Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Reakcie slovenských politikov na teroristický útok v Londýne

Britský policajt kladie kvety k fotke svojho kolegu Keitha Palmera, ktorý bol zabitý počas teroristického útoku v blízkosti budovy parlamentu. V Londýne, 23. marca 2017. Foto: TASR/AP

Pri incidente zahynuli piati ľudia vrátane útočníka a jedného policajta. Zranenia utrpelo približne 40 osôb. Sústrasť pozostalým vyjadrili aj slovenskí politickí lídri.

Bratislava 23. marca (TASR) - Muž ozbrojený nožom vyčíňal v stredu v blízkosti britského parlamentu v londýnskej štvrti Westminster. Najprv zrážal autom chodcov na Westminsterskom moste, potom z auta vystúpil a dobodal na smrť ozbrojeného policajta vo vchode na pozemok parlamentu.



Pri incidente zahynuli piati ľudia vrátane útočníka a jedného policajta. Zranenia utrpelo približne 40 osôb. Britská polícia uviedla, že šlo o teroristický útok.

Na snímke predseda Národnej rady SR Andrej Danko.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Predseda Národnej rady SR a predseda strany SNS Andrej Danko odsúdil teroristický útok. "Predseda NRSR a SNS Andrej Danko vyjadruje úprimnú sústrasť pozostalým v Londýne a odsudzuje zlo a nenávisť, ktoré sa vkradli do každodenných životov nevinných ľudí," uviedla jeho hovorkyňa Eva Kliská.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.
Foto: TASR/AP


Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák pripomenul, že k teroristickému útoki došlo presne rok po sérii teroristických útokov v Bruseli.

"Je smutne symbolické, že v čase, keď si pripomíname prvé výročie teroristického útoku v Bruseli, a keď vo Washingtone, D.C. hovoríme o zintenzívnení boja proti spoločnému nepriateľovi ISIS, ktorého modus operandi je terorizmus, príde správa o násilnom útoku na policajta pred parlamentom v Londýne," reagoval Lajčák ešte v stredu z Washingtonu.



Šéf slovenskej diplomacie tu zastupoval krajinu na stretnutí ministrov zahraničných vecí partnerov 68-člennej Globálnej koalície proti Islamskému štátu (ISIS/Daíš). "Násilie sa stalo bežnou súčasťou našich životov, nielen v Sýrii a Iraku či inde v ďalekom svete, ale priamo tu, na našom vlastnom prahu," uviedol v svojej reakcii.

Na archívnej snímke slovenský europoslanec Branislav Škripek.
Foto: TASR - Michal Svítok


Slovenský europoslanec Branislav Škripek na Facebooku napísal, že odsudzuje "takéto počínanie, ktorého cieľom je ubližovať a ohrozovať". K modlitbe sa Londýnčanov sa pridal aj poslanec NR SR Richard Vašečka (OĽaNO-NOVA).

Na archívnej snímke eurposlanec Ivan Štefanec.
Foto: TASR - Michal Svítok


Úprimnú sústrasť rodinám obetí vyjadril aj ďalší europoslanec Ivan Štefanec. "Oceňujem rýchly zásah britskej polície, ktorá ukázala, ako sa treba s teroristami vysporiadať," napísal na facebooku.