Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Pôsobenie našich vojakov v Resolute Support je vnímané pozitívne

V Žiline sa za účasti štátneho tajomníka Ministerstva obrany SR Miloša Koterca sa na nádvorí 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline uskutočnil slávnostný nástup príslušníkov Ozbrojených síl SR po návrate z operácie Resolute Support v Afganistane. Na snímke odovzdávanie medaily veliteľovi kontingentu pplk. Pavlovil Švelkovi. V Žiline, 3. júla 2015. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Cieľom operácie Resolute Support je podpora afganskej vlády pri budovaní vlastných bezpečnostných síl, aby boli schopné čeliť bezpečnostným rizikám v krajine.

Bratislava 3. júla (TASR) - Vojaci Ozbrojených síl SR majú za sebou prvú rotáciu v novej operácii Resolute Support v Afganistane. Štátny tajomník Ministerstva obrany SR Miloš Koterec sa dnes v priestoroch útvaru 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline zúčastnil na slávnostnom nástupe 38 vojakov po návrate z operácie Resolute Support.

"31. decembra 2014 po 10 rokoch skončila v Afganistane bojová operácia ISAF a jej prirodzeným pokračovaním sa pred pol rokom stala nebojová Resolute Support. Jej primárnym cieľom je vychádzajúc už z jej názvu podpora, ale aj poradenstvo a výcvik afganských bezpečnostných síl," povedal štátny tajomník rezortu obrany Miloš Koterec.



Slovenskí vojaci aj v novej operácii pracujú na mimoriadne vysokej úrovni. Napriek tomu, že na rozdiel od operácie ISAF ide tentokrát o nebojovú operáciu, je v Afganistane stále veľké riziko teroristických útokov na koaličné jednotky. Slovenskí vojaci prvého kontingentu operácia Resolute Support si aj v nebezpečných podmienkach plnili všetky úlohy.

"Vy ste boli súčasťou jej prvej rotácie. No tak, ako to už býva štandardom, aj tentokrát sú odozvy na vašu prácu v Afganistane iba pozitívne. Je to vždy veľká satisfakcia aj pre nás, ľudí z vedenia rezortu, ale aj pre nás ako Slovákov. Veľakrát som počul pochvaly na prácu slovenských vojakov a to od ľudí z najvyšších úrovní velenia misií, vrcholných predstaviteľov Aliancie, ale aj od bežných ľudí... Ja by som sa k ich uznaniu rád pridal," doplnil štátny tajomník Koterec, ktorý vojakom za pôsobenie v operácii Resolute Support odovzdal medaily Ministra obrany SR.

"O podmienkach nasadenia našich vojakov som sa presvedčil počas mojej nedávnej návštevy priamo v Kábule a okolí. Na vlastné oči som videl ich prácu a plne som si uvedomil slová, s ktoré počúvam aj počas zasadnutí Vojenského výboru NATO a na mnohých bilaterálnych rokovaniach od zahraničných partnerov na adresu zodpovednej práce slovenských vojakov v Afganistane," uviedol náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Milan Maxim.

"Sily pre špeciálne operácie zvládli prechod z úloh plnených v operácii ISAF do úloh operácie Resolute Support a zachovali kontinuitu vo výcviku afganských bezpečnostných síl. S novým mandátom a novými úlohami naviazali na skúsenosti svojich predchodcov," povedal zastupujúci veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia podplukovník Karol Lipka.

Cieľom operácie Resolute Support je podpora afganskej vlády pri budovaní vlastných bezpečnostných síl, aby boli schopné čeliť bezpečnostným rizikám v krajine a boli pripravené prevziať zodpovednosť za vlastnú bezpečnosť bez podpory Severoatlantickej aliancie.

TASR informoval komunikačný odbor MO SR.