Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Politológ: Spojenectvo OĽaNO a NOVA je prirodzené, problém by bola SaS

Politický analytik Ján Baránek hosťom v relácii POLITIKA Tu a Teraz. Foto: Tablet.TV

Tvrdia to politológovia Ján Baránek a Grigorij Mesežnikov.

Bratislava 29. júna (TASR) – Predvolebná spolupráca Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) a NOVA je prirodzená, nakoľko oba politické subjekty sú ideovo príbuzné. Tvrdia to politológovia Ján Baránek a Grigorij Mesežnikov.

"Je to spojenectvo viac-menej prirodzené. Sú to dve konzervatívne kresťanské strany," uviedol pre TASR politológ Ján Baránek s tým, že s takýmto spojenectvom nebudú mať problém ani voliči oboch hnutí. Problém by mohol nastať v prípade, ak by do tejto spolupráce pribudla liberálna SaS. "Jednak by protestovali kresťanskí poslanci v OĽaNO a mohli by s tým mať problém aj samotní Lipšicovi ľudia," dodal Baránek.



Či by sa okrem SaS k tejto spolupráci mohli pridať aj ďalšie pravicové strany, je podľa Baránka otvorené a je to otázka ďalších rokovaní. "Nie je problém v tom, že by sa mali spojiť ideovo príbuzné strany, ale problém je v tých lídroch, ktorí majú voči sebe osobnostné animozity," vysvetlil Baránek. Problém môže byť aj v osobe Igora Matoviča, ktorý podľa Mesežnikova figuruje v rôznych konfliktných udalostiach aj s inými potenciálnymi partnermi.



Mesežnikov aj Baránek dávajú zoskupeniu OĽaNO a NOVA šancu na úspech v budúcoročných parlamentných voľbách. "Celkovo je to pokus zabrániť prepadávaniu hlasov a o niečo to zníži rozdrobenosť stredopravej časti politického spektra," vysvetlil pre TASR Mesežnikov. Zdôraznil, že OĽaNO by aj bez spolupráce s Lipšicovým hnutím malo vysoké šance dostať sa do parlamentu.