Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

POLITOLÓGOVIA: A. Kiska zabudol vo svojom prejave na korupciu

Politický analytik Ján Baránek Foto: Tablet.TV

Prezident vo svojej správe o stave republiky zabudol na korupciu spôsobujúcu problémy v zdravotníctve či súdnictve. Zhodujú sa na tom politológovia Ján Baránek a Rastislav Tóth.

Bratislava 18. júna (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska dnes vo svojej správe o stave republiky, ktorú predniesol v Národnej rade SR, zabudol na korupciu spôsobujúcu problémy v zdravotníctve či súdnictve. Zhodujú sa na tom politológovia Ján Baránek a Rastislav Tóth.

"Za obrovský nedostatok považujem to, že neoznačil korupciu ako hlavný problém, ktorý spôsobuje problémy v zdravotníctve i súdnictve. Celý čas som čakal, že začne hovoriť o korupcii, on jednoducho o tom nehovoril," uviedol dnes pre TASR Baránek.



Prezident viackrát vyzval aj na to, aby sa zvýšila dôvera občanov v štát. "To sa nedá urobiť bez toho, aby nepomenoval korupciu," zdôraznil politológ. Ako dodal, súčasná nedôvera občanov v štát je spôsobená korupčným prostredím, ktoré na Slovensku vládne. Chybou tak podľa neho bolo aj to, že prezident nevyzval vládu, aby v tomto smere konala.

Opomenutie korupcie podľa Baránka zatienilo aj pozitíva prezidentovho príhovoru. "Za najväčšie pozitívum toho prejavu považujem to, že on pojem spravodlivosti nadradil nad formalizmus zákonov. Toto je niečo, čo tu doteraz nebolo, to sme od politikov nepočuli," dodal politológ. Ďalšie pozitívum je napríklad v tom, že zadefinoval úlohu učiteľov ako dôležitých pre súčasnú spoločnosť.

Kiskov príhovor nebol podľa Baránka voči vláde kritický. Jediné miesto, kde sa prezident vyhranil voči premiérovi Robertovi Ficovi bola zahraničná politika a Rusko.

Podľa Tótha bol prezidentov príhovor písaný tak, aby nikomu neublížil. "Tento prejav je sklamaním v porovnaní s jeho inauguračným prejavom," uviedol Tóth pre TASR. Za najväčší nedostatok taktiež považuje opomenutie korupcie. Prejavu vyčítal aj nekoncepčnosť.