Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO: SLOVENSKÍ POLITICI reagujú na útok v NICE

Vyšetrovatelia prehliadajú kamión, ktorým neznámy vodič zaútočil na dav v Nice v noci na dnes. Foto: TASR/AP

Premiér Robert Fico predpokladá, že svetoví lídri budú tvrdšie reagovať na terorizmus vo svete.

Bratislava 15. júla (TASR/Teraz.sk) - Najmenej 84 osôb zahynulo pri útoku, ku ktorému došlo v noci na dnes v meste Nice na juhovýchode Francúzska. Mnohí ďalší ľudia utrpeli zranenia a prinajmenšom 18 osôb je v kritickom stave. Uviedol to dnes priamo z Nice francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve, citovala ho agentúra DPA.



Vodič nákladiaku vrazil vo štvrtok večer okolo 22.30 h. úmyselne do davu ľudí oslavujúcich Deň dobytia Bastily na promenáde Promenade des Anglais. K incidentu došlo tesne po slávnostnom ohňostroji, uvádza spravodajská stanica BBC.

Na incident reagujú slovenskí i svetoví politici


Andrej Kiska
"Som hlboko otrasený útokom, ktorý sa včera stal v Nice. Je to chladnokrvný, barbarský čin, ktorý zneužil oslavy štátneho sviatku, aby spôsobil smrť a utrpenie mnohým nevinným ľuďom. Terorizmus je zlo, voči ktorému sa musíme všetci pevne zomknúť." vyzýva slovenský prezident Andrej Kiska. "V tejto ťažkej chvíli som poslal telegram francúzskemu prezidentovi Françoisovi Hollandovi. V mene svojom a v mene slovenských občanov som vyjadril úprimnú sústrasť rodinám obetí a celému francúzskemu ľudu a súcitím s rodinami zranených."
Prezident Andrej Kiska
Foto: screenshot RTVS


R.Fico: Udalosť v Nice bude opäť niekoľko mesiacov hýbať svetom

Summit ASEM medzi Európou a Áziou poznačil teroristický útok vo francúzskom meste Nice. Premiér Robert Fico, ktorý rokuje v Mongolsku s medzinárodnými lídrami, vyjadril ľútosť pozostalým.

"Je mi veľmi ľúto všetkých obetí a všetkých ranených pri tomto odpornom teroristickom útoku. Rád by som prejavil Francúzom solidaritu," vyhlásil počas prebiehajúceho summitu slovenský premiér.

Andrej Danko
"Neviem ani slovami opísať ten obrovský smútok a žiaľ, nad obeťami a zranenými pri teroristickom útoku vo Francúzku. V myšlienkach a v modlidbách, som s rodinami pozostalých, ktorí prišli o svoje deti, mamy, otcov...," reaogoval na útok v Nice predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko.
Na snímke predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).
Foto: TASR - Jakub Kotian


"Sme s občanmi Francúzska v ich obrovskom žiali po útoku v Nice. Úprimnú sústrasť rodinám obetí, zraneným posielame veľa sily a želáme skoré uzdravenie. Po ďalšej tragédii v tejto krajine sme ešte viac solidárni. Ten smútok a žiaľ sa opísať nedá," reagovala aj Slovenská národná strana.

Miroslav Lajčák
Krátko po incidente, ktorý má podľa mnohých prvky teroristického útoku, sa k tomu vyjadril aj slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák prostredníctvom účtu na Twitteri. "Som šokovaný a rozhorčený neľudským útokom v Nice. Je to hrozná tragédia pre mesto a všetkých zasiahnutých," píše Lajčák. Zároveň v anglickom aj francúzskom jazyku vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým a silnú solidaritu s Francúzskom.
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák .
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Peter Gajdoš
Minister obrany SR dnes zápisom do kondolenčnej knihy, ktorú sprístupnilo francúzske veľvyslanectvo, vyjadril úprimnú sústrasť. V tejto súvislosti tiež zaslal sústrastný list francúzskemu ministrovi obrany Jeanovi-Yves Le Drianovi. "S hlbokým zármutkom som prijal správu o neľudskom teroristickom útoku v meste Nice. Som nesmierne rozhorčený nad krutosťou tohto bezcitného činu, pri ktorom prišlo o život veľa nevinných ľudí a mnoho ďalších je zranených,“ Zároveň vyjadril úprimnú sústrasť všetkým rodinám obetí. "Myšlienkami som pri francúzskom ľude, ktorému zároveň vyjadrujem solidaritu. Rovnako som ako predstaviteľ štátu predsedajúceho Rade Európskej únie pripravený na základe vašej požiadavky poskytnúť akúkoľvek pomoc a podporu v oblasti boja proti terorizmu,“ zdôraznil.
Minister obrany SR Peter Gajdoš
Foto: TASR - Erika Ďurčová



