Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Opozícia víta rozhodnutie súdu voči L. Bašternákovi

Na archívnej snímke zľava Igor Matovič (OĽaNO), Veronika Remišová (OĽaNO), Richard Sulík (SaS) a Ľubomír Galko (SaS). Foto: TASR Marko Erd

Hnutie OĽaNO v súvislosti s prípadom avizuje predloženie návrhu zákona, ktorý by umožnil zhabať majetok, nadobudnutý nelegálnym spôsobom.

Bratislava 14. marca (TASR) - Opozičná strana Sloboda a Solidarita víta štvrtkové odsúdenie Ladislava Bašternáka aj obvinenie Mariana K. z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Jej zástupcovia to uviedli na štvrtkovej tlačovej konferencii. Upozorňujú však na to, že Bašternák získal od štátu aj ďalšie neoprávnené vratky DPH a nad Marianom K. mohli byť aj "väčšie zvieratá".

"Dnes je deň D. Je to deň, keď začala víťaziť spravodlivosť a začal sa rúcať svet dvoch kedysi nedotknuteľných osôb," konštatovala podpredsedníčka SaS Jana Kiššová. Podľa ďalšieho podpredsedu Ľubomíra Galka je posun aj výsledkom enormného tlaku občanov, médií a opozície na orgány činné v trestnom konaní.

Poslanec Národnej rady SR Jozef Rajtár (SaS) považuje päťročný trest pre Bašternáka za dobrý a spravodlivý, na slovenské pomery výnimočný. Verí tiež, že keď prídu na súd ďalšie Bašternákove podvody, odsúdia ho na ďalšie roky väzenia. V tejto súvislosti Rajtár informoval o tom, že polícia koncom februára začala trestné stíhanie v prípade prevodov bytov, z ktorých v jednom z nich býva aj prokurátor Bystrík Palovič ml.

"Snahy nie sú zďaleka na konci ani v týchto prípadoch, ani v ďalších prípadoch, a takisto ani v prípade vraždy Jána a Martiny. Aj keď bol vo štvrtok obvinený Marian K., pátranie a usvedčovanie zo strany vyšetrovateľov sa rozhodne nekončí. Teraz im musíme držať palce o to viac, že sa očakáva, že príde na konečných objednávateľov, ktorí sú, samozrejme, ešte väčšie zvieratá ako Marian K.," myslí si Rajtár. Verejnosť podľa neho musí dať vyšetrovateľom podporu, aby sa nezľakli ani ľudí, ktorí môžu mať stále vplyv na políciu, prokuratúru a časť súdov.

Galko tiež zaželal úspech aj vyšetrovateľom kauzy Gorila. Predpokladá, že nahrávky z tohto prípadu dali expertom, ktorí jednoznačne identifikujú, ktoré osoby sa na nich nachádzajú, a žiada, aby o ich zisteniach informovali aj verejnosť. Galko zároveň vyzval sudcov na okresnom súde v Bratislave, aby vytýčili pojednávanie vo veci zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny. "Je to ďalšia stigma našej spoločnosti a treba sa aj v tejto veci pohnúť," konštatoval.



Rozsudok privítalo aj hnutie OĽaNO. Poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (OĽaNO) poukázala na to, že v prospech štátu prepadne len byt, v ktorom býva expremiér Robert Fico (Smer-SD), keďže veľkú časť majetku už medzičasom podnikateľ stihol prepísať na manželku. "Mimochodom, nečudovala by som sa, keby teraz Robert Fico Bašternákov byt za výhodnú cenu kúpil," pripomenula. Ide podľa nej o ukážku bezmocnosti štátu a neschopnosti vládnej koalície efektívne potrestať ľudí, ktorí dlhé roky okrádali štát a občanov.

Remišová avizovala, že hnutie pripravuje návrh zákona, ktorý by umožnil zhabať majetok, ktorý je nadobudnutý nelegálnym spôsobom. "Už nemôžeme dlhšie tolerovať okrádanie ľudí rôznymi podvodníkmi, ktorí sa priživujú na štáte a nakoniec im štát nakradnutý majetok nie je schopný ani zabaviť," doplnila.

Bašternáka v kauze neodvedenia dane a poistného odsúdil vo štvrtok trojčlenný senát odvolacieho Krajského súdu v Bratislave na nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody, ktorý by si mal odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia.