Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Pozostalí obetí pádu vrtuľníka dostanú odškodné 33.000 eur

Na snímke horskí záchranári pripravujú mŕtve telá na transport vrtuľníkom počas záchranných prác po havárii vrtuľníka Leteckej záchrannej služby Air Transport Europe v rokline Prielomu Hornádu v Slovenskom raji v Hrabušiciach 18. júla 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Minister verí, že vyšetrovanie príčin tohto nešťastia bude v dohľadnej dobe odprezentované verejnosti.

Bratislava 21. júla (TASR) – Vláda SR dnes schválila príspevok pozostalým po obetiach tragického nešťastia pádu vrtuľníka záchrannej zdravotnej služby v Slovenskom raji v piatok (17.7.). Každá pozostalá rodina dostane sumu 33.000 eur, čo predstavuje celkovú sumu 132.000 eur.

„Napriek tomu, že nie u všetkých ide o štátnozamestnanecký pomer, iba v jednom prípade to bol príslušník Horskej záchrannej služby, všetci muži nasadzovali život, aby pomohli ostatným,“ povedal minister vnútra Robert Kaliňák s tým, že tu ide podobne, ako pri iných prípadoch v minulosti, o solidaritu. Minister verí, že vyšetrovanie príčin tohto nešťastia bude v dohľadnej dobe odprezentované verejnosti. “Sú to veci, ktorým sa asi niekedy nedá úplne zabrániť a súbeh niekoľkých okolností spôsobí takúto tragédiu,“ doplnil minister.



V podvečerných hodinách dňa 17. júla požiadal český turista záchranárov Horskej záchrannej služby (HZS) o pomoc pre 10-ročného chlapca, ktorý spadol v Prielome Hornádu. Záchranári HZS požiadali o spoluprácu posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby, ktorá zobrala na palubu vrtuľníka záchranára HZS a smerovali na miesto nehody. Pri nalietavaní k postihnutému sa vrtuľník zrútil asi 50 metrov do rokliny. Štyria členovia posádky vrtuľníka pád neprežili. Ide o pilota, lekára, leteckého záchranára a pracovníka Horskej záchrannej služby. Príčiny tejto tragickej udalosti určí vyšetrovanie, ktoré stále prebieha.