Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

R.FICO:Polícia vyvrátila Matovičove obvinenia.Nech vyvodí zodpovednosť

Predseda vlády SR Robert Fico a jeho manželka Svetlana počas brífingu s novinármi na tému Vyhlásenie ku krivému obvineniu zo strany poslanca NR SR Igora Matoviča, 14. augusta 2015 pred Úradom vlády SR v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Dôkladné policajné vyšetrovanie v spolupráci so zložkami cudzieho štátu úplne vyvrátilo obvinenia Igora Matoviča na adresu premiéra. R. Fico to vyhlásil na dnešnej slávnostnej schôdzi NR SR.

Bratislava 1. septembra (TASR) – Dôkladné policajné vyšetrovanie v spolupráci so zložkami cudzieho štátu bez akýchkoľvek pochybností vyvrátilo obvinenia Igora Matoviča na adresu premiéra. Predseda vlády Robert Fico to vyhlásil na dnešnej slávnostnej schôdzi Národnej rady (NR) SR.

Dodal, že obvinenia lídra OĽaNO, ktoré medializoval na základe podnetu anonyma a bez akýchkoľvek dôkazov, nepoškodili len jeho ako osobu a jeho rodinu, ale aj dobré meno Slovenska v zahraničí. Zároveň vyzval Igora Matoviča, aby voči sebe vyvodil politickú zodpovednosť.

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a jeho manželka nemajú a ani v minulosti nemali žiadne osobné alebo podnikateľské účty alebo iné finančné produkty vedené vo finančných inštitúciách na Belize. Nie sú ani signatármi na žiadnych účtoch, ktorých majiteľmi sú právnické osoby na Belize. Nemajú ani účasť v žiadnych spoločnostiach s registrovaným sídlom na Belize a nie sú majitelia ani štatutári v takýchto spoločnostiach. Takto znie informácia, ktorú v súvislosti s obvinením Fica a jeho manželky poskytla slovenským orgánom činným v trestnom konaní Financial Intelligence Unit (FIU) - finančná spravodajská jednotka v Belize.

Premiér Fico očakáva, že líder hnutia OĽaNO Igor Matovič, ktorý ho z vlastníctva účtu obvinil, sa vzdá mandátu poslanca Národnej rady SR. Matovič Fica obvinil z toho, že si s manželkou v štáte Belize založili schránkovú firmu a účet, na ktorom mal byť v júli 2015 zostatok približne 700 miliónov dolárov. Fico toto obvinenie odmietol a podal na Matoviča trestné oznámenie zo spáchania zločinu krivého obvinenia.

"Očakávam, že ten, kto takéto nepravdivé obvinenia šíri, prevezme aj politickú zodpovednosť. Pretože veľmi dôkladné policajné preverovanie v spolupráci s policajnými zložkami dotknutého štátu bez akýchkoľvek pochybností vyvrátilo tieto lživé obvinenia," vyhlásil dnes na slávnostnej schôdzi Národnej rady SR Fico. Dodal, že lživé obvinenie poškodzuje nielen osobu predsedu vlády, ale aj obraz Slovenska v zahraničí. Ak by sa Matovičovo obvinenia potvrdilo, viedlo by to k demisii premiéra a jeho vlády.

Informácie o osobách a účtoch si od FIU vyžiadal vyšetrovateľ prostredníctvom slovenskej Finančnej spravodajskej jednotky. TASR to potvrdil hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Pripomenul, že Národná kriminálna agentúra preveruje Matovičove tvrdenia voči Ficovi. Slivka potvrdil, že podľa vyjadrení od FIU Fico s manželkou nemajú schránkovú firmu ani účet na Belize.

Na trestné oznámenie, ktoré podal premiér Robert Fico na Igora M., dohliadali aj námestníci Generálnej prokuratúry (GP) SR. TASR o tom informovala 19. augusta.

STANOVISKO IGORA MATOVIČA:

Bratislava 1. septembra (TASR) - "Stredoamerický štát Belize je smutne známy tým, že kryje medzinárodne hľadaných zločincov, ktorí si tam ukladajú svoje čierne peniaze. Belize je štát, kde je možné si za také peniaze, ktoré má Robert Fico k dispozícii, kúpiť úplne všetko.

Vzhľadom na to ma nejaký papierik z Belize, ktorým máva Robert Fico pred ľuďmi, vôbec nezaujíma. Vo štvrtok odovzdám všetky materiály súvisiace s manipuláciou verejného obstarávania, ktoré vykazujú výrazné znaky hodnovernosti, orgánom činným v trestnom konaní.

Samozrejme, ak sa ukáže, že na predmetnej manipulácii verejného obstarávania nie je slovami Roberta Fica „ani jedno promile pravdy“, nemám najmenší problém sa vzdať poslaneckého mandátu. V prípade, ak sa preukáže, že pri predmetnom verejnom obstarávaní vznikla škoda voči Slovenskej republike, rovnako chlapský záväzok, že odstúpi, očakávam od Roberta Fica.“




„Dňa 17. 8. 2015 bolo na Generálnu prokuratúru Slovenskej republiky osobne podané písomné trestné oznámenie predsedu vlády Slovenskej republiky a jeho manželky. Vo veci trestného oznámenia bude činný prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave,“ uviedla vtedy hovorkyňa generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. Dodala vtedy, že na základe rozhodnutia generálneho prokurátora bude v trestnej veci okrem prokurátora Krajskej prokuratúry v Bratislave, prokurátora trestného odboru GP SR, činný a zodpovedný len prvý námestník generálneho prokurátora a námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek, a to z dôvodu zabezpečenia maximálnej objektivity postupu v tejto trestnej veci.



„Zároveň v súvisiacej trestnej veci bude činný prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR, ktorý zabezpečí preverenie údajného korupčného konania pri verejných obstarávaniach v rokoch 2013–2015, ktoré odzneli na brífingu poslanca Národnej rady SR Igora M.," doplnila 19. augusta Predajňová.

Orgány činné v trestnom konaní uviedli, že budú konať kvôli statusu Igora Matoviča na Facebooku, podľa ktorého mal mať premiér s manželkou v Belize dva bankové účty s astronomickou sumou. Samotný Matovič však zároveň upozornil, že zdroj týchto informácií je anonymný a aj keď na neho pôsobia hodnoverne, nevie ich v danej chvíli dokázať. Podľa vlastných slov reagoval na situáciu, keď polícia na základe anonymného udania urobila raziu v rodinnej firme Matovičovcov. Podľa Matoviča polícia dostatočne neinformovala verejnosť o tom, že voči ich rodinnej firme koná na základe udania anonyma.