Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

ONLINE: Taliansky hotel pochovala lavína, našli telá štyroch obetí

Záchranár stojí v prednej časti hotela Rigopiano, ktorý zasiahla lavína v skorých ranných hodinách 19. januára 2017. Foto: TASR

Medzi obeťami a zranenými sa zatiaľ podľa rezortu diplomacie nenachádzajú Slováci. Lavínu zrejme vyvolali otrasy zeme, ktoré postihli strednú časť Talianska.

Rím 19. januára (TASR) - Tri mŕtve telá doposiaľ objavili talianski záchranári v hoteli Rigopiano v regióne Abruzzo, ktorý v noci v noci nadnes zavalila mohutná lavína. S odvolaním sa na zdroje z prostredia tamojšej polície o tom informovala talianska agentúra ANSA.

Záchranári údajne lokalizovali už aj štvrté bezvládne telo, vyhrabať sa im ho však doposiaľ nepodarilo. Talianska vláda správy o týchto obetiach doposiaľ nepotvrdila.

Trojposchodový hotel Rigopiano sa nachádza blízko vrchu Gran Sasso a leží v nadmorskej výške 1200 metrov a patrí do zimného strediska Farindola. V hoteli sa malo v čase incidentu nachádzať najmenej 20 turistov vrátane detí a sedem členov personálu. Podľa záchranárov mnohí z nich neprežili.



Lavína bola pravdepodobne vyvolaná dotrasmi pochádzajúcimi zo zemetrasení s magnitúdou vyše päť stupňov, ktoré v stredu postihli strednú časť Talianska. Hotel Rigopiano patrí do zimného strediska Farindola. Hotel sa podľa stanice BBC nachádza neďaleko vrchu Gran Sasso.



Otrasy zeme prišli po tom, ako regióny Abruzzo, Marche a Lazio zasiahlo niekoľkodňové husté sneženie. Mnoho tamojších obcí zostalo neprístupných, záchranárske horské tímy sa k nim pokúšali dostať počas celej noci. Rovnakú oblasť zasiahlo vlani v auguste silné zemetrasenie, ktoré si vyžiadalo 298 mŕtvych.

Aktuálne správy z miesta pádu lavíny Teraz.sk prináša ONLINE:

22:00

Náš ONLINE sa končí. Ďakujeme, že ste udalosti po páde lavíny na taliansky hotel sledovali spolu s nami.

21:05

Takto to dnes vyzerá v interiéri zavaleného hotela.

Interiér zavaleného talianskeho hotela Rigopiano, 19. januára 2017.
Foto: TASR/AP


20:06

Podľa záchranárov mohlo byť v hoteli až 35 ľudí, píše bbc.com. Pôvodne sa uvádzalo, že v zariadení bolo registrovaných 22 hostí a 7 zamestnancov, v skutočnosti sa však v čase nešťastia mohlo v budove nachádzať viac osôb.

19:52

Na snímke záchranár odpratáva sneh pred vchodom do hotela Rigopiano, ktorý zasypala mohutná lavína spôsobená zemetrasením 19. januára 2017 v talianskej Farindole. Zhruba 30 ľudí zostalo uväznených v troskách.

Na snímke záchranár odpratáva sneh pred vchodom do hotela Rigopiano, ktorý zasypala mohutná lavína spôsobená zemetrasením 19. januára 2017 v talianskej Farindole. Zhruba 30 ľudí zostalo uväznených v troskách.
Foto: TASR/AP


18:32

Taliansky premiér Paolo Gentiloni sa už stretol s hlavou talianskej civilnej ochrany Fabriziom Curciom. Vyzval tiež úrady, aby zdvojnásobili úsilie o vyslobodenie ľudí, ktorých lavína odrezala od sveta.

Taliansky premiér Paolo Gentiloni, uprostred, na stretnutí s hlavou talianskej civilnej ochrany Fabriziom Curciom, vpravo, v Rieti, centrálnom Taliansku, 19. januára 2017.
Foto: TASR/AP


16:56
Na snímke záchranári stoja pri zasypaných a prevrátených autách pri hoteli Rigopiano.
Na snímke záchranári stoja pri zasypaných a prevrátených autách pri hoteli Rigopiano, ktorý zasypala mohutná lavína spôsobená zemetrasením 19. januára 2017 v talianskej Farindole.
Foto: TASR


16:47
Záchranári údajne lokalizovali už aj štvrté bezvládne telo, vyhrabať sa im ho však doposiaľ nepodarilo. Talianska vláda správy o týchto obetiach doposiaľ nepotvrdila.

