Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

I. MATOVIČ: Vyzývam R. Procházku, aby opustil vrcholovú politiku

Tlačová konferencia lídra hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviča na tému Zverejnenie nahrávky s Radoslavom Procházkom 4. mája 2015 v Bratislave. Na snímke Igor Matovič. Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa slov Matoviča ho Procházka v rozhovore nabádal na porušenie zákona.

Bratislava 4. mája (TASR) - Líder OĽaNO Igor Matovič vyzýva predsedu Siete Radoslava Procházku, aby opustil vrcholovú politiku, lebo na jej čistenie od zlodejov určite nie je vhodný. Povedal to na dnešnej tlačovej konferencii v reakcii na zverejnenie celej nahrávky rozhovoru medzi ním a Procházkom.



"Skutočnosť, že Radoslav Procházka potvrdil pravosť zverejnenej nahrávky, znamená, že páchateľ sa usvedčil, Sieť zhasla a vypla sa Procházkova svätožiara. V slušnej krajine by človek, ktorý takto 11 mesiacov klamal, už dávno nebol v politike. Špina sa špinou čistiť nemá a verím, že po dnešku žiaden slušný človek nad voľbou Siete na čele s Procházkom nebude uvažovať," povedal Matovič. Na druhej strane prípadný povolebný vstup OĽaNO do koalície, v ktorej bude aj Sieť, nevylúčil. Tvrdí totiž, že bude rešpektovať vôľu ľudí a s cieľom zabrániť koalícii Smer-SD a SNS je pripravený rokovať aj s Procházkom.



Podľa jeho slov ho Procházka v rozhovore nabádal na porušenie zákona a nahrávka potvrdzuje, že všetko, z čoho Matovič Procházku obvinil, je pravda. "Za posledný rok som stokrát oľutoval, že som do sporu s Procházkom šiel, ale 101-krát som si povedal, že ide o boj za správnu vec. Nie je možné si pred takýmito zlodejinami zakrývať oči," zdôraznil Matovič.

Ak Procházka hovorí, že nahrávka je pravá, podľa Matoviča tvrdí presný opak toho, čo hovoril doteraz. "Hovoril, že sa so mnou nikdy nebavil o inzercii bez bločku. Tým, že potvrdil pravosť nahrávky, potvrdil, že 'pol na pol' znamená platenie polovice sumy oficiálne a polovice nie. On tvrdil, že to znamená platenie polovice peňazí vopred, polovice potom. Páchateľ sa usvedčil," myslí si šéf Obyčajných s tým, že Procházka prepral v prezidentskej kampani niekoľko stoviek tisíc eur a dodnes neukázal, od koho pochádzajú. "On je schopný klamať ľudom do očí s plechovým ksichtom," uzavrel.

Tlačová konferencia lídra hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviča na tému Zverejnenie nahrávky s Radoslavom Procházkom 4. mája 2015 v Bratislave. Na snímke Igor Matovič.
Foto: TASR/Martin Baumann

Procházka dnes označil nahrávku za odkaz verejnosti, že je vo verejnej službe slobodný. "Ide o odkaz, že som bez záväzkov, nikomu nič dlžný a že sa chcem do volieb sústrediť na prípravu plánu pre ľudí na vystriedanie vládneho manšaftu Juraja Širokého," uviedol. Ľudia si podľa neho majú na nahrávku urobiť názor sami, vrátane vyjadrenia "pol na pol". Procházka zopakoval, že ho mrzí, že s Matovičom viedol rozhovor a že neodišiel hneď pri prvej provokácii. "Tiež mi je ľúto, že som rozhovor viedol takým spôsobom," povedal.

Celá približne 70-minútová nahrávka z rozhovoru medzi Matovičom a Procházkom sa objavila na internete, v nedeľu (3.5.) o nej informovala televízia Markíza a portál Aktuality.sk. Matovič si nahrávku urobil tajne v roku 2014 pred prezidentskými voľbami.



Práve časť z tohto rozhovoru o financovaní Procházkovej kampane sa na internete objavila už skôr. Procházka si chcel objednať inzerciu v regionálnom periodiku Matovičovcov, pričom polovica mala byť platená bez dokladu v rámci "kamarátskej zľavy".

Na ďalších častiach nahrávky sa šéf OĽaNO Procházku pýta, či nebude po prezidentskej kampani veľa dlžný. "Keby som mal byť akože dlžný, sa na to vys..., nemá to význam nechať zo seba spraviť niekoho bábku. Ja som musel v jednej chvíli spraviť vnútorné rozhodnutie, že fakt pôjdem do toho s vlastnými úsporami a mám v tom veľa svojich peňazí a aj sa mi ľudia vyzbierali, inak celkom slušne," hovorí Procházka.

Matovič odovzdal nahrávku polícii v decembri minulého roka. Na tento krok bol vyzvaný políciou s cieľom podrobiť záznam odbornej expertíze. Polícia začala v súvislosti s nahrávkou trestné stíhanie ešte v septembri 2014, neskôr vyšetrovanie zastavila. V novembri obvinil Procházku prokurátor Generálnej prokuratúry SR pre zločin skrátenia dane a poistného v štádiu prípravy.