Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

ONLINE z Nice: Vrah vraj nebol mimoriadne veriaci, tvrdia jeho známi

Kvety v blízkosti promenády v Nice, kde sa odohral teroristický útok, 15. júla 2016. Foto: TASR/AP
Jeden z príbuzných obetí rukojemníckej drámy v moskovskom divadle Dubrovka zapisuje meno na fotografiu obete tragédie, ktorá si vyžiadala 130 ľudských životov. Foto: TASR/AP

Útok má doteraz potvrdených 84 obetí. Útočníka už identifikovali ako muža s menom Mohamed Lahouaiej Bouhlel (31) s tuniským pôvodom. UDALOSTI SLEDUJEME ONLINE.

Paríž 15. júla (TASR) - Francúzsky prokurátor Francois Molins dnes na tlačovej konferencii v Nice oznámil, že pri útoku nákladným vozidlom bolo zranených 202 ľudí, pričom 25 osôb je na prístrojoch a 52 sa nachádza v kritickom stave. Prokurátor dodal, že počet mŕtvych je stále 84 vrátane desiatich detí.

Vodič nákladného auta úmyselne vrážal do davu ľudí na plážovej promenáde v Nice, ktorí oslavovali Deň dobytia Bastily. Polícii mal tvrdiť, že na promenádu nesie zmrzlinu. K incidentu došlo tesne po slávnostnom ohňostroji, uvádza spravodajská stanica BBC.

Molins ďalej uviedol, že bol identifikovaný ako tuniský štátny príslušník Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Muž bol obyvateľom Nice. Podľa jeho slov muža identifikovali na základe vodičského preukazu a bankomatovej karty zanechaných v nákladnom aute, kde sa našiel aj mobilný telefón a početné zbrane.

Muž bol úradom známy pre svoju trestnú činnosť, ale o jeho radikalizácii nevedeli. Poznala ho teda polícia, ale nie francúzske tajné služby. Bol otcom, mal rodinu.

K zodpovednosti za útok sa doposiaľ nikto neprihlásil. Prokurátor tiež upozornil, že vyšetrovanie je stále len v prvých fázach.



UDALOSTI SLEDUJEME ONLINE

21:56
Náš online sa končí. Ďakujeme, že ste nás sledovali.

21:42
Prezident USA Barack Obama dnes nariadil, aby nasledujúce štyri dni boli na pol žrde spustené vlajky v amerických vládnych zariadeniach, vrátane veľvyslanectiev a konzulátov v zahraničí, a to na pamiatku obetí útoku vo francúzskom Nice. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Americký prezident Barack Obama, archívne foto
Foto: TASR/AP


Obama nariadil, aby vlajky zostali spustené až do západu slnka v utorok 19. júla.

20:54
Na rozdiel od útokov vozidlami naplnenými výbušninami pri násilí v Nice zabíjala len samotná váha a rýchlosť nákladného vozidla pohybujúceho sa po rušnej promenáde - a spôsobila takisto vysoký počet obetí na životoch. Chladiarenské vozidlo vážilo totiž 19 ton.

Matthew Henman, šéfredaktor Centra pre terorizmus a povstalectvo vydavateľskej spoločnosti IHS Jane's, uviedol: "Použitie vozidiel pri útokoch je veľmi bežne využívanou taktikou al-Káidy a organizácie Islamský štát."

20:50
Francúzsky minister spravodlivosti Jean-Jacques Urvoas dnes vyhlásil, že páchateľ mal v záznamoch drobné trestné činy, ale nič rovnajúce sa závažnosti jeho štvrtkového večerného vyčíňania.

Urvoas novinárom v Paríži povedal, že Mohamed Lahouaiej Bouhlel "mal viacero súdnych procesov, ale odsúdený bol len za jediný incident", a to začiatkom tohto roka.

Muž, ktorý konal podľa vyšetrovateľov v súlade s výzvami rôznych islamistických organizácií vrátane IS na využívanie motorových vozidiel pri vraždení "neveriacich", bol podľa ľudí z okruhu svojich známych moslimom, avšak nebol vnímaný ako mimoriadne veriaci človek.

20:14
Ľútosť nad tragédiou vyjadril aj slovenský reprezentant Peter Sagan.

Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Tinkoff, archívne foto
Foto: TASR/AP


Pre Sagana bola tragická udalosť o to ťažšia, že býva iba niečo vyše 20 kilometrov od Nice v Monaku. "Som veľmi smutný za ľudí, ktorí prišli o svojich milovaných. Našťastie, nikto z mojej rodiny nebol včera v Nice. Bývame v Monaku, ktoré je veľmi blízko. Som rád, že my na Tour sme vyjadrili rešpekt obetiam. Zostanú v našich myšlienkach," uviedol pre oficiálnu stránku pretekov.

18:31
Taliansko dnes v reakcii na teroristický útok z Nice sprísnilo kontroly na taliansko-francúzskych hraničných priechodoch, kde sa precízne kontrolujú posádky všetkých motorových vozidiel na čo i najmenších priechodoch s cieľom zabrániť prípadnému úteku komplicov útočníka.

