Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

VIDEO: PREMIÉR: Kancelária podpredsedu Jobbiku v SR je provokácia

Premiér SR Robert Fico Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovenská parlament by mal podľa premiéra konať.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Skutočnosť, že si podpredseda maďarského opozičného Hnutia za lepšie Maďarsko – Jobbik István Szávay otvoril v Dunajskej Strede poslaneckú kanceláriu, je provokáciou a nesprávnym krokom. Povedal to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý očakáva, že vedenie NR SR si to okamžite vykonzultuje s maďarským parlamentom a budú prijaté príslušné opatrenia.



"Veľa sme investovali v posledných rokoch do dobrých vzťahov s Maďarskom. Je škoda, že prichádzajú momenty, ktoré rušia túto ťažkú prácu. Oceňujem, že s premiérom Viktorom Orbánom mám konštruktívny a korektný vzťah a sústreďujeme sa výlučne na pozitívne projekty do budúcnosti. Z tohto pohľadu, ak dám na jednu stranu veľmi konštruktívnu spoluprácu s maďarskou vládou a premiérom, vnímam rozhodnutie maďarskej opozičnej strany ako provokáciu," povedal Fico. Preto by podľa jeho slov bolo správne, ak by nasledovali konzultácie medzi národnými parlamentmi.



"Nie sú asi právne prekážky na otvorenie takejto kancelárie, ale vieme, že Jobbik je mimoriadne extrémna strana. Je to provokácia, ak sa takéto niečo udialo na suverénnom území SR. Ja s tým nesúhlasím, nepovažujem to za správne," dodal.

István Szávay na stretnutí s novinármi povedal, že ide o prvú, ojedinelú iniciatívu, ktorá má zvýšiť kvalitu vzťahov s Maďarmi za hranicami. "Prijímaciu kanceláriu raz týždenne môžu navštíviť ľudia so svojimi problémami. Očakávať ich budú členovia hnutia Jobbik na Slovensku, ale ak mi čas dovolí, prídem aj ja," povedal s tým, že očakávajú návštevníkov s problémami so zachovaním maďarskej identity.
"Nebudeme chodiť kvôli ľuďom, ktorí sa kyslo tvária, ale pre tých, ktorí zmýšľajú o národe a pokladajú za potrebné, aby ich hlasy počuli aj v Budapešti," pokračoval s tým, že kancelária sa otvára na Slovensku preto, lebo je tu najviac nedoriešených problémov, ktoré ohrozujú zachovanie identity Maďarov.

Maďarský politik zdôraznil, že v Dunajskej Strede sa neotvorila kancelária Jobbiku, ale začala tam pôsobiť prijímacia kancelária poslanca maďarského parlamentu. „Je to dôležité, nakoľko poslancov súčasného parlamentu volili s legitímnymi hlasmi aj Maďari žijúci za hranicami,“ podčiarkol s tým, že otvorenie kancelárie nemá za cieľ získať voličov žijúcich na Slovensku.