Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Proti povinným kvótam pre migrantov je aj SMK

Predseda strany SMK József Berényi Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

"Zabezpečenie južnej hranice Európy a spolupráca s našimi susedmi ohľadom zastavenia migračných vĺn je spoločnou výzvou pre nás všetkých," uviedol šéf strany.

Bratislava 23. júna (TASR) - Povinné kvóty pre migrantov odmieta aj SMK. "Zastávame názor, že neriešia samotnú príčinu, naopak, problém len prehlbujú. Prijímanie utečencov, ktorí sú nútení opustiť svoju krajinu z politických dôvodov, musí byť na dobrovoľnej báze," uviedol šéf strany József Berényi. Navrhuje problém migrácie riešiť priamo na dotknutých územiach, a hlavne v krajinách, kde vzniká.

Prípadné referendum k tejto téme, ktoré dnes spomínal premiér Robert Fico (Smer-SD), považuje Berényi za zbytočný krok, ktorý by len odpútaval pozornosť od podstaty veci. "Ani úspešné referendum by totiž nezamedzilo naplneniu povinných kvót, ak by sa tak Európska komisia rozhodla," tvrdí.



Solidarita k členským štátom EÚ a samotným utečencom musí byť podľa jeho slov efektívna a udržateľná, zodpovedajúca možnostiam Slovenska. "Pre SMK je najdôležitejšia bezpečnosť občanov Slovenska. Zabezpečenie južnej hranice Európy a spolupráca s našimi susedmi ohľadom zastavenia migračných vĺn je spoločnou výzvou pre nás všetkých," zhrnul Berényi.