Talianske strategická skupina pre boj proti terorizmu rokovala dnes pod vedením šéfa rezortu vnútra Angelina Alfana, ktorý následne oznámil zvýšenie policajnej prítomnosti v regiónoch Ligúria a Piemont susediacich s Francúzskom. Minister súčasne informoval, že sa sprísnila aj kontrola islamských teroristov väznených v talianskych nápravnovýchovných zariadeniach s cieľom zabrániť im vo vysielaní akýchkoľvek posolstiev z väzníc.

Na francúzskej strane hraníc sa s prísnou kontrolou všetkých vozidiel opúšťajúcich krajinu galského kohúta začalo podľa informácií zainteresovaných prihraničných obcí už krátko po udalostiach v Nice. To isté platí aj o vlakových súpravách a cestujúcich využívajúcich železničnú dopravu.

Prvý muž regiónu Ligúria Giovanni Toti ponúkol pomoc v podobe hospitalizácie časti zranených v Nice v nemocniciach spomínanej oblasti, ale talianska strana ponúkla aj sanitky a krvné preparáty.

V celom Taliansku sú vlajky na znak solidarity s Francúzskom stiahnuté na pol žrde, pred sídlom vlády v Ríme veje z rovnakých dôvodov francúzska vlajka.

Nemecko rozhodlo v reakcii na útok z Nice o sprísnení kontroly a monitorovania nemecko-francúzskeho prihraničia a prístavov, letísk a železničných staníc, ktoré prevádzkujú prepravu s destináciami vo Francúzsku.

18:04
Ešte pred štartom na Tour de France absolvovali všetci pretekári pietnu spomienku minútou ticha za obete nočného útoku v Nice. Viacerí účastníci pretekov si útok uctili čiernou páskou na ruke.
Na snímke organizátor má na ruke uviazanú čiernu stužku za obete teroristického útoku z francúzskeho Nice počas 13. etapy 103. ročníka prestížnych cyklistických pretekov Tour de France, ktorou bola časovka jednotlivcov na 37,5 km medzi mestami Bourg-Saint-Andeol a La Caverne du Pont-D’Arc, 15. júla 2016. Teroristický útok vo francúzskom meste Nice sa podpísal pod ešte prísnejšie bezpečnostné opatrenia na Tour de France. Trinástu etapu TdF strážilo ešte viac policajtov, než tomu bolo v doterajšom priebehu podujatia.
Foto: TASR/AP



17:34
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a šéf americkej diplomacie John Kerry dnes prerušili rozhovory v Moskve a prišli k francúzskemu veľvyslanectvu
Americký minister zahraničných vecí John Kerry (vpravo) a ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (druhý vľavo) kladú kvety za obete teroristického útoku z francúzskeho Nice pred francúzskym veľvyslanectvom v Moskve 15. júla 2016.
Foto: TASR/AP


17:29
Bavorská krajinská vláda prehodnotí po teroristickom útoku z Nice bezpečnostný koncept pripravený pre každoročné pivné slávnosti Oktoberfest v Mníchove. V Berlíne už prerušili prípravy nemecko-francúzskych slávností, ktoré sa mali dnes začať pri Brandenburskej bráne.

17:23
Hotel v texaskom meste Dallas sa dnes rozsvietil v modro-bielo-červenej farbe francúzskej vlajky na počesť obetí útoku nákladným autom vo francúzskom Nice.



17:18
Francúzsky prezident Francois Hollande varoval dnes obyvateľov krajiny pred možnými ďalšími útokmi. Francúzsko terorizmus ešte zďaleka neporazilo a boj proti nemu bude dlhý.

17:10
Pozrite si desivé video, ako terorista z Nice vybehol s kamiónom do davu ľudí na promenáde.
Záznam, nafilmovaný z hotelového balkóna na prvom poschodí, zachytáva nákladné vozidlo, ktoré prenasledujú policajti. Neznámy motocyklista sa pohybuje popri nákladnom aute, zrazu odvážne preskočí z motorky na auto a silno sa chytí jeho dverí - a snaží sa zastaviť útočníka. Motocykel čiastočne zdemolujú kolesá nákladného auta a motocyklista, možno policajt, sa stále drží auta.



16:53
Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR zriadilo mimoriadne telefónne číslo +421259785978, na ktoré môžu volať občania SR a ich rodinní príslušníci, ktorí majú záujem vrátiť sa do vlasti leteckým špeciálom. Zastupiteľský úrad vyslal do Nice konzulárnych pracovníkov, ktorí pomôžu s organizáciou odletu.


16:49
Francúzsky inštitút v Budapešti zrušil v dôsledku teroristického útoku v Nice francúzsky pouličný ples, ktorý plánovali v Budapešti na sobotu. Informoval o tom spravodajský server index.hu s odvolaním sa na vyhlásenie inštitútu zverejnené na Facebooku.

16:45
Žena pokladá kvety neďaleko miesta.
Žena pokladá kvety neďaleko miesta, kde nákladné auto vrazilo do davu ľudí počas sviatku Dňa Bastily, 15. júla 2016 v Nice.
Foto: TASR/AP


16:42
Taliansky premiér Matteo Renzi vyhlásil, že bolesť z útoku vo francúzskom Nice je ešte horšia, pretože bolo zabitých mnoho detí a ublížil ľuďom práve počas francúzskeho štátneho sviatku.

16:38
Útočník z Nice mal byť podľa médií v rozvodovom konaní.