Peter Pellegrini
K vyjadreniam sústrasti sa pripojil aj podpredseda vlády SR pre investície Peter Pellegrini. "Francúzsko opäť prežíva chvíle hlbokého smútku a nezmyselných otázok nad prelievaním krvi nevinných ľudí. Moje myšlienky patria rodinám a blízkym obetí, ktorí ešte pred malou chvíľou oslavovali výročie dobytia Bastily. Dnes musíme tento strašný čin odsúdiť, razantnými opatreniami bojovať proti terorizmu a nesmieme dopustiť, aby našu spoločnosť pohltil strach a nenávisť."
Podpredseda vlády SR pre investície Peter Pellegrini
Foto: TASR/Andrej Galica


Béla Bugár
Podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky Béla Bugár (Most - Híd) vyzýva vo svojej reakcii na spoluprácu a spojenectvo. "Zlo môže byť nebezpečne blízko k tomu, aby prebralo vedenie. Musíme tomu zabrániť a spraviť všetko pre to, aby nezničilo podstatu toho prečo je človek človekom. Musíme držať spolu!" píše. Vyjadrenie sa zhoduje so stanoviskom strany Most-Híd.
Béla Bugár
Foto: TASR/Martin Baumann


Lucia Žitňanská
"Správy z Francúzska v posledných mesiacoch a rokoch nezriedka prinášajú smútok. Útok v Nice je ďalším prejavom terorizmu, ktorého cieľom je zabíjať, ničiť a strašiť. Úprimnú sústrasť pozostalým."
Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská
Foto: TASR - Martin Baumann


Ján Figeľ
"Teror v Nice je šokujúci. Militantný fanatizmus ničí nevinné životy, ľudskú dôstojnosť a budúcnosť. Sústrasť s obeťami zabíjania a ich blízkymi. Stojíme pri krvácajúcom Francúzsku." napísal v súvislosti s útokmi Ján Figeľ. Hnutie KDH situáciu na Facebooku zhodnotilo stručne: "Myslíme na obete útoku v Nice."
Ján Figeľ,
Foto: TASR/Jakub Kotian


Erika Jurinová
"Môžeme pritvrdzovať zákony, môžeme chystať protiteroristické balíčky, stále však zostaneme voči takýmto situáciám zraniteľní. Európska kultúra, stojí na základoch kresťanstva, ktorá nenabáda ľudí k nenávisti, ale k láskavosti a tolerancii. Sme však vo vojne s ľuďmi, ktorí nerešpektujú hodnoty demokracie, slobody, náboženského vyznania." napísala k teroru v Nice Erika Jurinová (OĽANO-NOVA). Vyslovila tiež želanie, aby boli ľudia viac citliví na dianie okolo seba a záležalo im nielen vlastnej, ale aj všeobecnej bezpečnosti.
Erika Jurinová
Foto: TASR/Michal Svítok


Hnutie OĽaNO-NOVA zverejnilo aj spoločné stanovisko. "Cítime hlboký smútok nad včerajším tragickým útokom v Nice a chceli by sme aj touto cestou vyjadriť sústrasť blízkym všetkých obetí.Udalosti ako je táto nám opätovne pripomínajú, aké dôležité je, aby sa ľudia a národy Európy pevne zomkli tvárou v tvár takýmto hrozbám."

Pavol Frešo
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo reagoval na teroristický útok v Nice na sociálnej sieti. "Pokoj obetiam, súcit ich rodinám, hanbu a rýchlu odplatu sprostým vrahom," napísal. "Treba sa naozaj veľmi intenzívne zamyslieť nad tým, kde sa stala chyba a skúsiť ju napraviť. Nie je nič horšie, ako keď zomierajú nevinní ľudia."

