Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Liberáli spoluprácu s OĽaNO a NOVA nevylúčili, chcú však silného lídra

Predseda strany Sloboda a Solidarity (SaS) Richard Sulík. Foto: TASR

Šéf OĽaNO Igor Matovič dnes avizoval, že volebný líder vzíde na základe krúžkov vo voľbách. Kto ich bude mať najviac, bude viesť povolebné rokovania.

Bratislava 29. júna (TASR) – To, či sa strana Sloboda a Solidarita (SaS) pridá k predvolebnej koalícii hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a NOVA, podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka ešte nie je uzavreté. Rozhodnúť by sa o tom malo na jeseň. Podmienkou liberálov je však volebný líder a silný ekonomický program.

OĽaNO a NOVA dnes ohlásili, že pôjdu spoločne do budúcoročných parlamentných volieb. Nevylučujú pritom ani predvolebnú spoluprácu s ďalšími stranami. Myšlienku, že by sa SaS k tejto koalícii pridala, liberáli neodmietajú. Trvajú však na tom, aby takáto koalícia mala za cieľ ekonomickú obnovu Slovenska a silného lídra, ktorý bude ašpirovať na funkciu premiéra.



"Ak táto koalícia bude hlavným motorom ekonomických reforiem s uveriteľným lídrom, ktorý ako prvý bude na tie ekonomické reformy tlačiť, potom má zmysel účasť SaS v takejto koalícii," uviedol dnes na tlačovej besede predseda SaS Richard Sulík. V opačnom prípade si myslí, že bude lepšie ak SaS pôjde do volieb samostatne. "Ja som presvedčený o tom, že päťpercentná hranica pre nás nebude predstavovať problém," dodal.

SaS celkovo víta predvolebnú spoluprácu OĽaNO a NOVA a považuje ju za prirodzenú a správnu. "Myslíme si, že je to taký dobrý prvý krok smerom k verejnosti, krok týkajúci sa spájania opozičných pravicových síl," dodal Galko. Zároveň informoval, že z interných prieskumov, ktoré si strana dala spraviť, by trojkoalícia vo voľbách získala od 14 do 14,9 percenta. Podľa Galka, ak by mala trojkoalícia aj lídra, mohla by atakovať hranicu 20 percent.