16:31
Marocký konzulát vo francúzskom meste Marseille dnes pre tlačovú agentúru AP uviedol, že medzi obeťami zabitými pri útoku v Nice sú najmenej dvaja Maročania.

16:30
Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes francúzskemu prezidentovi Francoisovi Hollandovi povedala, že slepý fanatizmus nemôže nikdy zničiť vieru v slobodu a ľudskosť, keď mu kondolovala po útoku v Nice.

16:28
Vlajky na prednom nádvorí Prezidentského paláca v Bratislave sú stiahnuté na pol žrde.

16:25
Pozrite si záznam vyhlásenia ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka po skončení zasadnutia Bezpečnostnej rady SR o momentálnej situácii vo Francúzsku a jej dopadoch na Slovensko.


16:11
Francúzske veľvyslanectvo na Slovensku sprístupnilo kondolenčnú knihu v súvislosti s útokom v Nice.


16:08
Minister vnútra Robert Kaliňák v televízii TA3 uviedol, že Slovensko neplánuje zvýšiť kontroly na hraniciach tak ako ostatné štáty.

16:05
Polícia ukončila prehliadku bytu Mohameda Lahouaieja, žiadne zbrane či dôkazový materiál nenašla.

15:50
Ľudia po celom svete píšu odkazy do kondolenčných kníh.
Na snímke žena píše odkaz do kondolečnej knihy na francúzskom veľvyslanectve v Ríme 15. júla 2016.
Foto: TASR/AP


15:46
"Prečo 14. júla? Pretože je to sviatok slobody," vyhlásil prezident Francois Hollande na margo útoku počas Dňa Bastily.

15:42
Agentúra AP informovala, že cestujúci sa mohli vrátiť na letisko v Nice po svoju batožinu. Prílety a odlety pokračujú normálne.
Na snímke pohľad na zatvorený vstup na letisko po evakuácii 15. júla 2016 vo francúzskom Nice.
Foto: TASR/AP


15:32
Slovensko vyšle v sobotu (16. 7.) ráno vládny letecký špeciál do juhofrancúzskeho mesta Nice. Okolo poludnia by mal prijať na svoju palubu občanov Slovenskej republiky. Dôvodom je podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka to, že mnohí slovenskí dovolenkári majú záujem svoju dovolenku prerušiť.

15:21
V nemocniciach bojuje o život približne 50 ľudí. Títo ľudia sú "medzi životom a smrťou", povedal Hollande v jednej z nemocníc v Nice.
Francúzsky prezident Francois Hollande (uprostred vľavo) odchádza z nemocnice po tom, čo navštívil zranených po útoku vo francúzskom Nice, 15. júla 2016 v Nice.
Foto: TASR/AP


15:20
Šialenci budú bojovať tými najjednoduchšími zbraňami, ktoré sú dostupné a ktorým z hľadiska prevencie bezpečnostné zložky nemôžu v žiadnom prípade zabrániť. Takto reagoval na krvavý teroristický útok bezpečnostný analytik Juraj Zábojník.

Takto reagoval na krvavý teroristický útok vo francúzskom Nice bezpečnostný analytik, dlhoročný policajný príslušník a exriaditeľ Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Juraj Zábojník.

15:15
Tablet.TV prináša reportáž k útokom v Nice.


15:09
V médiách sa objavili informácie, že útočník o sebe policajnej hliadke klamal. Tvrdil, že je zmrzlinár a nesie stánkárom na promenádu zmrzlinu.

14:58
Pred francúzskymi veľvyslanectvami po celom svete kladú smútiaci kvety na pamiatku obetí.
Muž pokladá kvety na schody francúzskeho veľvyslanectva v Londýne 15. júla 2016.
Foto: TASR/AP


14:43
Francúzska zástava na Elyzejskom paláci v Paríži veje na pol žrde.
Vojak stojí vedľa francúzskej zástavy, ktorá veje na pol žrde na streche Elyzejského paláca v Paríži 15. júla 2016.
Foto: TASR/AP


14:40
Francúzske úrady evakuovali dnes letisko v meste Nice. Dôvodom medzičasom ukončenej evakuácie terminálu letiska bola údajne odložená batožina, ktorá nemala majiteľa. Informovala o tom agentúra AP. Polícia budovu terminálu uzavrela a pred vchodom rozostavila vojenské hliadky.

14:28
Podľa denníka Nice Matin bol 31-ročný Mohamed Lahouaiej otcom troch detí. Susedia ho považovali za čudáka a samotára, ktorý ani neodzdravil.

14:20
Európske akcie tento týždeň rástli, ale po útoku vo francúzskom Nice sa ich rast zastavil.

14:10
V tomto dome v chudobnejšie štvrti na východe Nice sa nachádza malý byt, kde žil krvavý kamionista.




14:01
O triede 28 žiakov z Berlína, ktorí boli na výlete v Nice, stále nemajú žiadne informácie.

13:59
Exkluzívne video policajnej streľby na kamión v Nice.


13:49
SIS prijala po teroristickom útoku vo francúzskom meste Nice adekvátne bezpečnostné opatrenia.

13:40
Sústrasť obetiam tragédie vyjadril aj europoslanec Maroš Šefčovič.


13:37
Reportér AFP opisuje scénu, ako kamión v plnej rýchlosti narazil do davu na promenáde.



