Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

R. FICO: Na summite EÚ prevládala skepsa, či na Ukrajine bude prímerie

Robert Fico Foto: TASR

Počas neformálneho summitu EÚ v Bruseli bolo cítiť silnú mieru skepsy a pesimizmu.

Brusel 12. februára (TASR) - Počas neformálneho summitu EÚ v Bruseli bolo cítiť silnú mieru skepsy a pesimizmu, či dohoda dojednaná v Minsku na základe štvorstranných rokovaní naozaj povedie k úspechu. Uviedol predseda vlády SR Robert Fico po skončení zasadnutia Európskej rady.



Fico opísal, že všetci lídri EÚ privítali dohodu uzatvorená dnes ráno v Minsku, v duchu logiky, že akákoľvek dohoda o zastavení bojov je lepšia ako boje samotné. Zároveň však podľa neho medzi štátnikmi bolo cítiť silnú mieru skepsy, čo tento dokument naozaj umožní dosiahnuť také plnenie dohody, na ako sa politici v Minsku dohodli.

Pripomenul, že dnes ráno sa dohodlo prímerie, ktoré má začať platiť až v nedeľu, čiže bojujúce strany majú tri dni na to, aby posilňovali svoje pozície, čo sa podľa neho počas dnešného dňa na východnej Ukrajine aj dialo.



"Ak nebude prímerie v nedeľu nastolené, obávam sa, že dôjde k vlne dodávok zbraní pre Ukrajinu, k obrovskému tlaku na plošné sankcie voči Ruskej federácii a ku konfliktu, ktorý možno označiť bez zábran ako normálna vojna so všetkými parametrami, čo to prináša," upozornil premiér.

Dodal, že čo sa týka pozície SR, naša krajina nikdy nebude na Ukrajinu dodávať zbrane a tvrdíme, že vojenské riešenie nie je na mieste. Na druhej strane sme kedykoľvek pripravení pomáhať Ukrajincom s dodávkami plynu a humanitárnou pomocou.

Fico opísal, že aj vystúpenie ukrajinského prezidenta pred lídrami EÚ v Bruseli bolo ako keby sám neveril v úspech prímeria a rátal s dodávkami zbraní, hoci urobil všetko pre mier vo svojom štáte.

Fico pripomenul, že prvá dohoda z Minsku, uzavretá vlani, dopadla neslávne. Podľa neho Ukrajina má iba dva možné scenáre - platné prímerie alebo v opačnom prípade vleklú vojnu a široké sankcie.

"Som skôr skeptický. Uvidíme či v nedeľu ráno a po nasledujúce dni budeme svedkami pokoja na východe Ukrajiny," uviedol v závere premiér.