Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Kontrolóri sa chystajú do VšZP, pozrú sa na zmluvy a jej činnosť

Na snímke predseda Najvyššieho kontrolného úradu SR Karol Mitrík Foto: TASR - Michal Svítok

Najvyšší kontrolný úrad kontrolu plánoval už dlhodobo.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) chystá kontrolu v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP). Kontrolóri sa pozrú na zmluvy a tiež jej činnosť.

Úrad kontrolu plánoval už dlhodobo, reaguje ňou však aj na podnet ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD). Ten dal NKÚ preveriť zmluvy medzi VšZP a firmami tety jej doterajšieho generálneho riaditeľa Marcela Foraia.



"Primárne pôjde o kontrolu zmluvných vzťahov súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a tiež o vecné preverenie úhrad služieb poskytovaných štátnymi i súkromnými poskytovateľmi," informovala TASR hovorkyňa úradu Daniela Bolech Dobáková. Rozhodnutie o kontrole vydal predseda NKÚ Karol Mitrík.

Kontrolóri podľa jej slov preveria reprezentatívnu vzorku zmlúv medzi VšZP a štátnymi a neštátnymi poskytovateľmi laboratórnej diagnostiky, počítačovej tomografie, elektromyografie či RTG vyšetrení.

Predpokladaný záver kontroly odhaduje NKÚ koncom prvého štvrťroka 2016. Do akcie bude priamo zapojených päť špecialistov. Úrad bude pri príprave na kontrolu aktívne komunikovať s Národnou kriminálnou agentúrou (NAKA). Tá preveruje tiež zmluvy medzi VŠZP a tetou M. Foraia.

V prípade zmlúv nie je podľa polície možné stanoviť lehotu zverejnenia záverov


V prípade zmlúv medzi štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) a firmami tety jej bývalého šéfa Marcela Foraia polícia trestné stíhanie nezačala, posudzuje však všetky trestnoprávne relevantné skutočnosti. Pre TASR to uviedol Martin Wäldl, hovorca Prezídia Policajného zboru.

„V prípade uvedených zmlúv a ich dodatkov sa budú posudzovať všetky trestnoprávne relevantné skutočnosti. Ak z uvedených zistení vyplynie záver, že boli naplnené znaky skutkovej podstaty niektorého z trestných činov uvedených v osobitnej časti Trestného zákona, vyšetrovateľ v zmysle Trestného poriadku začne trestné stíhanie,“ uviedol Wäldl.

Podľa neho lehotu na vydanie prípadného rozhodnutia, respektíve zverejnenie záverov vyšetrovania, vzhľadom na zložitosť a rozsah prípadu nie je možné stanoviť.

O preverovaní zmlúv Národnou kriminálnou agentúrou (NAKA) v minulosti ako prvý informoval Denník N. NAKA podľa denníka začala konať z vlastnej iniciatívy bez toho, aby niekto v tejto veci podal podnet.

Forai tvrdil, že zmluvy s jeho tetou sú štandardné. Svoju abdikáciu oznámil 22. septembra. Zároveň požiadal Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, aby zmluvy preveril. Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) jeho abdikáciu prijal a z funkcie ho odvolal k 23. septembru. Avizoval však, že pokiaľ sa prešetrovaním preukáže, že spomínané zmluvy boli v poriadku, Foraia vymenuje naspäť do funkcie šéfa VšZP.