13:34
Kaviarne pri bulvári Promenade des Anglais sú otvorené, otvorené sú aj niektoré obchody. Ako píše portál České noviny, v hoteli Westminster na promenáde začal podľa naplánovaného programu lekársky kongres venovaný estetickým zákrokom.

13:13
Špeciálna hliadka objavila v blízkosti Nice podozrivú dodávku. Našli v nej zbrane a granáty. Dve budovy evakuovali, policajti sa totiž obávali, že v dodávke je skrytá bomba.



13:06
Poslanec SaS sa vo videu zamýšľa nad útokom v Nice.


13:00
Smútiaci v Sydney spievajú francúzsku národnú hymna Marseillaisu na počesť obetí v Nice.



12:59
V súvislosti s útokom v Nice bude dnes o 14.00 hod. zasadať Bezpečnostná rada Slovenske republiky. Programom rokovania je momentálna situácia vo Francúzsku a jej dopad na Slovensko. "Slovenské bezpečnostné zložky sledujú situáciu vo Francúzsku a komunikujú so zahraničnými partnermi. Naďalej u nás zostáva zvýšený protiteroristický stupeň – 2," informovala hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová.

12:55
"Bolo počuť krik, ľudia bežali, plakali, boli v šoku. Videli sme, že policajti uzavreli celú oblasť. Mali v rukách zbrane a bolo vidieť, že nevedia, čo sa deje. Sanitky chodili jedna za druhou," opísal situáciu Ľubomír pre TV Joj. Študent zo Slovenska stál iba pár metrov od miesta, kde atentátnik zastavil auto a spustil streľbu.

12:47
Bezpečnosť na Tour de France posilnili, nakoľko obrovské davy divákov lemujú trasu cyklistov.

12:41
Vlajky Francúzska a Európskej únie pred Európskym parlamentom v Bruseli sú dnes stiahnuté na pol žrde.


12:38
Medzi obeťami útoku v Nice sú podľa správ médií aj traja občania Nemecka a dvaja Američania. Rusko, Švajčiarsko a Ukrajina potvrdili po jednej obeti z radov svojich občanov.

12:35
Fotky zo scény, kde kamión nabúral do davu v Nice.


12:31
Nezúčastnený divák Franck Sidol povedal, že videl hrozivú jazdu kamionistu. "Potom vozidlo zastavil, boli sme odtiaľ len päť metrov. Bola tam nejaká žena, stratila syna. Jej syn ležal na zemi a krvácal," povedal agentúre Reuters na mieste činu.

12:24
Krvavý kamionista Mohamed Lahouaiej Bouhlel, ktorý zrazil stovky ľudí, bol vodičom z povolania.

12:20
Na Primaciálnom paláci v Bratislave veje na znak solidarity francúzska vlajka.

12:16
Osobné predmety v blízkosti krvavej promenády.
Na mieste tragédie sa ešte stále nachádzajú predmety z útoku v Nice.
Foto: TASR/AP


12:14
Belgická vláda po udalostiach z Nice dnes ráno zvolala mimoriadne stretnutie Rady pre národnú bezpečnosť, ktorá združuje ministrov a najvyšších predstaviteľov bezpečnostných zložiek. Koncom budúceho týždňa, 21. júla, chystá oslavy štátneho sviatku, na ktorých sa v Bruseli zúčastnia stovky tisíc ľudí. Bezpečnostné opatrenia zvýšila aj Česká republika.

12:01
Kamionista počas dvojkilometrovej jazdy na promenáde zrazil približne 60 detí, z nich 10 podľahlo už zraneniam. Francúzske médiá uvádzajú, že dve hospitalizované deti zomreli ráno počas chirurgického zákroku. Stav ďalších dvoch je momentálne kritický.

11:56



11:52
VIDEO: Vyšetrovatelia na mieste útoku v Nice


11:47
Útočníka už identifikovali ako muža s menom Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Totožnosť útočníka definitívne potvrdia až testy DNA, ktorých výsledky zatiaľ nie sú k dispozícií.



11:41
Sústrasť s obeťami útoku v Nice vyjadril aj aktuálny líder pretekov Tour de France cyklista Chris Froome.


11:38
Nemecko a Taliansko sprísňujú kontroly na hraniciach a vlakových staniciach.

11:33
Ako informovala ČT24, aplikácia, ktorá má Francúzov varovať v prípade teroristického útoku, informovala o masakre v Nice až dva a pol hodiny po útoku.

11:27
Belgické ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že ešte stále nemá správy o 20 občanoch Belgicka, ktorí sa v čase útoku na bulvári Promenade des Anglais. Šéf belgickej diplomacie Didier Reynders vyzval všetkých ľudí, ktorí majú pozitívne správy o svojich blízkych v okolí tohto juhofrancúzskeho mesta, aby to okamžite oznámili úradom.

11:20
Médiá informovali, že chladiarenské auto, použité pri útoku v Nice, bolo prenajaté pred dvoma dňami v neďalekom mestečku Saint-Laurent-du-Var. Polícia uskutočnila po čine viacero prehliadok vrátane bydliska zastreleného vodiča, ktorý pochádzal priamo z Nice.

