Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Medzi obeťami v talianskom hoteli zasypanom lavínou Slováci nie sú

V stredu večer 18. januára 2017 spadla na trojsposchodový hotel Rigopiano masívna lavína, ktorá sa strhla v dôsledku silného zemetrasenia. Hotel sa nachádza v talianskej oblasti Abruzzo. Foto: TASR/AP

Naše veľvyslanectvo v Ríme je v neustálom kontakte so záchranárskymi jednotkami.

Bratislava 19. januára (TASR) - Rezort diplomacie potvrdil, že medzi obeťami a zranenými v talianskom hoteli Rigopiano v oblasti Abruzzo, ktorý zasiahla v noci nadnes lavína, sa zatiaľ nenachádzajú Slováci. Pre TASR to uviedol riaditeľ tlačového oddelenia ministerstva zahraničných vecí SR Igor Skoček.

"Záchranárske práce neustále prebiehajú. Zatiaľ sme nedostali informáciu, že by sa medzi zranenými alebo obeťami mali nachádzať Slováci. Naše veľvyslanectvo v Ríme je v neustálom kontakte so záchranárskymi jednotkami," informoval Skoček.

Zhruba 30 ľudí zostalo uväznených v hoteli v talianskej oblasti Abruzzo, ktorý zasiahla v noci nadnes mohutná lavína. Podľa záchranárov mnohí z nich neprežili, bližšie údaje o mŕtvych však neboli bezprostredne známe.



Trojposchodový hotel Rigopiano sa nachádza blízko vrchu Gran Sasso a leží v nadmorskej výške 1200 metrov. V hoteli sa malo v čase padnutia lavíny nachádzať najmenej 20 turistov vrátane detí a sedem členov personálu. Záchranári mali pre husté sneženie problémy doraziť na postihnuté miesto, prišli tam až pred svitaním.

Lavína pravdepodobne vyvolali dotrasy pochádzajúce zo zemetrasení s magnitúdou viac ako päť stupňov, ktoré v stredu postihli strednú časť Talianska. Záchranárom sa podarilo vytiahnuť dvoch živých ľudí z automobilu zaparkovaného pred hotelom. Hotel Rigopiano patrí do zimného strediska Farindola.