Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Prezident o letoch: Mrzí ma, že minister Kaliňák opakovane klame

Andrej Kiska, archívne foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Andrej Kiska tvrdí, že samotný minister vnútra ho osobne požiadal, aby využíval letku Ministerstva vnútra SR.

Jeruzalem/Bratislava 29. marca (TASR) - Úrad pre ochranu ústavných činiteľov prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi na základe jeho žiadosti oznámil, že neexistuje rozdiel medzi súkromnou a služobnou cestou prezidenta, keďže je prezidentom 24 hodín, a tak je jeho úlohou ochraňovať ho po celý tento čas. Kiska tak dnes reagoval na obvinenie ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka (Smer-SD), že až 70 percent letov prezidenta nesúviselo s výkonom jeho ústavnej funkcie.

Úrad mu podľa jeho slov odporučil, aby využíval namiesto súkromných liniek letku Ministerstva vnútra SR. "Minister vnútra ma osobne požiadal, aby som skutočne túto letku ministerstva využíval. Mrzí ma, že minister vnútra opätovne klame, a mrzí ma, že práve takýto človek stojí na tak dôležitej funkcii, ako je Ministerstvo vnútra SR," konštatoval prezident.

Zároveň odporučil poslancom Národnej rady (NR) SR, pokiaľ majú skutočne záujem o to, ako sa účelovo nakladá s prostriedkami štátu, a pokiaľ im nejde len o účelovú kampaň proti prezidentovi, aby sa informovali na dve veci. "Aby si v prvom rade vyžiadali od ministerstva vnútra správu o využívaní všetkých lietadiel, ale aj vrtuľníkov za posledné tri roky na to, aby si verejnosť mohla vytvoriť obraz ako účelne nakladáme s verejnými prostriedkami a nielen aby sa kontroloval prezident, ktorý je na očiach. Po druhé, aby sa pozreli na to, ako nakupujeme lietadlá, za koľko peňazí a ako ich využívame," dodal prezident.



V pléne Národnej rady SR dnes minister Kaliňák informoval o letoch ústavných činiteľov za roky 2015 až 2017. "Od 1. januára 2015 do 24. marca 2017 lietadlá letky ministerstva vnútra (MV) vykonali 880 letov na palube s ústavnými činiteľmi. Z tohto počtu prezident Kiska vykonal 454 letov, premiér Robert Fico (Smer-SD) 183, predseda NR SR 66 a ostatní ústavní činitelia 178 letov," referoval Kaliňák.

Lety, ktoré nesúviseli s výkonom funkcií, boli vykonané na žiadosť Kisku, čo bolo 319 letov z a do Popradu, a na žiadosť Fica, čo boli štyri lety - z a do Prahy a do Košíc a späť. "Zo strany premiéra došlo k úhrade všetkých štyroch letov v hodnote 9900 eur, k úhrade letov prezidenta, ktoré nesúviseli s výkonom jeho funkcie, nedošlo. "Neuhradená čiastka zo strany Kisku je 789.525 eur, čo je takmer 30.000 mesačne," zdôraznil Kaliňák.

Ak by sa podľa jeho slov započítalo aj ďalších 63 letov z roku 2014, išlo by o sumu 955.000 eur. "Za zmienku stojí aj sedem letov prezidenta na trase Poprad - Košice, čo je 112 kilometrov," dodal.  

S iniciatívou, aby minister Kaliňák poslancom referoval o letoch ústavných činiteľov, prišiel na začiatku schôdze poslanec Martin Nemky (Smer-SD).