11:17
Francúzsky premiér Manuel Valls po zasadaní bezpečnostného kabinetu oznámil, že na 16. - 18. júla bol v krajine vyhlásený štátny smútok. O avizovanom predĺžení výnimočného stavu v krajine bude v utorok rokovať vláda a v stredu a vo štvrtok sa touto témou bude zaoberať parlament.

11:15
Francúzske veľvyslanectvo otvára na Slovensku v súvislosti so štvrtkovým atentátom v prístavnom meste Nice kondolenčnú knihu. Tá bude k dispozícii v galérii Francúzskeho inštitútu na Sedlárskej ulici v Bratislave. Sústrasť bude možné vyjadriť dnes od 14.00 do 17.00 a v pondelok 18. júla od 9.00 do 17.00 h. TASR o tom dnes informoval Didier Rogasik, tlačový atašé z Francúzskeho veľvyslanectva na Slovensku.

11:09
Vlajky pred Národnou radou SR a na Bratislavskom hrade sú dnes stiahnuté na pol žrde. Oznámil to predseda NR SR Andrej Danko prostredníctvom svojho FB profilu. "Som naozaj pobúrený motívom, rozsahom a spôsobom uskutočnenia útoku proti ľudskosti vo francúzskom meste Nice." napísal.

10:59
"O tom, že Francúzsko je terčom, niet pochýb," pre TASR to uviedol bezpečnostný analytik Milan Žitný. "Môžeme hovoriť o útoku osamelého vlka, ktorý nemusel zháňať výbušniny.“

10:50
Laicia Baroi si chcela spolu so svojím partnerom pozrieť ohňostroj, von sa však vybrali trochu neskoro a keď stáli na jednej z križovatiek v meste, vedľa nich išiel biely kamión. "Bol to ten teroristický kamión, som si istá, že to bol on,“ povedala pre Nice-Matin svedkyňa z francúzskeho mesta Nice. Zároveň uviedla, že kamionista sa na ceste správal zvláštne. "Zrýchlil, zabrzdil, zrýchlil, zabrzdil, zdalo sa nám to divné,“ uzavrela.

10:47
Záber na zakryté telá obetí, ktoré ležia na promenáde v Nice.
Zakryté telá obetí nočného útoku ležia na promenáde v Nice 15. júla 2016.
Foto: TASR/AP


10:36
Aj slovenský prezident Andrej Kiska vyjadril kondolenciu pozostalým obetí a celému Francúzsku: "Som hlboko otrasený útokom, ktorý sa včera stal v Nice. Je to chladnokrvný, barbarský čin, ktorý zneužil oslavy štátneho sviatku, aby spôsobil smrť a utrpenie mnohým nevinným ľuďom. Terorizmus je zlo, voči ktorému sa musíme všetci pevne zomknúť."

10:31
Obete útoku v Nice si na cyklistických pretekoch Tour de France uctili minútou ticha.



10:17
Podľa maďarského experta na bezpečnostnú politiku Györgyho Nógrádiho vojna kultúr pokračuje a ak chce Západ zlikvidovať IS, musí sa spojiť s Ruskom. "Vo Francúzsku, kde je 10 - 12 percent moslimov, sa situácia tejto časti obyvateľstva zhoršuje, a to aj tých, ktorí nemajú nič spoločné s terorizmom. (...) Radikalizuje sa i moslimské obyvateľstvo, čím teroristická organizácia IS dosiahne svoj cieľ, pretože bude mať k dispozícii mnoho ľudí, ktorých bude môcť aktivizovať," povedal Nógrádi.

10:06
V telegrame pre francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda vyjadril svoju sústrasť aj ruský prezident Vladimír Putin. Útoky v Nice označil za "neľudské" a "barbarské". "Rusko súcití s Francúzmi v týchto ťažkých časoch a zdieľa ich bolesť."
Putin tiež vyhlásil, že Rusko je pripravené na spoluprácu s Francúzskom v boji proti terorizmu.



10:02
Zakryté telá obetí ležia na promenáde v Nice.
Zakryté telá obetí nočného útoku ležia na promenáde v Nice 15. júla 2016.
Foto: TASR/AP


9:57
"Tento zákerný atentát posilňuje naše spoločné presvedčenie, že musíme získať kontrolu nad tými, čo sú posadnutí vraždením, a musíme urobiť všetko pre to, aby životy mierumilovných ľudí nikde nemohli ohrozovať sily teroru a ničenia," konštatoval maďarský prezident János Áder v sústrastnom telegrame príbuzným a pozostalým obetí.

9:52
Zranení a mŕtvi ľudia ležia na mieste teroristického útoku.
Zranení a mŕtvi ľudia ležia na mieste teroristického útoku muža, ktorý nákladným automobilom vošiel do oslavujúceho davu ľudí na promenáde v Nice v noci 14. júla 2016.
Foto: TASR/AP


9:45
Nemecká kancelárka Angela Merkelová odsúdila to, čo nazvala aktom masovej vraždy. "Nemecko stojí na francúzskej strane v boji proti terorizmu, zjednotenej s mnohými, mnohými ďalších. Som presvedčená, že aj napriek všetkým ťažkostiam vyhráme tento boj," povedala na summite v Mongolsku.

