Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ZÁBOJNÍK o bezpečnosti summitu: V kľúčových zónach nesmie zlyhať nikto

Bezpečnostné opatrenia pred piatkovým summitom lídrov štátov Európskej únie v Bratislave 14. septembra 2016. Foto: TASR - Vladimír Benko

Podľa bezpečnostného analytika by ľudia by mali mať pochopenie kvôli dopravnými obmedzeniam, bez nich sa takáto akcia zorganizovať nedá. Nesmie zlyhať ani jeden príslušník v dvoch kľúčových zónach.

Bratislava 15. septembra (TASR) - Bezpečnostné opatrenia, koordinované Úradom ochrany ústavných činiteľov a diplomatických misií, počas summitu premiérov vlád a prezidentov členských krajín EÚ v Bratislave, ktorý sa uskutoční v piatok 16. septembra, musia byť na najvyššej možnej úrovni.

Zdôraznil pre TASR bezpečnostný analytik a dlhoročný policajný príslušník a exriaditeľ Úradu ochrany ústavných činiteľov a diplomatických misií Juraj Zábojník. "Ľudia by mali mať pochopenie v súvislosti s dopravnými obmedzeniami, pretože bez nich sa takáto akcia zorganizovať nedá. Bude nasadený maximálny počet príslušníkov bezpečnostných zložiek takmer všetkých útvarov, ktorí majú svoje úlohy na jednotlivých úsekoch. Táto reťaz zodpovednosti musí byť taká pevná, že nesmie dôjsť k zlyhaniu ani jedného príslušníka hlavne v prvých dvoch kľúčových zónach," povedal ďalej Zábojník.

Podľa jeho slov je preto potrebné, aby jednotlivé výkony služieb na úsekoch boli prekrývané viacerými kontrolami všetkých riadiacich stupňov a to nie z kancelárie, ale priamo v jednotlivých častiach odfiltrovaného bezpečnostného prostredia.

"Pevne verím, že operatívni pracovníci Úradu ochrany ústavných činiteľov v súčinnosti a koordinácii s pracovníkmi tajných služieb Slovenskej republiky majú do posledného metra štvorcového zmapované dôležité miesta ako pobytov, tak i presunov najvyšších predstaviteľov zúčastnených na akcii. Dúfam, že si každý jeden príslušník bezpečnostných zložiek uvedomuje vážnosť celej akcie a následkov, ktoré by mohli z dôvodu nezodpovedného výkonu služby vzniknúť a čo by to znamenalo. To by sa už asi pred branno-bezpečnostným výborom tohto parlamentu neobhájilo," zdôraznil ďalej.



Na otázku, ako sa konkrétnejšie podobné akcie zabezpečujú uviedol: "V jednotlivých segmentových úkonoch sa nemalé nároky kladú na pyrotechnikov, ktorí musia miesto spájať aj s časovou osou a vedieť, že nie je problém materiál, ktorý by spôsobil katastrofu, myslím tým výbušné a trhacie látky priniesť na miesto a zabudovať ho do priestoru tak, aby splynul s prostredím v dostatočnom časovom predstihu. Veľká pozornosť sa musí venovať preverovaniu a infiltrácii ľudí do prostredia gastronómie. Pri nezodpovednom preverovaní a výkone služby jednotlivých odborníkov na tomto úseku sa veľmi jednoducho dostane jedovatá látka až do črevného traktu a to je nezvratný následok. Jednotliví pracovníci údržby, ako aj domáci a pracovný personál v objektoch konania zasadaní, musia byť zmonitorovaní tak, akoby odišli práve z magnetickej rezonancie. Hlavne tí, ktorí budú v absolútnej blízkosti najvyšších predstaviteľov," prezradil Zábojník.

"V jednotlivých zónach parkovania VIP vozidiel, aj keď budú pod kontrolou, chcem veriť, že vodiči budú sedieť tam kde majú a ani len na sekundu nestratia dohľad nad vozidlom prideleným chránenej osobe. To isté sa týka i osobných ochrancov, ktorí majú v rámci tejto trajektórie plnenia odborných a zložitých otázok v rámci bezpečnostných opatrení jedno z najdôležitejších poslaní. Súčinnostné zložky Krajského policajného riaditeľstva monitorujúce prostredie v druhom a treťom stupni sú nemenej dôležité a preto je potrebné, aby si 'diskusné krúžky' s kolegami alebo okoloidúcimi, vybavovanie sms správ a telefonátov nechali na čas, keď ukončia výkon služby na úseku," povedal ďalej slovenský bezpečnostný analytik.



"Zo zlých skúseností vieme, čo urobil nedávno nezodpovedný výkon služby policajtov vo francúzskom Nice, ktorí neprehliadli dostatočne nákladné vozidlo a uverili legende útočníka, ktorú použil a zomrelo 84 nevinných ľudí vrátane malých detí," povedal Zábojník. Preto, podľa jeho slov "venovanie pozornosti každému jednému subjektu, alebo objektu v bezpečnostnom prostredí, jeho vyhodnotenie a stanovenie správnej diagnózy je veľmi dôležité a to hlavne u tých, ktorí nezapadajú do kontextu a nemajú tam čo robiť".

"Z praxe viem jedno, že ak toto všetko bude takto pripravené, jednotlivé úkony budú do seba zapadať a bude nepretržitá kontrola výkonu služby všetkých policajtov ako si plnia úlohy, hovorím, že sa nesmie počas bratislavského summitu nič stať. Slovo 'nemalo' tu nemá miesto," zdôraznil na záver analytik.

Juraj Zábojník je plukovník v zálohe. V minulosti bol riaditeľom Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií SR. Osobne chránil napríklad pápeža Jána Pavla II. Na Slovensku riadil bezpečnostné opatrenia pri summite jedenástich prezidentov v Levoči a mnohé iné významné bezpečnostné akcie na území Slovenska, ale aj v zahraničí. Odpracoval na Úrade ochrany ústavných činiteľov 17 rokov. Je spoluzakladateľ Svetovej organizácie ochranných služieb sveta, v databáze expertov Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR pre krízové oblasti.


Všetko o SUMMITE v Bratislave nájdete TU.