Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

SNS je pohoršená správou o kancelárii Jobbiku v Dunajskej Strede

Podpredseda Slovenskej národnej strany Anton Hrnko, archívne foto Foto: TASR/Branislav Račko

Podľa podpredsedu národniarov Antona Hrnka ide o flagrantné porušenie zákonov SR, a to najmä článku 29 Ústavy SR.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Politická strana SNS s pohoršením prijala správu o zriadení kancelárie poslanca maďarského parlamentu za stranu Jobbik v Dunajskej Strede. Podľa podpredsedu národniarov Antona Hrnka ide o flagrantné porušenie zákonov SR, a to najmä článku 29 Ústavy SR.



SNS vidí túto skutočnosť ako otvorenú provokáciu s cieľom narušiť zvrchovanosť SR a testovať štátne orgány SR, či sú schopné do dôsledkov plniť svoje funkcie. "Odvahu dotyčnému poslancovi určite dodala aj tá skutočnosť, že slovenské orgány, napriek tomu, že majú dostatok vedomostí o činnosti tohto poslanca na Slovensku, najmä jeho 'zástupcu' Pétera Palléra, ktorý prijal s pravdepodobnosťou takmer 100 percent maďarské občianstvo, mu v zmysle zákona slovenské občianstvo nebolo odobraté a ďalej ako občan SR vyvíja činnosť v prospech tohto extrémistického hnutia," tvrdí Hrnko.

Národniari preto podporujú opatrenia slovenských orgánov, najmä ministerstva vnútra a polície, proti šíreniu extrémizmu. "Rozpaky však v nás vyvoláva tá skutočnosť, že tieto zásahy sú zamerané len proti extrémistom 'slovenskej' národnosti. Ako keby aj naše policajné orgány zdieľali niekdajšie tvrdenia SMK a predtým Maďarskej nezávislej iniciatívy, že negatívne spoločenské javy sa dotýkajú len väčšinového obyvateľstva. S takýmto prístupom treba rázne skoncovať. Vyzývame preto zodpovedné orgány SR, aby dôsledne zasiahli proti tejto nechutnej provokácii a konali v zmysle Ústavy SR a platných zákonov," dodal Hrnko.

Poslanec maďarskej opozičnej strany Jobbik pri otváraní svojej kancelárie novinárom povedal, že ide o prvú, ojedinelú iniciatívu, ktorá má zvýšiť kvalitu vzťahov s Maďarmi za hranicami. "Prijímaciu kanceláriu raz týždenne môžu navštíviť ľudia so svojimi problémami. Očakávať ich budú členovia hnutia Jobbik na Slovensku, ale ak mi čas dovolí, prídem aj ja," uviedol s tým, že očakávajú návštevníkov s problémami so zachovaním maďarskej identity.

"Nebudeme chodiť kvôli ľuďom, ktorí sa kyslo tvária, ale pre tých, ktorí zmýšľajú o národe a pokladajú za potrebné, aby ich hlasy počuli aj v Budapešti," pokračoval s tým, že kancelária sa otvára na Slovensku preto, lebo je tu najviac nedoriešených problémov, ktoré ohrozujú zachovanie identity Maďarov.

Maďarský politik zdôraznil, že v Dunajskej Strede sa neotvorila kancelária Jobbiku, ale začala tam pôsobiť prijímacia kancelária poslanca maďarského parlamentu. „Je to dôležité, nakoľko poslancov súčasného parlamentu volili s legitímnymi hlasmi aj Maďari žijúci za hranicami,“ podčiarkol s tým, že otvorenie kancelárie nemá za cieľ získať voličov žijúcich na Slovensku.