9:40
Podľa francúzskych úradov kamionista zrážal ľudí "ako kolky". Útočník bol známy polícii kvôli drobným kriminálnym činom, spravodajské služby ho však v evidencii nemali. Ako uvádza agentúra Reuters, polícia nepredpokladá, že tento čin bol dielom jednotlivca. Snaží sa preto zistiť, či mohol mať vodič v meste nejakého komplica, ktorý by bol napojený na islamistický aktivizmus.

9:19
Podľa informácií francúzskych médií viacero ľudí utrpelo zranenia, keď ich postrelil útočník páliaci z ručnej strelnej zbrane z kabíny nákladiaka. Niekoľkých ďalších ušliapal dav, keď sa ľudia v panike pokúšali dostať čo najďalej od miesta útoku. Prípad začalo vyšetrovať protiteroristické oddelenie parížskej prokuratúry.

9:00
Prinášame vám aktuálne zábery z miesta teroristického činu.


8:55
Mnohí ľudia pátrajú po svojich príbuzných, ktorí sa v čase nárazu nachádzali na mieste. Pre príbuzných obetí otvori na ulici Gubernatis miestnosť, kde dostanú všetky informácie.

8:44
Ďalšie zábery z hroznej udalosti.


8:29
Ďalšie zábery z tragickej udalosti zverejnila Al Jazeera.



8:18
Krátko po incidente, ktorý má podľa mnohých prvky teroristického útoku, sa k tomu vyjadril aj slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák prostredníctvom účtu na Twitteri. "Som šokovaný a rozhorčený neľudským útokom v Nice. Je to hrozná tragédia pre mesto a všetkých zasiahnutých," píše Lajčák. Zároveň v anglickom aj francúzskom jazyku vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým a silnú solidaritu s Francúzskom.
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


8:16
Slováci sa medzi zranenými ani obeťami útoku, pri ktorom nákladné auto vrazilo vo štvrtok (14. 7.) do davu ľudí oslavujúcich sviatok dobytia Bastily v prístavnom meste Nice na juhovýchode Francúzska, zatiaľ nenachádzajú. Pre TASR to potvrdil riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Igor Skoček. Podľa neho identifikácia obetí stále trvá, avšak dúfa, že Slováci medzi obeťami ani nebudú.

8:15
"Úprimnú sústrasť všetkým pozostalým v Nice. Modlím sa s mojou rodinou za všetky obete, za zranených a za ich blízkych," napísal na sociálnej sieti poslanec NR SR Richard Vašečka (OĽaNO-NOVA). Zároveň dodal, že bezpečnosť občanov sa musí stať v EÚ prioritou číslo jeden. "Žijeme vo vojne, v ktorej voči nám stoja ľudia bojujúci proti základným princípom našej spoločnosti ako demokracia či sloboda náboženského vyznania," uzavrel.

8:03
"Neviem ani slovami opísať ten obrovský smútok a žiaľ, nad obeťami a zranenými pri teroristickom útoku vo Francúzku. V myšlienkach a v modlidbách, som s rodinami pozostalých, ktorí prišli o svoje deti, mamy, otcov...," reaogoval na útok v Nice predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko.
Predseda NRSR Andrej Danko (SNS) .
Foto: TASR - Andrej Galica


8:00
Francúzsky Nice-Matin informuje už o najmenej 84 obetiach útoku.

7:57
Na tragické udalosti v Nice začali reagovať aj slovenskí politici. "Pokoj obetiam, súcit ich rodinám, hanbu a rýchlu odplatu sprostým vrahom," napísal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.


7:32
Nice-Matin zverejnilo ilustráciu, ako k útoku došlo



7:22
Aj takto sa smúti za obeťami v Nice.



7:16
Takto to vyzeralo v Nice.


7:08
Na twitteri reagoval na útoky Donald Tusk.



6:58



6:54
Takto zachytila udalosti tesne po útok BBC.



6:45
Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve sa k týmto informáciám doposiaľ odmietol vyjadriť, pričom uviedol, že "identifikácia zločinca ešte prebieha". "Sme vo vojne s teroristami, ktorí nás chcú zasiahnuť za každú cenu a veľmi násilným spôsobom," dodal minister, ktorého citovala agentúra AP.
Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve.
Foto: TASR/AP

6:40
Podľa informácií francúzskej televízie BMF a regionálneho denníka Nice-Matin sa po zneškodnení vodiča nákladiaku, ktorý v noci nadnes zabil vo francúzskom meste najmenej 80 ľudí a približne 50 ďalších zranil, našiel v jeho aute preukaz totožnosti.

Útočník mal v súlade s týmito doposiaľ nepotvrdenými informáciami 31 rokov, žil v Nice a mal dvojité: francúzsko-tuniské občianstvo.


6:25
Summit ASEM medzi Európou a Áziou poznačil teroristický útok vo francúzskom meste Nice. Premiér Robert Fico, ktorý rokuje v Mongolsku s medzinárodnými lídrami, vyjadril ľútosť pozostalým. "Je mi veľmi ľúto všetkých obetí a všetkých ranených pri tomto odpornom teroristickom útoku. Rád by som prejavil Francúzom solidaritu," vyhlásil počas prebiehajúceho summitu slovenský premiér.

