Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Na summit do Bratislavy príde asi 300 delegátov a vyše 1300 novinárov

Na snímke Bratislavský hrad. Foto: TASR/AP

Väčšina premiérov a prezidentov pricestuje v piatok ráno, keďže summit sa plánoval ako jednodňové podujatie. Okrem národných delegácií príde aj delegácia predsedu Európskej rady a predsedu EK.

Bratislava 15. septembra (TASR) – Na neformálny summit lídrov 27 členských krajín, ktorý sa bude konať v piatok 16. septembra v Bratislave, priletí 17 delegácií špeciálom priamo do hlavného mesta SR, šesť komerčnou linkou do Viedne a tri delegácie pricestujú autom. TASR o tom informoval hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Peter Stano. Veľká Británia sa stretnutia nezúčastní.

"Veľká väčšina premiérov a prezidentov pricestuje v piatok ráno, keďže summit bol zamýšľaný a plánovaný ako jednodňové podujatie," dodal Stano.

Podľa jeho slov okrem národných delegácií sa na summite zúčastní aj delegácia predsedu Európskej rady a predsedu Európskej komisie. "Celkovo bude v hlavnom meste Slovenska okolo 300 delegátov, taktiež vyše 1300 akreditovaných novinárov z viac ako 60 krajín sveta," vysvetľuje hovorca rezortu diplomacie.


Vyjadrovať sa k rozpočtu považuje momentálne za predčasné, pričom reálne náklady budú známe až po skončení podujatia. "Bude to vôbec najväčšia koncentrácia premiérov a prezidentov na území Slovenska. Neformálne stretnutie lídrov EÚ mimo Bruselu sa koná takmer po desiatich rokoch, keďže naposledy to bolo v roku 2007 v Lisabone, keď sa podpisovala Lisabonská zmluva," dodal Stano.

Hlavným dejiskom rokovaní lídrov bude Bratislavský hrad. Delegácie bude hostiť na hrade slovenský premiér Robert Fico, na rokovaní sa zúčastní i predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý európskym summitom predsedá, a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Lídri absolvujú taktiež krátku prehliadku jedného z najmladších múzeí moderného umenia – Danubiana Meulensteen Art Museum, ktoré sa rozprestiera na rozhraní troch krajín – Slovenska, Rakúska a Maďarska.

Dejiskom neformálneho obeda lídrov bude loď Regina Danubia zvaná taktiež "plávajúca slávnostná a kongresová sieň na Dunaji". Má kapacitu pre 400 pasažierov, dlhá je 70 metrov a široká 11 metrov. Loď počas obeda dopraví predstaviteľov EÚ do múzea Danubiana. Úlohu tlačového centra pre stovky novinárov bude spĺňať výstavisko Incheba Expo Bratislava.

"V tlačovom centre bude k dispozícii viac ako 800 pracovných miest, 40 TV kabín, 20 rozhlasových kabín a päť národných brífingových miestností," informuje hovorca a zároveň dodáva, že "v piatok budú oči celej Európy - a nielen jej - veľmi pozorne upreté na Bratislavu."

Všetko o SUMMITE v Bratislave nájdete TU.