Pavol Frešo
Foto: TASR/Martin Palkovič


"Barbarský a zbabelý útok v Nice nedokáže nič ospravedlniť Európske národy sa v polovici minulého storočia rozhodli žiť v mieri. Právo na život a slobodu každého jedného človeka sa stalo základným pilierom našej spoločnosti.Nočný teroristický útok vo francúzskom Nice považuje SDKÚ-DS za barbarský a zbabelý čin proti nevinným a bezbranným ľuďom." napísali na Facebooku SDKÚ-DS. "Tento skutok nedokáže ospravedlniť žiadna ideológia či náboženské presvedčenie. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodinám obetí a zranených. Tento ohavný čin je aj útokom na myšlienky Veľkej francúzskej revolúcie, ktorej myšlienky bratstva, rovnosti a slobody do veľkej miery formovali vývoj našej európskej civilizácie. Udalosti v Nice sú len ďalším dôkazom, že hodnoty, ktoré vyznávajú teroristi – strach, smrť a utrpenie, sú nezlučiteľné s našim chápaním slobodnej a tolerantnej spoločnosti a úcty ku každému jednému ľudskému životu. SDKÚ-DS vyjadruje hlbokú podporu rodinám obetí a francúzskemu ľudu."

Richard Vašečka
"Úprimnú sústrasť všetkým pozostalým v Nice. Modlím sa s mojou rodinou za všetky obete, za zranených a za ich blízkych," napísal na sociálnej sieti poslanec NR SR Richard Vašečka (OĽaNO-NOVA). Zároveň dodal, že bezpečnosť občanov sa musí stať v EÚ prioritou číslo jeden. "Žijeme vo vojne, v ktorej voči nám stoja ľudia bojujúci proti základným princípom našej spoločnosti ako demokracia či sloboda náboženského vyznania," uzavrel.
Richard Vašečka
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Branislav Gröhling
"NICE Prečo sa dejú takéto veci, ešte aj v deň ich sviatku....," pýta sa na sociálnej sieti poslanec NR SR (SaS) Branislav Gröhling.
Branislav Gröhling
Foto: TASR - Pavel Neubauer


"Sviatok Rovnosti a Slobody ostal v Nice utopený v krvi. Voči terorizmu a radikalizmu prejavíme nulovú toleranciu," reagoval slovenský europoslanec Ivan Štefanec.
Na snímke poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Milan Uhrík
"Predstavte si, že by sa to stalo vám... Čakáte na ohňostroj, držíte ženu za ruku, dieťa za plece. Vonku pokojná noc, čerstvý chladný vzduch, skrátka dokonalá idylka. Zrazu vidíte ako si to nejaký (zase zhodou okolností zrejme moslimský) retard na kamióne valí pomedzi ľudí. Snažíte sa uhnúť, odsunúť svoju rodinku niekam bokom, ale nemáte kam... Nechcem si to ani predstaviť," zamýšľa sa poslanec Kotlebovej strany Naše Slovensko. "Je mi jedno, či ma označia za xenofóba, ale jedno je isté. Všetky krajiny obývané touto komunitou končia rovnako. Bez ohľadu na to, či ide o Francúzsko, Nemecko, alebo USA. " dodáva.
Milan Uhrík
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Martin Glváč
"Od rána sledujem správy, bohužiaľ, obetí je veľmi veľa. Je otrasné, čo sa stalo. Je mi nesmierne ľúto, že vyhasli životy toľkých nevinných ľudí. Tá obluda v aute zabila aj deti. Vyjadrujem svoju hlbokú sústrasť všetkým pozostalým a odsudzujem tento strašný teroristický čin," píše exminister obrany, podpredseda Národnej rady SR a šéf poslaneckého klubu Smeru-SD v NRSR Martin Glváč.+
Martin Glváč
Foto: TASR - Michal Svítok


Jana Cigániková
"Znova sme sa zobudili do šialeného rána, v šialenom svete... Koľko utrpenia je schopných napáchať pár jedincov? O to viac sa musíme snažiť my ostatní urobiť svet krajším miestom. Sme s Tebou Nice."" vyjadruje svoj postoj na Facebooku poslankyňa SaS Jana Cigániková.
Na snímke náhradníčka Jana Cigániková (SaS) skladá poslanecký sľub počas ustanovujúcej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) VII. volebného obdobia 23. marca 2016 v Bratislave.
Foto: TASR - Michal Svítok