6:21
Podľa francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda však nemožno poprieť, že útok má črty terorizmu. Francúzsky prezident zároveň dodal, že výnimočný stav, ktorý sa v krajine skončí 26. júla, bude hneď predĺžený o ďalšie tri mesiace.


Hollande zvolal kvôli útoku na dnes zasadanie krízového štábu v Paríži, po jeho skončení sa podľa informácií agentúry AP vydá do Nice. Francúzsky prezident uviedol, že okrem predĺženia výnimočného stavu plánuje do služby povolať rezervné zložky a posilniť policajné hliadky, a to najmä na francúzskych hraniciach.

6:20
Polícia vodiča nákladiaku zastrelila a následne v jeho aute objavila strelné zbrane, výbušniny aj granáty. Identita usmrteného vodiča známa nie je. K útoku sa zároveň doposiaľ neprihlásila nijaká teroristická skupina.

Vyšetrovatelia pri nákladnom aute, ktorého šofér s ním úmyselne vrazil do davu ľudí, ktorý vo štvrtok oslavoval francúzsky štátny sviatok.
Foto: TASR AP




Chronológia teroristických útokov v Európe od roku 2001


23. októbra 2002 - RUSKO: Vyše 800 ľudí sledovalo muzikál, keď do sály divadla na Dubrovke v Moskve vnikli desiatky teroristov, medzi nimi aj ženy odeté do čierneho, tzv. čierne vdovy. Teroristi žiadali odchod ruskej armády z Čečenska. Po troch dňoch a nasadení omamujúceho plynu vpadli do divadla špeciálne jednotky. Zahynulo 129 rukojemníkov. O život prišlo aj všetkých 41 teroristov. Mnoho z nich malo strelnú ranu na krku. Dráma sa skončila 26. októbra.


11. marca 2004 - ŠPANIELSKO: Viac ako 200 ľudí zahynulo a ďalších 2000 bolo zranených pri bombových atentátoch vo vlakoch v Madride. Za útokom stála teroristická sieť al-Káida, aj keď sa pôvodne predpokladalo, že ich zrealizovala baskická organizácia ETA.

1. septembra 2004 - RUSKO: Pročečenskí ozbrojenci vtrhli do školy v juhoruskom Beslane, zajali 1128 osôb, z väčšej časti školákov, a tri dni ich držali ako rukojemníkov. Dráma sa skončila 3. septembra niekoľkohodinovou prestrelkou s ruskými bezpečnostnými silami, špeciálnymi jednotkami a výbuchmi náloží, ktoré v objekte rozmiestnili radikáli. Pri incidente a na jeho následky zahynulo 334 osôb, z toho 186 detí.

7. júla 2005 - BRITÁNIA: Pri teroristickom útoku na londýnske metro a autobus zahynulo 52 ľudí a ďalších sedem stoviek bolo zranených. Bomboví útočníci, britskí moslimovia, podľa vzoru al-Káidy nastúpili na stanici King's Cross do spojov verejnej dopravy a v troch vlakoch metra a v autobuse sa vyhodili do vzduchu. Išlo o najhorší útok v Londýne od druhej svetovej vojny. K zodpovednosti za útoky sa prihlásila skupina označujúca sa ako Tajná organizácia džihádu a al-Káidy v Európe.

24. januára 2011 - RUSKO: Samovražedný teroristický útok na moskovskom letisku Domodedovo, pri ktorom zahynulo okrem útočníka 37 ľudí a zranilo sa ďalších 180 osôb, spáchal 20-ročný muž pochádzajúci zo severného Kaukazu. Cieľom útoku boli zámerne cudzinci. Na letisku sa v tom čase nachádzalo päť Slovákov, medzi nimi aj herci Zuzana Fialová a Ľuboš Kostelný so sestrou. Samovražedný útok nariadil čečenský povstalecký vodca Doku Umarov.
Na archívnej snímke cestujúci s kuframi prechádza okolo miesta na moskovskom lestisku Domodedovo , ktorým otriasol v pondelok 24. januára 2011 mohutný výbuch. Za ním čakajú ľudia v rade na bezpečnostnú kontrolu.
Foto: TASR/AP


22. júla 2011 – NÓRSKO: Vo vládnej štvrti v nórskom hlavnom meste Oslo vybuchla bomba. Poškodená bola aj budova, kde sídli úrad nórskeho premiéra. Zahynulo osem ľudí. Neskôr došlo k streľbe na ostrove Utöya, kde sa konalo stretnutie mládežníckej organizácie vládnej Strany práce. Muž preoblečený za policajta strieľal do tínedžerov, tí v panike skákali do vody alebo predstierali, že sú mŕtvi. Streľba trvala 30-45 minút. Potom dorazila špeciálna policajná jednotka. Útočník, ktorým bol ultrapravičiar Anders Behring Breivik, sa vzdal. Mal pri sebe dve zbrane a množstvo munície. Oba útoky si vyžiadali spolu 77 ľudských životov.

