Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Slovensko

Lekár Lipták je rozhodnutý: Prijímať dary od pacientov budem naďalej

Známy lekár Peter Lipták sa verejne priznal k "darom" od pacientov. Foto: tvnoviny.sk

Všeobecný lekár odmieta, že by išlo o úplatky. V tejto súvislosti už vypovedal pred vyšetrovateľom v budove Prezídia Policajného zboru.

Bratislava 15. februára Teraz.sk/TASR) - Všeobecný lekár Peter Lipták, ktorého vyjadrenia o prijímaní "darov" od pacientov a rozhovory v médiách spôsobili značný rozruch, chce vo svojom konaní ďalej pokračovať. A to napriek tomu, že v tejto súvislosti vypovedal pred vyšetrovateľom v budove Prezídia Policajného zboru. Povedal to v relácii V politike televízie TA 3.


"Príde pacient, ja sa o neho starám, ani v mysli mi nenapadne, že tento pacient mi ide teraz dať nejaký dar. On príde a povie, pán doktor, rád by som vám dal dar. Hej? A ja sa na neho pozriem, usmejem sa a poviem, tak teda ste ma prekvapili, ale som rád a ďakujem vám pekne za dar. No," povedal Lipták v relácii.

Tomuto procesu sa podľa neho hovorí "ústna zmluva" a podľa lekárových tvrdení takýto "dar" môže podľa zákona prijať. "Ja som teda naďalej pripravený takto prijímať dary od svojich pacientov", tvrdí Lipták.



Medializované vyjadrenia Liptáka o prijímaní darov od pacientov neostali ani bez povšimnutia generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Ten vydal už v pondelok (9.2.) pokyn špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi na preverenie výrokov. Hovorkyňa GP Andrea Predajňová Teraz.sk informovala, že z výrokov vyplynulo podozrenie z korupčného správania sa.

Všeobecný lekár Peter Lipták poskytol v posledných dňoch viacerým médiám vyjadrenia, v ktorých reagoval na obvinenie kardiológa Viliama F. z prijatia úplatku od pacientov. Pre Nový Čas povedal, že ak kardiológ za tie peniaze poskytol službu, ktorú mal poskytnúť, tak s tým nemá problém.

Následne sa Lipták vyjadril aj pre televízie. V pondelkových (9.2.) televíznych novinách Markízy sa rozhovoril o daroch od pacientov, ktoré každoročne prijíma. "Ja to robím tak, že prijmem od pacientov každý rok dary, čo ja viem, tak asi za 5000 eur," povedal. A ten, kto na dar nemá, má podľa neho "smolu". Pre TABLET.TV neskôr vysvetlil, že o "smole" tých, ktorí nemajú na dar nehovoril v kontexte svojej vlastnej práce, ale na margo situácie v zdravotníctve ako takej. Rozhodne odmietol, že by ako praktický lekár kedykoľvek vzal akýkoľvek úplatok.

Aj pre televíziu JOJ to, že by bral úplatky, odmietol. "Ja nemôžem dostať úplatok, ja som ambulantný lekár."

Reportáž Markízy, po ktorej sa téme začali venovať viaceré médiá, označil Lipták za mediálnu manipuláciu. Na svojom blogu na sme.sk napísal, že za 30-ročnú kariéru všeobecného lekára mu úplatok ešte nikto neponúkol.