16:18
Rezort diplomacie potvrdil, že medzi obeťami a zranenými v talianskom hoteli Rigopiano v oblasti Abruzzo sa zatiaľ nenachádzajú Slováci. Pre TASR to uviedol riaditeľ tlačového oddelenia ministerstva zahraničných vecí SR Igor Skoček.

15:32
Na videosnímke záchranári pomáhajú mužovi (uprostred) dostať sa z hotela Rigopiano.
Na videosnímke záchranári pomáhajú mužovi (uprostred) sa dostať z hotela Rigopiano po zasiahnutí lavínou 19. januára 2017 v talianskej Farindole.
Foto: TASR


14:47
V hoteli smrti našli telá troch obetí, a to vrátane muža, ktorého telo bolo nájdené dnes ráno. Žiadne bližšie informácie o ich identite denník la Repubblica nezverejnil.

14:13
Denník la Repubblica hlásil, že personál a hostia možno hľadali útočisko v podzemných saunách hotela.

14:10
Podľa novinárov, ktorí sú na mieste, sú stromy, matrace a ďalšie predmety z hotela zmiešané s masami snehu.

13:51
Talianski hasiči oznámili, že jej záchranárske jednotky sú na mieste, ale že v hoteli nenašli žiadne známky života nezvestných osôb.

13:47
Toto je posledná informácia, ktorú hotel Rigopiano zverejnil na svojej oficiálnej facebookvej stránke: "Kvôli zlému počasiu sú telefónne linky mimo prevádzky!"

Posledný facebookový príspevok hotela Rigopiano, ktorý zasiahla lavína v stredu 18. januára 2017.
Foto: screenshot/facebook


13:40
Taliansky premiér Paolo Gentiloni nabáda talianske úrady, aby zvýšili úsilie pri zachraňovaní ľudí, ktorí zostali izolovaní v dôsledku zemetrasenia a snehovej búrky.

13:32
Európska únia súcití s Talianskom, ktoré zasiahla séria zemetrasení, a Európska komisia (EK) je pripravená mu pomôcť, uviedol dnes jej predseda Jean-Claude Juncker.

"Chcel by som vyjadriť sústrasť rodinám a blízkym obetí. V mene celej Európskej komisie by som rád vyjadril Talianom solidaritu. Spravíme všetko pre to, aby sme Taliansku v tejto ťažkej chvíli pomohli a aby v nej nezostalo osamotené. Požiadal som eurokomisára pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christora Stylianidisa, aby bol v nepretržitom kontakte s talianskymi úradmi a poskytoval im všetku potrebnú pomoc," uviedol v písomnom vyhlásení Juncker.

13:26
Záchranári si zriadili východzí tábor v meste Penna, ktoré sa nachádza asi 10 kilometrov od miesta nešťastia.

13:13
Snehové búrky vyradili elektrické vedenie a zablokovali cesty. Ľudia z okolia sú uviaznutí vo svojich domovoch už niekoľko dní. "Všetci nás opustili!" uviedla pre SKY TG24 Daiana Nguyenová, jedna z obyvateliek provincie Teramo.

13:00
Na videu ďalšie zábery z hotela smrti.



12:57
Letný záber na hotel Rigopiano je dnes už len spomienkou.



12:50
Podľa neoficiálnych správ dvaja preživší kontaktovali záchranné zložky o páde lavíny, no začali konať až oveľa neskôr.

12:45
Mapka regiónu, kde lavína zasypala hotel.



12:33
"Neboli sme schopní urobiť príliš veľa. Štruktúra sa zrútila. Je to skôr hromada trosiek než hotel," povedal Antonio Crocetta, člen Alpskej záchrannej skupiny, ktorá je na mieste činu. "To, čo z hotela zostalo, hrozí nebezpečenstvu zrútenia sa. Hotel je takmer úplne zničený. Volali sme, ale nikto neodpovedal, žiadne hlasy. Kopeme a hľadáme ľudí," povedal pre Reuters telefonicky.