Daniel Lipšic
Nočný útok na bezbranných mužov, ženy a deti v Nice nám opäť pripomenul, že naša civilizácia je vo vojne s radikálnym islamom, vyhlásil na svojom profile Daniel Lipšic z hnutia OĽaNO-Nova. "Tieto teroristické útoky sa nedajú porovnať ani s teroristickými útokmi v Severnom Írsku, či Baskicku, ani s útokmi duševne chorých jedincov ako bol Breivik, či Harman. Cieľom radikálneho islámu je zničiť našu civilizáciu. Vo svojom statuse vyjadril tiež úprimnú sústrasť rodinám pozostalých.
Daniel Lipšic (
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Anton Martvoň
Bývalý poslanec Smeru-SD vo svojom vyhlásení navrhuje sprísniť kritéria pre prijímanie migrantov. "Je absolútne choré, že nejaký džihádistický blázon kamiónom začne prechádzať a vraždiť rodinky s detičkami. Je zjavné, že títo extrémistickí blázni nemajú úctu ani pred bezbrannými rodinkami s deťmi a tým teda nerešpektujú ani svoju vlastnú rodinu, ktorej sa to môže v Afrike tiež stať. A toto je o dôvod viac, aby sa absolútne sprísnili kritéria pre utečencov a ekonomických migrantov treba okamžite otáčať naspäť - odkiaľ prišli. Nehovoriac o tom, že každý utečenec alebo azylant, by mal mať povinnosť prejsť psychotestami a písomne sa zaviazať dodržiavať demokratické európske a morálne pravidlá i zákony štátov EÚ už pri vpustení na ich územie vrátane rešpektovania práv žien a detí."
Anton Martvoň
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Monika Flašíková Beňová
"Včerajší zbabelý útok na dav oslavujúcich ľudí v deň francúzskeho štátneho sviatku je hroznou tragédiou. Pozostalým si dovoľujem vyjadriť úprimnú sústrasť a hlbokú solidaritu. Spôsob jeho prevedenia nám zároveň pripomína, že zverstvá fanatikov sa nezastavia pred ničím. Ich cieľom je šíriť strach a vyvolať dojem, že nás môžu poraziť. Rovnakým spôsobom nakoniec fungujú všetci radikáli a extrémisti, a to bez rozdielu. Odvahou im však musíme ukázať, že sa im to nikdy nemôže podariť," uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Flašíková Beňová (Smer-SD).
Monika Flašíková Beňová
Foto: TASR/Michal Svítok


Branislav Škripek
"Je mi ľúto všetkých otcov, mám a detí, úplne nevinných obetí nezmyselného činu. Som otrasený a modlím sa za nich." vyjadril ľútosť europoslanec Branislav Škripek. Žiada jasné pomenovanie aktuálnej situácie na starom kontinente a vyzýva k činom. "Nehľadám vinníka, aby sme si na ňom vybili svoju zlosť a frustráciu z toho, čo sa stalo v Nice. Ale treba jasne pomenovať, čo sa deje v Európe. Sme vo vojne! Zabíja sa tu v mene pomýlenej a zhubnej ideológie. Fundamentalizmus vedie k neľudskosti. A to musíme zastaviť! Sloboda vierovyznania je základným právom každej ľudskej bytosti. Nemôže byť ohrozovaná žiadnym náboženstvom ani filozofiou ani ideológiou. Ak sa tak deje, treba rázne konať."
Europoslanec Branislav Škripek
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Juraj Droba
Poslanec SaS Juraj Droba sa vo videu zamýšľa nad útokom v Nice.


Boris Kollár
Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár napísal na Facebooku iba "Nice" a priložil čiernu fotku so sviečkou.
Na archívnej snímke predseda politickej strany Sme rodina Boris Kollár
Foto: TASR - Michal Svítok


Maroš Šefčovič
Sústrasť obetiam tragédie vyjadril aj europoslanec Maroš Šefčovič.


Veronika Remišová
Ku kondolentom sa pridala aj poslankyňa OĽaNO-NOVA Veronika Remišová. "Teroristi používajú stále nové a ničivejšie zbrane, tentokrát si útočník vybral pre Francúzov symbolický dátum – 14. júl. Európske krajiny sa stávajú terčom teroristických organizácií, útočníci zväčša majú už občianstvo danej krajiny. Útočník v Nice bol pravdepodobne tunisko-francúzskeho pôvodu. Je viac ako inokedy dôležitejšie, aby krajiny Európy spolupracovali, pretože teroristické hrozby nepoznajú hranice."
Veronika Remišová
Foto: TASR - Pavel Neubauer



Martin Klus
Štvrtok (14.7.) sa stal ďalším čiernym dňom v histórii terorizmu. Vyhlásil to dnes poslanec NR SR Martin Klus. "Šialenca, ktorý si ani nezaslúži byť označený za človeka a ktorý svoje hanebné konanie zdôvodňuje vierou. Tá však nie je ničím iným, len neospravedlniteľným fanatizmom. Strana SaS vyjadruje aspoň symbolicky všetkým pozostalým úprimnú sústrasť a nabáda, aby sme spoločne podobné zvrátenosti rozhodne odsúdili v duchu nulovej tolerancie k terorizmu," dodal.
Martin Klus
Foto: TASR - Pavel Neubauer