Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra: Úmyslom bolo umožniť každému zúčastniť sa na oslavách

Na snímke účastníci Celoslovenských osláv sviatku svätých Cyrila a Metoda na hrade Devín v Bratislave 5. júla 2017. Foto: TASR/Martin Baumann

Prepraviť sa mohol každý, kto nahlásil svoju účasť u kontaktných osôb na okresných úradoch, uviedlo ministerstvo k doprave na oslavy do Bratislavy-Devína.

Bratislava 6. júla (TASR) - Úmyslom vlády bolo umožniť každému občanovi zúčastniť sa na oslavách Sviatku sv. Cyrila a Metoda na bratislavskom hrade Devín, preto bola zabezpečená hromadná doprava vzhľadom na záujem ľudí z regiónov. Prepraviť sa mohol každý, kto nahlásil svoju účasť u kontaktných osôb na okresných úradoch. Uviedol to dnes tlačový odbor ministerstva vnútra (MV) s tým, že počas štátneho sviatku je obmedzená verejná doprava, čo bol jeden z dôvodov na tento krok.



"Štátnoreprezentačné podujatie na hrade Devín pri príležitosti štátneho Sviatku sv. Cyrila a Metoda schválil kabinet uznesením 24. mája 2017 na návrh ministra kultúry. Ide o celonárodný sviatok, k cyrilo-metodskému duchovnému dedičstvu sa hlásime aj v Ústave SR. MV organizuje napríklad aj oslavy 8. mája," informoval tlačový odbor.

Informáciu o celkových nákladoch rezort vnútra zatiaľ nemá. "Zverejníme ich ihneď po doručení a spracovaní faktúr," dodalo ministerstvo.

Poslanci Národnej rady SR za OĽaNO-NOVA Eduard Heger a Ján Marosz dnes uviedli, že tieto oslavy boli v skutočnosti straníckou akciou vládneho Smeru-SD. Ako dôkaz predložili verejne dostupné objednávky ministerstva vnútra (MV) na autobusovú dopravu z celého Slovenska, ktorá mala štát vyjsť na minimálne 40.000 eur. Cestujúci za dopravu neplatili. "Zneužiť tento sviatok je dehonestácia. Robert Fico z toho urobil niekdajšie Pasienky Vladimíra Mečiara. Fico sa od svojho učiteľa dobre učí. Ozývajú sa však ľudia, ktorým sa nepáči, že Smer-SD si robí stranícku akciu za štátne peniaze," povedal Heger.

Predstavitelia OĽaNO-NOVA najskôr dostali podnet, v ktorom sa píše, že MV vydalo príkaz objednať autobusy z každého okresného mesta. "Bol organizovaný zvoz štátnych zamestnancov a príslušníkov strany Smer-SD. Pozreli sme si objednávky na dopravu, objednávateľom je skutočne ministerstvo vnútra. Dostali sme aj SMS, ktorú odoslali členom Smeru-SD ich okresní šéfovia. Hovorí sa tam, že budú organizované autobusy a budú odchádzať v konkrétny čas na hrad Devín. SMS sme dostali od samotných členov Smeru-SD," povedal Heger.

Podľa jeho slov je teda zjavné, že išlo o stranícku akciu a Fico chcel publikum. "Z autobusov vystupovali hlavne ľudia vyššieho veku. Keď sme sa ich pýtali, potvrdili nám, že sa viezli zdarma. Pýtali sme sa aj šoférov, ktorí potvrdili, že týchto ľudí pravidelne zvážajú aj na iné stranícke akcie Smeru-SD," uviedol Heger.

Obyčajní preto predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) žiadajú, aby 40.000 eur, ktoré boli použité na autobusovú dopravu, zaplatil z vlastného vrecka alebo zo straníckych peňazí.