Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Prezident si dnes pozrie divadlo, ktoré Kotleba minulý týždeň zakázal

Na snímke vľavo banskobystrický župan Marian Kotleba, vpravo prezident SR Andrej Kiska Foto: TASR/Branislav Račko, Štefan Puškáš

Predstavenie ochotníkov minulý týždeň v utorok banskobystrický župan zastavil kvôli expresívnym výrazom.

Bratislava 22. marca (Teraz.sk) - Prezident SR Andrej Kiska sa dnes večer v Bratislave zúčastní predstavenia Divadelného súboru Jána Chalupku mesta Brezno s názvom Kováči, ktoré minulý týždeň v utorok prerušil banskobystrický župan Marian Kotleba. Informovala o tom Elena Bianchi z tlačového oddelenia kancelárie prezidenta SR.

Inscenáciu uvedie A4 - priestor súčasnej kultúry a Divadlo SkRAT, ktorí chcú takto breznianskemu divadelnému súboru Jána Chalupku vyjadriť solidaritu.

"Inscenácia Kováči hosťuje v Bratislave na pôde profesionálneho nezávislého divadla s cieľom podporiť solidárnosť s ochotníkmi a súčasne neochotu podvoľovať sa pravicovému extrémizmu v slobodnej, demokratickej krajine," uviedla Sandra Polovková z A4. Podotkla, že ide o závažnú a znepokojivú situáciu.

Zrušenie ochotníckeho predstavenia v Brezne Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) zdôvodnil tým, že sa v hre používali krajne expresívne výrazy, z ktorých sa niektoré týkali konkrétnych národov. V súvislosti s výrokmi zvažovali podanie trestného oznámenia pre podozrenie zo spáchania trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia.



Konanie župana kritizoval prezident Kiska bezprostredne po vyhlásení BBSK v stredu na sociálnej sieti. "Je neprípustné, aby niekto ako pán Kotleba z pozície moci prerušil a zakázal pokračovať v divadelnom predstavení. A dokonca podával trestné oznámenie na divadelníkov kvôli obsahu divadelnej hry," uviedol prezident.

NEPRÍPUSTNÉ KONANIENie každá divadelná hra nám musí vyhovovať, nie z každého filmu odchádzame z kina spokojní. A mnohým...

Posted by Andrej Kiska on 16. marec 2016


Svoj nesúhlas so zrušením predstavenia vyjadrilo aj vedenie Slovenského národného divadla (SND). "Sme znepokojení nárastom agresívnych a antidemokratických reakcií predstaviteľov krajnej pravice," uviedli vo vyhlásení šéf SND Marián Chudovský a riaditelia činohry Roman Polák, opery Slavomír Jakubek, baletu Jozef Dolinský, umelecko-dekoračných dielní Jaroslav Valek i centra marketingu Daniel Rabina.