Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

M. KVASNIČKA: Stratu miestenky v poslaneckom klube KDH beriem ako fakt

Na snímke zdola poslanci KDH Pavol Abrhan, Jozef Mikuš, Július Brocka a Marián Kvasnička. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Poslanec NR SR za KDH zrejme nestiahne svoj podpis spod nominácie Henriety Crkoňovej na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu.


Bratislava 10. mája (TASR) - Poslanec NR SR za KDH Marián Kvasnička zrejme nestiahne svoj podpis spod nominácie Henriety Crkoňovej na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Vyplýva to z jeho stanoviska, v ktorom uvádza, že stratu miestenky v poslaneckom klube KDH berie ako fakt a s pokorou.

Predstavitelia KDH mu totiž dali čas do stredy (13.5.) poludnia, aby svoj podpis stiahol, inak bude vylúčený z klubu. "Nikdy som nebol zalepený strachom o miesto na kandidátke. V živote verejného činiteľa často prichádzajú chvíle konfliktu medzi svedomím a disciplínou. Rozhodol som sa s pocitom požehnania vypočuť hlas svedomia, srdca a zodpovednosti voči ľuďom, ktorí mi zverili mandát poslanca. Ten budem vykonávať naďalej, pretože o identitu kresťanského demokrata ma nemôže obrať nijaké rozhodnutie zhora," odkázal.

Na margo Crkoňovej zdôraznil, že bola v súvislosti s NKÚ oslovená ešte pred takmer troma rokmi, keď bola na rodičovskej dovolenke. "Poznali sme jej prácu kvestorky Univerzity Palackého v Olomouci a oceňovali jej profesionalitu a jej výsledky. Ako kandidátku sme ju ponúkli ešte dávno predtým, ako dostala ponuku pracovať v rezorte školstva. To, že ju ľudia ako bývalú kvestorku tak významnej univerzity z tohto prostredia poznali aj u nás na Slovensku, je len prirodzené," myslí si Kvasnička.

Crkoňovú označil za veľmi kvalifikovanú osobu. "Je na škodu, že my si šikovných a schopných ľudí automaticky a hneď často nedôstojne kádrujeme. Musíme si uvedomiť, že táto funkcia presahuje jedno volebné obdobie, a preto musí byť vedená nezávislou osobou, ktorá nebude polarizovať spoločnosť," odkázal.

Na margo kritiky, že sa podpísal aj pod spoločného kandidáta opozície Maroša Žilinku, Kvasnička uviedol, že ako poslanec má na to plné právo. "Podobne to bolo v minulosti vyčítané Albertovi Einsteinovi, keď odporučil na rovnakú akademickú funkciu dvoch kandidátov. Povedal, že u každého vyzdvihol rôzne kvality. U mňa to bolo rovnaké. Pán Žilinka bol rozhodnutím KDH, ktoré som rešpektoval. Ale zdieľam názor, že pani Crkoňová je lepším kandidátom. Je načase, aby sme ďalej netraumatizovali spoločnosť a nechali v tomto úrade pracovať odborníka," dodal.

Predsedníctvo a poslanecký klub KDH v sobotu 9. mája vyzvali Kvasničku, aby stiahol svoj podpis spod nominácie Henriety Crkoňovej. Ak to neurobí do poludnia 13. mája 2015, bude vylúčený z poslaneckého klubu KDH. Následne predsedníctvo hnutia prijme ďalšie rozhodnutia.

KDH sa od tohto kroku Kvasničku dištancovalo, pričom podľa hnutia poslanec o svojom zámere KDH vopred neinformoval. "KDH podporuje jediného kandidáta na funkciu predsedu NKÚ - prokurátora Maroša Žilinku, ktorý je zároveň spoločným kandidátom parlamentnej opozície," uviedlo predsedníctvo.

"Vážime si zhodu dosiahnutú v parlamente na kvalifikovanom kandidátovi. Slovensko potrebuje účinnú kontrolu hospodárenia s majetkom štátu a verejnými financiami, ktoré sú dnes zneužívané rozsiahlou korupciou, klientelizmom a častým predražovaním verejného obstarávania," uviedla v stanovisku hovorkyňa KDH Nataša Žembová.

Podobne ako sa KDH zaoberalo Kvasničkom, aj OĽaNO rieši svojho poslanca Štefana Kuffu, ktorý je druhým navrhovateľom Crkoňovej. Podľa informácií TASR majú Obyčajní s Kuffovým krokom veľký problém a nestotožňujú sa s ním. Aj poslanci OĽaNO totiž pridali svoje podpisy pod nomináciu Žilinku. Aký bude verdikt v prípade Kuffu, by malo byť známe čoskoro.