Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Potkana vydá maďarský súd Slovensku iba dočasne

Na archívnej snímke strážca dáva kuklu na hlavu Slováka Jozefa R. (uprostred) počas pojednávania v súdnej sieni v Budapešti 2. apríla 2013. Foto: TASR

Slováka Jozefa R. vydá maďarský súd Slovensku dočasne iba na čas pojednávania jeho prípadu.

Budapešť 16. januára (TASR) - Slováka Jozefa R. vydá maďarský súd Slovensku dočasne iba na čas pojednávania jeho prípadu. V súvislosti s procesom, ktorý sa začína budúci utorok na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici s medzinárodne hľadaným Róbertom L., označovaným za šéfa gangu sýkorovcov, ako aj s ďalšími obžalovanými vrátane Jozefa R. to dnes pre TASR uviedol maďarský Súd hlavného mesta.

Megaproces roka sa začne na budúci týždeň.Potkana priviezli z Maďarska

Súd bližšie detaily o čase prevozu Slováka neposkytol.

Ak v budúcnosti príde podobná požiadavka zo strany slovenského súdu, na základe ďalšej dohody môže dôjsť k jeho opakovanému dočasnému vydaniu, píše sa vo vyhlásení maďarského súdu.

Jozefa R. zadržali vo februári 2011 na Slovensku na základe európskeho zatykača vydaného v Maďarsku. Od 18. apríla 2011 je vo vyšetrovacej väzbe. Súdny proces, v ktorom čelí v Maďarsku viacerým obvineniam, sa začal 9. júla 2013.

V prvom prípade podľa obžaloby Jozef R. na objednávku neznámej osoby zavraždil v roku 1998 maďarského podnikateľa Jánosa Fenyöa. V druhom prípade v tom istom roku na objednávku obvineného Tamása P. spáchal Slovák atentát na budapeštianskej ulici Aranykéz.

Budapeštiansky Súd hlavného mesta zasadal v pojednávaní zlúčených súdnych sporov naposledy 25. novembra 2014.

Podľa informácií, ktoré dnes TASR získala od jeho dlhoročného právneho zástupcu Dušana Daňového, sa Jozef R. už od štvrtka nachádza na Slovensku. Podľa neho požiada už budúci utorok jeho klient o pojednávanie v neprítomnosti a bude pravdepodobne už v utorok eskortovaný naspäť do Maďarska. Daňový zastupuje Jozefa R. v rozličných kauzách približne už od roku 1995. To, že je Jozef R. na Slovensku, TASR potvrdilo dnes viacero justičných zdrojov.