Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

ONLINE: Streľba pred britským parlamentom, incident má už päť obetí

Záchranári prevážajú zranenú osobu neďaleko britského parlamentu 22. marca 2017 v Londýne. Foto: TASR/AP

V blízkosti miesta streľby zaznamenali ďalšie násilné incidenty.

Londýn 22. marca (TASR) - Počas dnešného incidentu pred budovou britského parlamentu v Londýne napadol dosiaľ neznámy páchateľ nožom policajta, tohto muža následne postrelila polícia. Potvrdil to predseda Dolnej snemovne britského parlamentu David Lidington. Podľa britských médií je zranených 20 osôb. Incident má už päť obetí. Medzi nimi je dobodaný policajt aj útočník.

Podľa dosiaľ dostupných informácií útočník vo vozidle značky Hyundai najskôr na Westminsterskom moste narážal do chodcov, následne vrazil do oplotenia objektu parlamentu. Potom utiekol z auta a vbehol cez vstupnú bránu do objektu parlamentu, kde pobodal policajta. Útočníka podľa svedkov smrteľne postrelila polícia.

22:00
Náš ONLINE sa končí, ďakujeme, že ste sledovali udalosti v Londýne spolu s nami.


NAŽIVO z miesta útoku


21:17
Talianske ministerstvo vnútra oznámilo, že najvyšší predstavitelia bezpečnosti a tajných služieb sa zídu vo štvrtok v Ríme, aby po útokoch v Londýne "posúdili teroristickú hrozbu". Minister vnútra Marco Minniti zvolal výbor pre strategické protiteroristické analýzy.

Taliansko je v stave vysokej pohotovosti, keďže v piatok 24. marca sa v Ríme zídu na summite lídri členských krajín EÚ. Stretnú sa s pápežom Františkom vo Vatikáne a v sobotu sa zúčastnia na slávnostnom obrade.

20:59
Starosta Londýna Sadiq Khan v oficiálnom vyjadrení vyhlásil, že Londýnčania sa nikdy nedajú zastrašiť terorizmom. Pripomenul, že Londýn zostáva jedným z najviac bezpečných miest na svete.

Vyjadril tiež podporu blízkym obetí a vyjadril ľútosť nad zosnulým policajtom, ktorý zomrel pri ochrane mesta.




20:55
Londýnski záchranári informovali, že ošetrili 12 pacientov s vážnymi zraneniami, všetci sú v nemocnici. Osem ďalších ľudí s ľahšími zraneniami je ešte na mieste útokov. Traja ľudia na mieste činu zomreli.




20:48
Niektoré médiá už prichádzajú so špekuláciami o totožnosti páchateľa. Za útokom by podľa viacerých spravodajských portálov mohol byť Abu Izzaden, známy aj ako Trevor Brooks. Menovaný bol polícii známy ako osoba spätá s terorizmom, za podporu teroristických činov bol už aj vo väzení.

Objavili sa tiež opačné správy, ktoré tvrdia, že dotyčný je stále za mrežami, a nemôže byť teda páchateľom útokov v Londýne.

20:42
Takto vyzerá nočný Londýn po krvavom útoku.




20:27
Solidaritu so zranenými pri útokoch v Londýne vyjadrilo aj Rusko. "Nerozdeľujeme terorizmus do kategórií; pokladáme ho za absolútne zlo. V týchto chvíľach, ako vždy, sme v duchu s britským ľudom, cítime jeho bolesť a znova sa prihovárame za nutnosť postaviť sa proti zlu," uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

20:16
Ľudia, ktorí sledujú dianie v Londýne, vyjadrujú na sociálnej sieti rozhorčenie v súvislosti s konaním niektorých turistov a obyvateľov Londýna, pre ktorých bol útok hlavne príležitosťou na "výnimočnú" selfie (viď. fotografia).




20:13
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák pri príležitosti útoku v Londýne skonštatoval, že "násilie sa stalo bežnou súčasťou našich životov, nielen v Sýrii a Iraku či inde v ďalekom svete, ale priamo tu, na našom vlastnom prahu".



20:08
Najvyšší rakúski ústavní činitelia dnes odsúdili teroristické útoky v Londýne.

Prezident Alexander Van der Bellen, kancelár Christian Kern, vicekancelár Reinhold Mitterlehner a predsedníčka parlamentu Doris Buresová vyjadrili prostredníctvom sociálnych sietí aj sústrasť pozostalým a spoluúčasť poškodeným.

"Odsudzujem dnešný útok v blízkosti britského parlamentu. Spolucítim s obeťami a ich príbuznými," formuloval rakúsky prezident.

20:02
Hrdinom sociálnych sietí je konzervatívny poslanec Tobias Ellwood, ktorý počas útoku pomáhal záchranárom.

Konzervatívny poslanec Tobias Ellwood (uprostred) pomáha záchranárom neďaleko Westminsterského paláca 22. marca 2017 v Londýne.
Foto: TASR/AP


19:56
TASR prináša krátky prehľad podobných incidentov, ako sa stal dnes.

