Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

SULÍK: Deklaráciu troch ústavných činiteľov vníma ako zdrap papiera

Na archívnej snímke predseda SaS Richard Sulík. Foto: TASR - Andrej Galica

Líder SaS je presvedčený, že Danko by nemal na jednej strane podpísať spolu s Kiskom a Ficom vyhlásenie o ďalšej integrácii v rámci Európy a následne hovoriť v ruskom parlamente, ako máme radi Rusov.

Bratislava 26. novembra (TASR) – Deklaráciu, ktorou sa traja najvyšší slovenskí ústavní činitelia priklonili k spoločnej politike EÚ a NATO, považuje líder SaS a europoslanec Richard Sulík za zdrap papiera. "Vnímam to ako zdrap papiera, ako nič nehovoriaca deklarácia. Skôr vyslať signál – pozrite, my sa tu zhodujeme," vyhlásil Sulík v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

Dokazuje to podľa neho vystúpenie predsedu Národnej rady (NR) SR Andreja Danka v ruskej štátnej Dume, kde "rozprával rôzne čudné veci". Jeho prejav označil za nehoráznosť a "zaliečanie sa" za krátkozrakosť jeho zahraničnej politiky. Sulík je presvedčený, že Danko by nemal na jednej strane podpísať spolu s prezidentom a premiérom vyhlásenie o ďalšej integrácii v rámci Európy a následne hovoriť v ruskom parlamente, ako máme radi Rusov. "Sú to dvojité iritujúce signály, ktoré vysiela. Potom jasne povedzme, že sme za rušenie sankcií voči Rusku, keď tam máme obchodné styky," skonštatoval líder SaS. Napriek tomu si ale myslí, že Európa by sa mala snažiť o korektné vzťahy s Ruskom v niektorých prípadoch, napr. aj v prípade ukončenia vojny v Sýrii, lebo bez Ruska to vraj nebude možné.

Sulík sa nevyhol zhodnoteniu prejavu prezidenta SR Andreja Kisku na pôde Európskeho parlamentu. Označil ho za silno proeurópsky, ktorý sa od neho očakával, avšak myslí si, že mohol byť aj kritickejší a "netváriť sa, že v EÚ super všetko funguje". Prejav hlavy štátu však nepovažuje za tragédiu, skôr za prepásnutú príležitosť povedať, že EÚ by sa mala spamätať, lebo takto ďalej fungovať nemôže či pomenovať niektoré konkrétne problémy.

V prípade migračných kvót Sulík opätovne zopakoval, že SaS je zásadne proti nim, čo ale neznamená, že ľudia nemajú právo na azyl. Žiadosti migrantov však podľa neho treba posudzovať. Riešenie vidí napríklad vo vybudovaní veľkých azylových centier mimo EÚ, kde by úradníci každého žiadateľa o azyl posúdili.

Je tiež presvedčený, že Európa by si mala dokázať ochrániť svoje vonkajšie hranice sama a nežiadať o to NATO. Ten je obranným paktom na to, že ak bude napadnutá členská krajina, akoby boli napadnuté všetky a v rámci súdržnosti jej prídu na pomoc. Členstvo v NATO považuje pritom Sulík za záväzok Slovenska a je proti vystúpeniu z neho. V prípade nákupu novej obrannej techniky hovorí o kšeftárstve a tajnostkárstve SNS a bude žiadať riadne výberové konanie a odtajnenie dokumentov aspoň v prípade druhej várky obstarávania.

Na margo faktu, že sa Európska lieková agentúra (EMA) nepresťahuje na Slovensko, ale do Amsterdamu, Sulík skonštatoval, že by sme nemali čakať na pomoc a zľutovanie niekoho. Slovensko si rovnako ako iné krajiny dokáže pomôcť aj samé. "Slováci majú na to, aby sme boli úspešnou krajinou. Ale Slovensko nemôže mať takéto strašidelné vedenie, aké má teraz," zdôraznil Sulík.