Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Nová voľba šéfa NKÚ by mala byť údajne na májovej schôdzi

Pavol Abrhan (KDH) Foto: TASR/Tomáš Halász
Tlačová konferencia Juraja Miškova (na snímke uprostred) a prípravného výboru strany Slovenská občianska koalícia (SKOK!) v Bratislave 1. decembra 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Post šéfa NKÚ má patriť opozícii, nominovať ho má KDH. Hnutie je pripravené rokovať aj predložiť kandidátov.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Národná rada SR by údajne mala voliť nového predsedu Najvyššieho kontrolného úradu na májovej schôdzi. O májovom termíne počul v kuloároch Pavol Abrhan z KDH. Podľa jeho informácií by mal predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) vypísať voľbu už čoskoro.

"Vítam to. Považujem to za veľmi správne rozhodnutie a za dodržiavanie ústavnej povinnosti predsedu parlamentu zabezpečiť riadny chod NKÚ," povedal pre TASR Abrhan.



Post šéfa NKÚ má patriť opozícii, nominovať ho má KDH. Hnutie je pripravené rokovať aj predložiť kandidátov. O novej voľbe šéfa NKÚ hovoril nedávno s Pellegrinim predseda KDH Ján Figeľ. Rokovanie Figeľ označil skôr za informatívne.

NKÚ vedie presluhujúci Ján Jasovský (nominant už neexistujúcej ĽS-HZDS, pozn. TASR). Funkčné obdobie sa mu skončilo vo februári 2012. Parlament sa pokúšal zvoliť šéfa NKÚ už niekoľkokrát. Všetky doterajšie hlasovania sa skončili neúspechom opozičných kandidátov alebo stiahnutím kandidatúry. Novú voľbu vyhlasuje predseda parlamentu.

Poslanci zo SKOK-u chcú na čele NKÚ charakterovo zdatného odborníka

Štyria nezaradení poslanci NR SR Juraj Miškov, Martin Chren, Jozef Kollár a Daniel Krajcer, ktorí si založili stranu SKOK, podporia opozičného kandidáta na šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Musí to však byť vážený a odborne aj charakterovo zdatný človek, ktorý vytvorí dostatočnú protiváhu vládnej moci.

Poslanci vítajú informáciu, že by mal predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) vypísať novú voľbu šéfa NKÚ už čoskoro. Pripomínajú, že post mal podľa pôvodnej dohody patriť strane SaS. Naposledy nomináciu predkladalo KDH, malo by tak urobiť aj pri novej voľbe.

Štvorica politikov zo SKOK-u zdôrazňuje potrebu nového predsedu NKÚ. Úrad je podľa nich veľmi dôležitý v demokratickej spoločnosti a v súčasnosti riadne nefunguje. "Dôkazom nefunkčnosti NKÚ je to, že nezasiahol v žiadnej z vážnych korupčných a klientelistických káuz za posledné tri roky. Činnosť NKÚ za posledné tri roky neviedla k žiadnemu zásadnému zisteniu či vyvodzovaniu zodpovednosti voči konkrétnym politikom a úradníkom," tvrdia poslanci.