5. decembra 2015 - Taxikár inšpirovaný extrémistickou skupinou Islamský štát sa pokúsil sťať hlavu cestujúcemu na stanici metra Leytonstone. Páchateľa somálskeho pôvodu odsúdili na doživotie vo väzenskom zariadení pre duševne chorých s najvyšším stupňom stráženia.

22. mája 2013 - Dvojica v Británii narodených extrémistov inšpirovaných teroristickou sieťou al-Káida dobodala na smrť vojaka Leeho Rigbyho, ktorý bol v tom čase mimo službu. Muži ho najskôr zrazili autom a následne dosekali na smrť. Útočníka a jeho komplica odsúdili na doživotie.

7. júla 2005 - Pri najhoršom teroristickom útoku v dejinách Británie sa štyria samovražední útočníci inšpirovaní al-Káidou odpálili v troch súpravách metra a v autobuse, pričom pripravili o život 52 ľudí. Traja z útočníkov boli v Británii narodení muži pakistanského pôvodu, štvrtý bol imigrant z Jamajky.


19:41
Svedkom incidentu v Londýne bol aj bývalý poľský minister zahraničných vecí Radek Sikorski. Exminister práve v taxíku odchádzal z londýnskej štvrti Westminster a prezeral si e-mailovú schránku, keď započul zvuk podobný nárazu auta pri havárii. "Počul som niečo také, ako keď auto naráža do kovovej tabule," povedal.

"Všetko sa zo zbehlo tak rýchlo, že nebol čas na strach," uviedol Sikorski, ktorý zverejnil video na Twitteri.




19:33
Obe komory britského parlamentu budú zajtra podľa klasického harmonogramu. Informovali o tom zástupcovia parlamentu na svojom Twitteri.




19:28
Zástupcovia Metropolitnej polície vyhlásili, že páchateľom útoku bol zrejme jeden človek.

19:24
Nemecká kancelárka Angela Merkelová v súvislosti s incidentom v Londýne vyjadrila Veľkej Británii podporu v boji proti terorizmu. Súčasne vyjadrila spoluúčasť a solidaritu všetkým britským priateľom a všetkým ľuďom v Londýne.

19:18
Britská BBC zverejnila video zo začiatku incidentu. Okrem štyroch mŕtvych je výsledkom útokov minimálne 20 zranených.



19:15
Incident má podľa denníka Daily Mirror už štyri potvrdené obete, okrem policajta zomrel aj útočník (na fotografii).




19:10
Škótsky parlament v Edinburghu pozastavil po dnešnom incidente pred britským parlamentom v Londýne prebiehajúcu rozpravu o druhom referende o nezávislosti Škótska.

19:04
Mapka portálu Sky News zobrazuje trasu účastníkov. Na začiatku je vyznačené miesto, kde bol dobodaný policajt, ďalšou "zastávkou" je miesto, kde auto narazilo do zábradlia. Potom cesta pokračuje na most.




18:55
Policajt, ktorý bol dobodaný v budove parlamentu, zomrel. Tvrdia to zdroje britského denníka Telegraph.

18:52
Americký prezident Donald Trump už hovoril s britskou premiérkou Theresou Mayovou, informoval o tom Sean Spicer z tlačového sekretariátu Bieleho domu. Prezident sa oboznámil so situáciou v hlavnom meste Spojeného kráľovstva. Spicer tiež vyhlásil, že odsudzujú útoky v Británii a vyjadril súcit s obeťami nešťastia.

18:47
Starosta Londýna Sadiq Khan vyjadril súcit s tými, ktorých incident zasiahol. Tiež poďakoval polícii a záchranným zložkám a ocenil ich "obrovskú statočnosť" za "výnimočne zložitých okolností".




18:32
Britská premiérka Theresa Mayová zvoláva stretnutie krízového bezpečnostného štábu.

18:20
Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR nemá v súčasnosti informácie, že by v súvislosti s dnešnými násilnými incidentmi v centre Londýna boli medzi zranenými slovenskí občania.

18:12
K incidentu v Londýne sa vyjadril už aj slovenský europoslanec Branislav Škripek. Na Facebooku napísal, že odsudzuje "takéto počínanie, ktorého cieľom je ubližovať a ohrozovať". K modlitbe sa Londýnčanov sa pridal aj poslanec NR SR Richard Vašečka (OĽaNO-NOVA).

18:05
Podľa európskeho bezpečnostného predstaviteľa, ktorý sa anonymne vyjadril pre agentúru AP, nie sú žiadne informácie o tom, že by dnešný incident pred budovou britského parlamentu v Londýne súvisel s terorizmom.

18:01
Z rieky Temža vytiahli ženu, ktorá pravdepodobne bola účastníčkou incidentu na moste. Žena je živá a záchranári ju už ošetrujú.




17:58
Londýnska záchranná služba na Twitteri potvrdila, že prijala minimálne 10 zranených z Westminsterského mosta. Nemocnice sú v pohotovosti.




17:52
Útoky v Londýne sú zrejme prepojené. Zranenie utrpelo niekoľko ľudí vrátane policajta a údajného útočníka. Stanica BBC zverejnila správu o najmenej jednej mŕtvej osobe.

