Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

OĽaNO žiada odvolanie Vladimíra Jánoša z parlamentných funkcií

Na snímke podpredsedníčka Národnej rady SR a poslankyňa za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Erika Jurinová. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Podľa podpredsedníčky NR SR Eriky Jurinovej nesmie zostať Jánošovo správanie nepovšimnuté.

Bratislava 4. marca (TASR) - Hnutie OĽaNO žiada okamžité odvolanie poslanca Vladimíra Jánoša (Smer-SD) z parlamentných funkcií. Dôvodom je jeho údajné týranie vlastnej manželky. Jánoš je aj podpredsedom parlamentného ľudskoprávneho výboru.



Jánoš sa podľa OĽaNO správa k manželke ako zviera. Poslanci za hnutie odsudzujú Jánošovo správanie. Poukazujú na informácie, ktoré sa objavili na internete a z ktorých vyplýva, že Jánoš hrubo napáda svoju manželku i dcéru.

"Nie je normálne, aby bol podpredsedom výboru pre ľudské práva človek, ktorý najhrubším spôsobom porušuje základné právo na ľudskú dôstojnosť," tvrdí líder hnutia OĽaNO Igor Matovič. Obyčajní vyzývajú predsedu Smeru-SD Roberta Fica aj šéfku poslaneckého klubu Janu Laššákovú, aby Jánoša odvolali z postu podpredsedu výboru pre ľudské práva.

Kým nebudú vyvodené dôsledky voči Jánošovi, poslanec a splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák (OĽaNO) sa nebude zúčastňovať zasadnutí ľudskoprávneho výboru. "Hulvátske správanie Vladimíra Jánoša voči jeho manželke a dcérke je pre mňa ako manžela a otca nepochopiteľné a odpudzujúce. Pociťujem zahanbenie, že s takýmto človekom zdieľam poslanecké lavice," uviedol predseda poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka.

Podľa podpredsedníčky NR SR Eriky Jurinovej nesmie zostať Jánošovo správanie nepovšimnuté. "Musí byť preverené," vyhlásila. Zverejnené informácie podľa Jurinovej potvrdzujú, že problémy a najmä práva obetí, ktoré sú často bagatelizované a znevažované, musia byť dôsledne napĺňané. "Zákon musí platiť pre každého, aj pre vysokopostaveného poslanca Smeru," zdôraznila s tým, že poslanec má povinnosť byť aj morálnou autoritou pre svojich voličov, ktorých zastupuje.

Jánošovo správanie odsudzuje aj SaS. "Vážený pán Fico, keď už toľko celebrujete úctu k ženám, skúste si pohovoriť s vaším poslancom Jánošom," píšu liberáli na svojom profile na sociálnej sieti Facebook. Pripomínajú, že Smer-SD v súčasnosti chodí po Slovensku a oslavuje Medzinárodný deň žien.

Právny zástupca manželky poslanca za Smer-SD Vladimíra J. - Ivan Katrinec dnes podal na Generálnu prokuratúru SR podnet na prešetrenie týrania zverenej osoby, podnet za vydieranie, vyhrážanie sa a hrubý nátlak, ktorého sa mal Vladimír J. dopustiť na svojej manželke. Podanie podnetu na poslanca dnes pre TASR potvrdila hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. Podnet bude vybavený zákonným spôsobom.



Na internete sa od utorka 3. marca šíria prepisy nahrávok poslanca s jeho 48-ročnou manželkou Ivetou. V prepise používa poslanec vulgarizmy a vyhrážky. Vecou sa zaoberala podľa právneho zástupcu Katrinca aj prokuratúra v Trenčíne, kde bol podnet podaný v polovici februára. Poslanec je so svojou manželkou v rozvodovom konaní.