Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

R. FICO: Nedorozumenie medzi protokolmi sme si s A. Dankom vysvetlili

Na archívnej snímke predseda vlády SR Robert Fico počas príhovoru na Celoslovenských oslavách sviatku svätých Cyrila a Metoda na hrade Devín v Bratislave 5. júla 2017. Foto: TASR/Martin Baumann

Vláda sa podľa premiéra dnes nekonala preto, že do dnešného dňa nebol vyriešený problém platov učiteľov. Ministri sa podľa premiéra zídu 24. júla.

Bratislava 6. júla (Teraz.sk/TASR) - Zrušenie dnešného rokovania vlády nesúviselo so sporom okolo osláv 1154. výročia príchodu vierozvestcov Cyrila a Metoda na naše územie na Devíne, a ak niekto očakával vládnu krízu, bude sklamaný. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol predseda vlády Roberta Fica (Smer-SD).



"Došlo k elementárnemu nedorozumeniu medzi protokolmi NR SR a Úradu vlády," vyhlásil predseda vlády s tým, že sa dnes stretol s predsedom SNS Andrejom Dankom a problém si vydiskutovali. "Mal som stretnutie s predsedom Národnej rady, pánom Dankom, sme si veci vysvetlili a sme si ich vysvetlili tak, že každý sme porozumeli svoje stanovisko," uviedol ďalej Fico. „Mne záleží na stabilite tejto vlády a táto vláda je stabilná," zdôraznil.



Vláda sa podľa premiéra dnes nekonala preto, že do dnešného dňa nebol vyriešený problém platov učiteľov a neboli urobené všetky dohody, ktoré mali byť urobené. Ministri sa podľa premiéra zídu 24. júla.

„Dohodol som sa s pánom predsedom parlamentu, pretože vidíme rôzne možnosti ako sa postaviť k tomu, čo sme učiteľom sľúbili, že vláda sa stretne asi o dva a pol týždňa, myslím že to je v pondelok, 24. júla. Chceme ešte využiť tento priestor na diskusiu," ozrejmil premiér.

Predseda Národnej rady (NR) SR a Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko sa ostro ohradil proti postupu protokolu Úradu vlády, ktorý mu podľa jeho slov naznačil, že nie je žiadúce, aby na oslavách výročia príchodu vierozvestcov Cyrila a Metoda na naše územie na Devíne vystúpil s prejavom. Na protest proti tomu sa Danko napokon na oslavách nezúčastnil.



Keď bolo zrušené dnešné rokovanie vlády, v médiách sa objavili špekulácie, že to bolo v dôsledku tohto sporu.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) o Dankovi na slávnostiach nehovoril. V prejave kritizoval za neúčasť prezidenta SR Andreja Kisku. Ten mu na to v reakcii odpovedal, že sa zúčastnil viacero osláv štátnych sviatkov, kde premiéra Fica nevidel.

Dnešné stretnutie ministrov malo byť posledné pred letnou prestávkou. Mali hovoriť o zväčša zdravotníckych témach, napríklad zvyšovaní poplatkov na urgentoch či zmene fungovania ambulantnej pohotovosti. Na pláne mal byť aj diskusia o oddlžení nemocníc, minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) ale po minulotýždňovom odklade materiál na rokovanie v predstihu nepredložil. Na koncepciu oddlženia sa chce najnovšie pýtať koaličný Most-Híd. Drucker sa so stranou stretne. "Koncept sme pripravení odprezentovať na koaličnej rade, materiál bude následne predložený na rokovanie vlády," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.