7. januára 2015 - FRANCÚZSKO: Dvaja maskovaní muži zaútočili na redakciu francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo v Paríži. Pri teroristickom útoku zahynulo 12 ľudí. Satirický magazín pred útokom čelil zo strany islamistov vyhrážkam za kontroverzné karikatúry proroka Mohameda. Medzi obeťami boli aj dvaja policajti. Zranenia pri útoku utrpelo najmenej desať ďalších osôb. Redakciu Charlie Hebdo prepadli ozbrojenci v čiernych kuklách s kalašnikovmi.
Ľudia držia držia sviečky počas demonštrácie proti násiliu v redakcii francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo pred francúzskym konzulátom v Barcelone 7. januára 2015.
Foto: TASR/AP

Páchateľom sa z miesta podarilo ujsť na vozidlách. O život prišli počas operácie, ktorú bezpečnostné zložky spustili 9. januára podvečer v obci Dammartin-en-Goele, kde sa od rána páchatelia skrývali pred políciou v tamojšej tlačiarni. Zabitými osobami boli bratia Said a Chérif Kouachiovci, ktorí nezadržiavali nijakého rukojemníka, aj keď v objekte sa od začiatku drámy skrýval mladý muž, o ktorého prítomnosti však nemali tušenie. Mladý muž sa celý deň skrýval v jednej z miestností v papierovej škatuli, odkiaľ údajne dokonca informoval políciu o dianí v budove.

Takmer simultánne polícia prikročila aj k riešeniu rukojemníckej drámy, ktorá sa na obed rozpútala v 12. parížskom obvode, v blízkosti Porte de Vincennes, kde iný islamista - Amédy Coulibaly -, napojený na Kouachiovcov, v tamojšom supermarkete s kóšer potravinami zadržiaval skupinu rukojemníkov. Táto operácia sa tiež skončila smrťou ozbrojeného útočníka, ktorý pri obsadzovaní predajne zabil troch ľudí.
Amédy Coulibaly
Foto: TASR/AP

Coulibaly 8. januára 2015 na parížskom predmestí smrteľne postrelil mladú policajtku a vážne zranil jej kolegu. Rukojemnícka dráma v Paríži si vyžiadala celkovo päť obetí vrátane Coulibalyho.

13. novembra 2015 - FRANCÚZSKO: Streľbu spustil páchateľ z automatickej zbrane v reštaurácii Petit Cambodge v 11. parížskom obvode. Strieľalo sa aj neďaleko koncertnej siene Bataclan v rovnakom obvode. Tri výbuchy boli hlásené pred barom v blízkosti národného štadióna Stade de France, kde francúzsky tím hostil Nemecko. Na zápase bol prítomný aj francúzsky prezident Francois Hollande, ktorého bezpečnostné zložky okamžite presunuli do bezpečia.
Záchranári evakuujú zraneného z miesta útokov, koncertnej sály Bataclan v piatok, 13. novembra 2015
Foto: TASR/AP

Pri útokoch v Paríži zahynulo spolu 130 ľudí a ďalších 350 bolo zranených, z nich najmenej 99 vážne. Útočili tri koordinované tímy teroristov. Všetci útočníci boli vyzbrojení puškami kalašnikov a výbušnými zariadeniami, ktoré mali dosiahnuť "maximum obetí". Prihlásila sa k nim extrémistická organizácia Islamský štát (IS), ktorá zdôvodnila, že išlo o odvetu za politiku Francúzska na Blízkom východe a jeho vojenskú angažovanosť v Iraku a Sýrii, ako aj za urážky proroka Mohameda.

14. novembra 2015 - NEMECKO: Teroristi plánovali odpáliť v nemeckom Hannoveri päť náloží. Tri na štadióne počas medzinárodného priateľského futbalového zápasu, jednu na autobusovej zastávke a jednu na vlakovej stanici. Nemeckí agenti dostali varovanie od svojich francúzskych kolegov. Útoky mala v úmysle vykonať neurčená teroristická bunka. Zápas, ktorý sa chystala navštíviť aj nemecká kancelárka Angela Merkelová a niekoľko vládnych ministrov, bol 90 minút pred výkopom zrušený a štadión evakuovaný.

22. marca 2016 - BELGICKO: Brusel sa stal terčom dvoch bombových útokov; na medzinárodnom letisku Zaventem a na stanici metra Maelbeek. K zodpovednosti za útoky, z ktorých bol jeden samovražedný, sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát. Dva výbuchy na Zaventeme a jeden v stanici metra Maelbeek si vyžiadali celkovo životy 35 civilistov a zranili 300 ďalších ľudí. Z 28 zabitých osôb zomrelo 15 na letisku a 13 v metre.
Na snímke policajti a záchranári pred stanicou metra Maelbeek v Bruseli 22. marca 2016.
Foto: TASR/AP

V útoku na letisku Zaventem prišli o život dvaja teroristi. Jedného z nich sa podarilo identifikovať na základe odtlačkov prstov ako 29-ročného Ibrahima Bakraouiho. Druhým samovražedným atentátnikom bol Najim Laachraoui. Belgická polícia pátrala i po ďalšom podozrivom na úteku, ktorý sa objavil na záznamoch bezpečnostnej kamery z Maelbeeku po boku už identifikovaného atentátnika Khalida Bakraouiho: Mohamed Abrini sa následne vyšetrovateľom priznal, že "mužom v klobúku" na záznamoch je on.

29. júna 2016 - TURECKO: - Najmenej 36 mŕtvych si vyžiadal teroristický útok na Atatürkovom letisku v tureckej metropole Istanbul. V tejto bilancii neboli zarátaní traja samovražední bomboví atentátnici.