Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Čierne skrinky ukázali príčinu pádu vrtuľníka v Prešove

Na snímke havarovaný policajný vrtuľník na letisku vojenskej základne v Prešove. Foto: TASR – Milan Kapusta

Tragickú nehodu neprežili hasiči Radoslav Lacko a Peter Toďor.

Bratislava 19. mája (TASR) - Za pádom policajného vrtuľníka v Prešove nemá byť chyba pilota, išlo o technickú poruchu. Také sú výsledky prvého skúmania čiernych skriniek v Prahe, informoval TASR hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

"Príčiny nehody chce rezort ďalej a podrobne skúmať, čierne skrinky a časti stroja pôjdu preto do Spojených štátov amerických," povedal Lazarov. O príčine pádu ako prvý informoval portál pluska.sk.



Tragická udalosť sa odohrala 10. mája vo vojenskom priestore letiska v Prešove. Tu došlo k pádu vrtuľníka ministerstva vnútra, v ktorom prebiehal výcvik leteckého modulu Hasičského a záchranného zboru Prešov skupiny Východ.

Vo vraku vrtuľníka sa nachádzali štyri osoby - dvaja piloti letky Ministerstva vnútra SR a dvaja príslušníci Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove. Tragickú nehodu neprežili hasiči Radoslav Lacko a Peter Toďor.

Jedného z pilotov z havarovaného vrtuľníka previezli do iného zariadenia



Jedného z policajných pilotov, ktorí havarovali 10. mája na záchranárskom policajnom vrtuľníku v areáli vojenského letiska v Prešove, už preložili z prešovskej fakultnej nemocnice do iného zdravotníckeho zariadenia. Informovala dnes o tom hovorkyňa Fakultnej nemocnice Jána Adama Reimana v Prešove Renáta Cenková.

"Jeden pacient už nie je hospitalizovaný vo FNsP J. A. Reimana v Prešove. Druhý pacient je naďalej na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny, bol odpojený od umelej pľúcnej ventilácie, avšak jeho zdravotný stav je naďalej vážny," uviedla Cenková.

Haváriu policajného vrtuľníka Bell 429, ktorý sa zrútil pri výcviku hasičov z výšky asi 100 metrov, neprežili dvaja hasiči z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Radoslav Lacko (1968) a Peter Toďor (1974). Posledná rozlúčka s nimi sa konala v utorok 16. mája.