17:46
Útok v Londýne bol aj v roku 2005
Najprv to vyzeralo na nehodu, ale neskôr sa ukázalo, že Londýn sa 7. júla 2005 stal terčom série teroristických útokov. Vyžiadali si podľa neoficiálnych informácií niekoľko desiatok obetí. Prinášame stručný chronologický prehľad udalostí podľa toho, ako o nich informovala BBC a ďalšie médiá (časy sú v SELČ):

- 09.49 h: Dopravná polícia sa dozvedá o "technickom probléme" vo finančnej štvrti pri stanici metra Liverpool Street.
- 10.15 h: Prvá správa o výbuchu v metre.
- 10.24 h: Dopravná polícia prvýkrát informuje o zranených.
- 10.33 h: Hlásený je ďalší "incident" na zastávke metra Edgewater. Premávka londýnskej podzemnej dráhy sa zastavila.
- 10.41 h: Informácie o incidentoch v staniciach King's Cross, Old Street a Russell Square.
- 11.02 h: Scotland Yard hovorí o "vážnych udalostiach".
- 11.14 h: Hlásený je výbuch v poschodovom autobuse.
- 11.24 h: Scotland Yard informuje o "viacerých explóziách".
- 11.53 h: Britský minister vnútra Charles Clarke informuje o ťažko zranených.
- 12.07 h: V Londýne prestali premávať autobusy.
- 12.40 h: Londýnska polícia potvrdila dvoch mŕtvych.
- 13.00 h: Britský premiér Tony Blair vyhlásil na summite G8 v Škótsku, že Londýn sa stal terčom teroristických útokov a oznámil, že sa vracia do hlavného mesta.


17:42
Na moste sa počas útoku nachádzala skupina francúzskych študentov. Podľa učiteľa boli zasiahnutí traja žiaci.

17:37
Londýnska atrakcia London Eye sa momentálne snaží dostať do bezpečia návštevníkov, ktorí si počas incidentu práve užívali vyhliadku na mesto.




17:31
Záchranári prevážajú zranené osoby do bezpečia.
Záchranári prevážajú zranenú osobu neďaleko britského parlamentu 22. marca 2017 v Londýne.
Foto: TASR/AP


17:27
Ľudia na sociálnej sieti Twitter vyjadrujú spolupatričnosť a podporu obyvateľom Londýna. Ich príspevky spája hastag #PrayForLondon (Modlíme sa za Londýn). Objavil sa tiež obrázok so značkou londýnskeho metra s nápisom We are not afraid (Nebojíme sa).




17:17
Londýnska polícia vyzvala ľudí, aby sa miestu incidentu radšej vyhli, pretože naďalej pokračuje. Policajti tiež potvrdili, že situáciu budú "až do zistenia ďalších skutočností posudzovať ako teroristický čin".

17:15
Podľa denníka Telegraph zahynula pri incidente na Westminsterskom moste jedna žena, ďalší ľudia sú zranení.

16:59
Britská spravodajská služba MI5 upozornila, že hovoriť o teroristickom čine je ešte predčasné. Londýnska metropolitná polícia potvrdila, že rieši prípad streľby pri Westminsterskom moste, pri ktorej utrpelo zranenia niekoľko ľudí.

16:55
Predseda Dolnej snemovne britského parlamentu David Lidington uviedol, že v blízkosti miesta streľby zaznamenali ďalšie násilné incidenty.

16:52
K útoku v Londýne došlo v deň, keď si Belgicko pripomína prvé výročie teroristických útokov v Bruseli, pri ktorých zahynulo 32 ľudí.



16:48
Zdroj stanice BBC s odvolaním sa na políciu informoval aj o jednej mŕtvej osobe.

16:47
Svedkovia uviedli, že videli zranených ľudí, ako ich ošetrovali privolaní zdravotníci. Údajne sa v objekte pohyboval muž s nožom.

16:44
Podľa Daily Telegraph označila polícia útok za teroristický čin.

16:38
Premiérku Theresu Mayovú ochranka vyviedla z budovy parlametu.

16:35
Útočník s nožom najskôr zrazil autom chodcov, pričom za sebou zanechal asi tucet zranených. Následne bežal k vstupu do Westminsterského paláca, kde ho polícia údajne postrelila.




16:33
Zamestnanci britského parlamentu majú zakázané vychádzať zo svojich kancelárií. Polícia uzavrela aj neďalekú stanicu metra Westminster.

16:29
Podľa Washington post bol na mieste dobodaný policajt, útočníka následne postrelili.




16:22
Svedok pre agentúru Reuters uviedol, že do budovy parlamentu dorazili ťažkoodenci.

16:20
Záchranársky vrtuľník pristál neďaleko britského parlamentu v Londýne, pred ktorým hlásili streľbu v stredu 22. marca 2017. Podľa britských médií je zranených niekoľko osôb.
Foto: FOTO TASR/AP




16:19
Policajné autá sú pred britským parlamentom v Londýne, pred ktorým hlásili streľbu v stredu 22. marca 2017. Podľa britských médií je zranených niekoľko osôb.
Foto: FOTO TASR/AP