Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO:Smer-SD Figeľa odvolávať nebude,podľa R.Fica by mal odstúpiť sám

Na snímke premiér Robert Fico (uprostred) počas tlačovej konferencie v priestoroch NR SR v Bratislave 24. apríla 2015. Foto: TASR/Martin Baumann

O odvolaní J. Figeľa sa malo rozhodnúť dnes, schôdza parlamentu sa však napokon skončila bez hlasovania. Menšina zastavila valec zo Súmračnej. Smer vyhral voľby, ale nemôže všetko, reagoval Figeľ.

Bratislava 24. apríla (Teraz.sk/TASR) - Poslanci Smeru-SD dnes nepristúpia k avizovanému hlasovaniu o odvolaní podpredsedu NR SR Jána Figeľa s cieľom vyvodiť voči nemu politickú zodpovednosť za podpis zmlúv o výstavbe diaľnic v čase vlády Ivety Radičovej. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda Smeru-SD a premiér Robert Fico.

Fico zdôraznil, že na odvolanie Jána Figeľa stačí Smeru-SD 76 poslancov a má ich k dispozícii 83. "Vládnutie však nie je len o využívaní väčšiny, nemáme záujem meniť parlamentné dohody uzavreté v roku 2012," povedal na margo toho, že opozícia hrozila v prípade Figeľovho odvolania odchodom zo všetkých parlamentných funkcií. Zároveň dodal, že mimoriadna schôdza NR SR s cieľom odvolávania J. Figeľa splnila svoj účel, lebo poukázala na jeho politickú zodpovednosť. "Najlepším riešením bude, že táto schôdza bude ukončená bez hlasovania o tomto návrhu," uviedol premiér.



Zároveň Figeľa vyzval, aby ju voči sebe vyvodil a odstúpil sám, ale konštatoval, že tento krok neočakáva.
Na snímke premiér Robert Fico (vľavo) počas tlačovej konferencie v priestoroch NR SR v Bratislave 24. apríla 2015. Témou tlačovej konferencie bol návrh na odvolanie Jána Figeľa z postu podpredsedu NR SR. Vpravo predseda parlamentu Peter Pellegrini.
Foto: TASR/Martin Baumann

"Veľmi jasne sme chceli poukázať na politickú zodpovednosť podpredsedu NR SR, ktorý v rokoch 2010 až 2012 pôsobil ako minister dopravy. Tejto politickej zodpovednosti sa v žiadnom prípade nemôže zbaviť," konštatoval premiér.

Ako dodal, v čase, keď bol Figeľ ministrom dopravy a podpredsedom vlády, boli podpísané zmluvy, z ktorých bolo evidentné, že za vysúťažené sumy nie je možné stavby realizovať.



"Takto sme boli rozhodnutí od začiatku. Schôdza NR SR splnila svoj účel, preukázali sme politickú zodpovednosť Jána Figeľa. Schôdza bola legitímna. Chceme rešpektovať dohody uzatvorené v roku 2012, keď sa tvorilo vedenie parlamentu. Nemáme záujem meniť tieto parlamentné dohody," povedal Fico.

Podľa podpredsedu parlamentu a lídra KDH Jána Figeľa bolo jeho odvolávanie z parlamentnej funkcie za rozhodnutia bývalej vlády absurdné a malo za cieľ odviesť pozornosť verejnosti od podstaty kauzy. "Menšina zastavila valec zo Súmračnej. Smer vyhral voľby, ale nemôže všetko," vyhlásil Figeľ na margo ukončenia schôdze bez hlasovania o jeho odvolaní. Podľa nezávislého poslanca Daniela Lipšica (NOVA) je dnešný deň po prezidentských voľbách druhou prehrou Roberta Fica v tomto volebnom období.

Premiér na tlačovej konferencii pustil aj videozáznam z HN Clubu zo 7. júna 2011, na ktorom bol Figeľ ako minister dopravy upozorňovaný a varovaný vtedajším riaditeľom Slovenskej správy ciest (SSC) Pavlom Pavláskom a generálnym riaditeľom Doprastavu Dušanom Šamudovským pred škodlivými dôsledkami politiky nereálne lacných diaľnic.

Šamudovský ceny označil ako "mimo akúkoľvek realitu" a povedal, že "živnostníci a malí subdodávatelia dostanú z tohto titulu zabrať. Dostanú zmluvy, ktoré ich postavia na kolená, ktoré ich zničia". Pavlásek označil ceny za "príliš nízke" a "vysoko rizikové".

Hovoril aj o riziku "skrachovania firiem, živnostníkov a biedy, ktorá ich čaká. Taký fetiš najnižšej ceny nie je najlepšou cestou". Samotný Figeľ na videu hovorí, že "isté vyčírenie" je potrebné, lebo "desaťchlapová firma si nemôže trúfať na také diela, ako sú miliardové alebo stámiliónové investície".

"Chceli sme poukázať na jasnú politickú zodpovednosť pána Figeľa. Preukázali sme a nikto to nepoprel, že v rokoch 2010 až 2012 boli podpísané zmluvy na diaľnice, pri ktorých bolo evidentné, že ten, kto stavia, to nemôže postaviť za vysúťaženú cenu. Vedeli o tom predstavitelia firiem aj pán Figeľ. Tejto politickej zodpovednosti sa nemôže v žiadnom prípade zbaviť," odkázal Fico.

Za to, čo v posledných dňoch musela vláda a NR SR riešiť, nesie plnú zodpovednosť podpredseda NR SR Ján Figeľ. Riešenie, ktoré vláda v rokovaní so zástupcami veriteľov bánk a dlžníka je podľa R. Fica v tomto čase to najlepšie riešenie.

Fico tiež poďakoval poslancom za schválenie legislatívnych zmien. Dodal, že verí, že vojdu do platnosti pred koncom apríla, aby sa týkali nielen rozbehnutej reštrukturalizácie Váhostavu-SK, ale aj desiatok ďalších prebiehajúcich reštrukturalizácií.

Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) deklaroval, že nie je iná možnosť, ak sa má hovoriť o politickej zodpovednosti politika, ako použiť inštitút návrhu na jeho odvolanie. "Pán Figeľ nie je chráneným druhom. Aj na neho sa vzťahujú rovnaké inštitúty ako na ktoréhokoľvek člena vlády. Tu sa niekto snažil navodiť dojem, že sa tu deje niečo divné a neštandardné. Je to ale legitímny nástroj, ako otvoriť bod, pri ktorom sme mohli pripomenúť politickú zodpovednosť pána, ktorý je pôvodcom toho, čo sa tu deje," uzavrel.

Rozprava k návrhu na odvolanie lídra KDH Jána Figeľa z postu podpredsedu parlamentu dnes doobeda skončila. Napriek tomu, že o deviatej ráno bolo do diskusie prihlásených ešte 12 členov snemovne, vystúpili len Alojz Hlina (KDH) a Ján Figeľ. Ostatní sa možnosti vyjadriť sa vzdali s tým, že už nechcú predlžovať toto rokovanie, lebo frázy sa len dookola opakujú. Predsedajúca schôdze Jana Laššáková (Smer-SD) následne vyhlásila hodinovú prestávku.