú pozornosť venoval aj príprave na každý prenos."

Pozrite si najlepšie fotografie nezabudnuteľného komentátora: ARCHÍVNE FOTKY: Takto si budeme pamätať Karola Poláka


S pravidelným komentovaním skončil v roku 1992. Neskôr moderoval športovú reláciu Retro Šport na súkromnej rozhlasovej stanici Rádio Hornet. Príležitostne spolupracoval s niektorými televíznymi a rozhlasovými stanicami a moderoval rôzne spoločenské akcie.

Mnohí športoví fanúšikovia o ňom hovoria ako o bezkonkurenčnej legende športového komentovania. Je držiteľom televízneho ocenenia Zlatý krokodíl (1972), ceny Československej televízie (1981) alebo ceny Slovenského olympijského výboru. "Komentátor musí vedieť, kedy vystupňovať emócie, kedy ich utlmiť, musí vedieť narábať s hlasom a s divákom sa rozprávať," tvrdil obľúbený Karol Polák.