12:24
Na videosnímke pohľad na hotel Rigopiano po zasiahnutí lavínou.
Na videosnímke pohľad na hotel Rigopiano po zasiahnutí lavínou 19. januára 2017 v talianskej Farindole.
Foto: TASR


12:17
Záchranári pokračujú vo vyhrabávaní snehu.
Na videosnímke záchranári si razia cestu do hotela Rigopiano po zasiahnutí lavínou 19. januára 2017 v talianskej Farindole.
Foto: TASR


12:05
Záchranári aj médiá majú problém dostať sa do lavínou postihnutej oblasti.
Na snímke z vrtuľníka si záchranné vozidlá razia cestu do hotela, ktorý zavalila lavína v talianskom stredisku Farindola, 19. januára 2017.
Foto: TASR


11:57
Záber z hotela, pri ktorom behá mráz po chrbte.
Na videosnímke záchranárov z 19. januára 2017 vidno hromady snehu a sutinu vnútri hotela Rigopiano v talianskom zimnom stredisku Farindola.
Foto: TASR


11:50
Záchranárov mali zmobilizovať dvaja preživší muži, Giampiero Parete a Fabio Salzetta, prostredníctvom aplikácie WhatsApp. V správe napísali: "Pomoc, pomoc, umierame od zimy."

11:45
Na mieste zasahujú vrtúľniky.




11:40
Predseda provincie pre la Repubblica vyhlásil, že "budova sa posunula o desať metrov", a to v dôsledku mohutnej lavíny.

11:34
Pod troskami budovy našli obeť.

11:31
VIDEO Tablet.TV dokumentuje snehové nešťastie.


11:25
"Som nažive, pretože som si išiel zobrať niečo z môjho auta," povedal podľa la Repubblica preživší Giampiero Parete zdravotníckemu personálu.

11:18
Podľa meteorológov napadalo za posledné dni pri Gran Sasso asi 5 metrov snehu.

11:15
Prvé VIDEO z interiéru hotela, ktorý zasypala lavína.



11:12
NAŽIVO z talianskeho zimného strediska Farindola.



11:07
Na videosnímke pohľad na sneh vo vnútri hotela Rigopiano.
Na videosnímke pohľad na sneh vo vnútri hotela Rigopiano po zasiahnutí lavínou 19. januára 2017 v talianskej Farindole. Zatiaľ nešpecifikovaný počet mŕtvych si vyžiadal dnešný incident, pri ktorom lavína zasiahla hotel v talianskom regióne Abruzzo.
Foto: TASR


11:00
V hoteli sa malo v čase incidentu nachádzať najmenej 20 turistov vrátane detí a sedem členov personálu.

10:55
Podľa najnovších informácií sa záchranárom podarilo vytiahnuť dvoch živých ľudí z automobilu zaparkovaného pred hotelom.

10:47
VIDEO zo záchranárskych prác.


10:41
Záchranári z hotela vytiahli prvú obeť, je ňou muž.

10:40
Pozrite si fotogalériu z miesta, kde lavína zasypala hotel Rigopiano.



10:20
Zachrániť sa podarilo dvoch mužov menom Giampiero Parete a Fabio Salzetta. Pád masívnej lavíny, ktorá pre túto oblasť nie je typická, videli na vlastné oči. V hoteli sa mali nachádzať aj dve deti.

10:16
Na videu vidno, ako husté sneženie sťažuje záchrannú operáciu v Taliansku. Záchranári mali problémy doraziť na postihnuté miesto; prišli tam až pred svitaním.



10:11
Podľa talianskeho denníka La Stampa prepravili do bezpečia dve osoby. Jedna z nich je v podchladenom stave.

10:08
Záber z miesta tragédie pri hoteli Rigopiano.



9:55
Na archívnej snímke hotel Rigopiano neďaleko vrchu Gran Sasso, ktorý zasiahla lavína.



9:46
V hoteli sa malo v čase incidentu nachádzať zhruba 30 ľudí. Následkom lavíny sa čiastočne preborila strecha. Obyvatelia blízkej obce Farindola zalarmovali záchranárov. Snehová víchrica a zablokované cesty im však sťažili prístup na miesto udalosti, kam podľa miestnych médií prišli o 04.00 h SEČ.




9:42
"Lavína je obrovská," potvrdil jeden zo záchranárov. Hotelový personál a zákazníci boli takmer 24 hodín pod snehom a troskami.

9:38
Záchranári sa počas noci pokúšali dostať k postihnutému miestu. Na mieste zasahujú hasiči, dva tímy horských záchranárov aj šesť sanitiek. Záchrannú akciu komplikuje padajúci sneh.

9:33
Podľa zahraničných médií lavína pochovala 30 ľudí, pravdepodobne dvaja prežili.



9:23
Talianska tlačová agentúra ANSA napísala, že incident si vyžiadal "mnoho mŕtvych".

9:15
Pozrite si video z miesta pádu lavíny.