Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

OPOZÍCIA: Prezident A. Kiska pomenoval kľúčové problémy Slovenska

Prezident SR Andrej Kiska vystúpil so správou o stave republiky počas 53. schôdze Národnej rady SR 18. júna 2015 v Bratislave. Na snímke prezident SR Andrej Kiska a vpravo predseda NR SR Peter Pellegrini prichádzajú na schôdzu. Foto: TASR - Michal Svítok

Prezident SR Andrej Kiska pomenoval pri hodnotení stavu republiky najväčšie problémy Slovenska. Zhodli sa na tom oslovení opoziční poslanci, ktorí hodnotia Kiskov prejav v parlamente pozitívne.

Bratislava 18. júna (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska pomenoval pri hodnotení stavu republiky najväčšie problémy Slovenska. Zhodli sa na tom oslovení opoziční poslanci, ktorí hodnotia Kiskov prejav v parlamente pozitívne.

"Bol to štátnický prejav, na ktorý sme neboli zvyknutí. Roky tu hodnotenie stavu republiky nezaznievalo, prípadne bolo nadbiehaním vládnej väčšine. Tento prejav bol vyvážený, kritický a konštruktívny zároveň. A vyznieva ako povzbudenie pre všetkých," zhodnotil predseda KDH Ján Figeľ.



Poslanec SaS Martin Poliačik oceňuje, že prezident bol vyvážený v kritike aj v pochválení činnosti vlády, parlamentu a iných inštitúcií. "Pre mňa osobne bol pozitívny signál, že spomenul nutnosť venovať sa základnému školstvu," doplnil.



"Prejav bol veľmi dobrý v tom, že vystihol kľúčové problémy Slovenska, ku ktorým by som spolu s pánom prezidentom radil korupciu a právny štát, stav regiónov a zlý stav zdravotníctva. Hovoril o tom veľmi výstižne. A páčil sa mi aj duch humanizmu v jeho prejave, kde sa snažil vyzdvihnúť jedinečnosť každého človeka," uviedol nezaradený poslanec a podpredseda Siete Miroslav Beblavý.

Spokojný s prezidentovou správou bol aj šéf Mosta-Híd Béla Bugár. "Som spokojný s touto správou, lebo väčšina viet pána prezidenta sa nachádza aj v našom programe Občianska vízia," povedal Bugár, ktorému sa páčilo aj to, že sa Kiska snažil poukázať na problémy obyčajných ľudí. S bývalým prezidentom Ivanom Gašparovičom sa Kiskovo vystúpenie podľa Bugára nedá ani porovnať. Bugár vyzdvihol najmä jeho obsah.



Líder OĽaNO Igor Matovič vnímal prezidentovo vystúpenie ako motiváciu najmä k hľadaniu spoločných riešení pre ľudí. Poslal preto premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) sms správu, v ktorej píše o pripravenosti OĽaNO hovoriť o zákaze zisku zdravotných poisťovní.