Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Matovič: Ak Procházku odložia, pre Slovensko to nič dobré neveští

Igor Matovič Foto: TASR/Martin Baumann

Lídra OĽaNO zaskočila informácia Aktuálne.sk, podľa ktorej polícia nevidí dôvody na začatie trestného stíhania v kauze nahrávky rozhovoru medzi ním a Radoslavom Procházkom.

Bratislava 23. októbra (Teraz.sk) - Ak je naozaj pravda, že kauzu nahrávky rozhovoru medzi Igorom Matovičom a Radoslavom Procházkom polícia vyšetrovať nebude, pre Slovensko to neveští nič dobré. V reakcii na informáciu, ktorú zverejnil portál Aktuálne.sk, to pre Teraz.sk uviedol Matovič.

"Ak je to naozaj pravda, tak Procházka má veľmi vplyvných ochrancov veľmi, veľmi vysoko. To pre budúcnosť Slovenska neveští nič dobrého," napísal pre Teraz.sk v esemeske líder OĽaNO s tým, že toto jeho vyjadrenie môžeme uverejniť.

Vyšetrovateľ vec odmietol

„Vyšetrovateľ po doplnení vyšetrovania, ktoré vykonal v zmysle pokynu prokurátora, s dátumom 20. októbra rozhodol tak, že odmietol vec, pretože neboli dôvody na začatie trestného stíhania,“ potvrdil pre Aktuálne.sk policajný prezident Tibor Gašpar.

Dodal, že uznesenie už bolo odoslané na generálnu prokuratúru, ktorá rozhodne o ďalšom postupe.
„Vyšetrovateľ policajného zboru dňa 22.10. 2014 doručil prokurátorovi generálnej prokuratúry uznesenie o trestnom oznámení podanom Igorom M. spolu s vyšetrovacím spisom. Prokurátor preskúma rozhodnutie vyšetrovateľa a vyšetrovací spis. Následne rozhodne o ďalšom postupe v trestnom konaní,“ reagovala pre Aktuálne.sk hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Správu o zastavení vyšetrovania si môžete prečítať TU.

Pozadie kauzy

Polícia začala v súvislosti s nahrávkou trestné stíhanie vo veci podozrenia z trestného činu skrátenia dane v septembri. Nahrávka rozhovoru Matoviča s Procházkom sa objavila v médiách po tom, ako sa Procházka odmietol podrobiť testu na detektore lži. Matovič ho naň vyzval, keď Procházku obvinil z čierneho financovania prezidentskej kampane. Na nahrávke sa hovorí o možnosti platenia inzercie bez bločku. Procházka priznal, že hlas na nahrávke je jeho, ale materiál je podľa neho zostrihaný.

Predseda strany Sieť Radoslav Procházka hosťom v diskusnej relácii POLITIKA Tu a Teraz.
Foto: Tablet.TV


"Nikto nikdy v priebehu volebných kampaní na Slovensku nepovedal o sebe a svojich zdrojoch toľko, čo ja. Dal som menoslov darcov s konkrétnymi sumami. Do desiatich minút sa im vedeli niektoré médiá telefonicky ozvať. Dal som si spraviť overenie od nezávislého audítora, ktorý podlieha Úradu pre dohľad nad výkonom auditu,” zdôraznil v relácii Politika Tu a Teraz 9. septembra 2014 Procházka. “Ja ani neviem, čo znamená slovné spojenie ´čierne peniaze´, mňa sa to absolútne netýka. Neexistuje vôbec dôvod hovoriť o tom ako o reálnom podozrení,” dodal.

Pripomenul, že spolu s prvým podpredsedom Siete Andrejom Hrnčiarom vrátili poslanecké mandáty a nechali na ľuďoch, aby rozhodli o ich politickej budúcnosti. “Som dnes bežný, radový občan Slovenskej republiky. Bol som vypovedať na Generálnej prokuratúre a konzistentne hovorím jednu vec: Mám dôveru v to, že to orgány činné v trestnom konaní vyšetria, padni komu padni,” uzavrel začiatkom septembra Procházka.