Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

R. FICO: Slovensko má ešte rezervy v zaisťovaní bezpečnosti pri práci

Z pietneho spomienkového zhromaždenia pri príležitosti Svetového dňa bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci za prítomnosti predsedu vlády SR Roberta Fica, ministrov a sociálnych partnerov 11. mája 2015 v kongresovej sále hotela SOREA REGIA v Bratislave. Na stretnutí si uctili pamiatku ľudí, ktorí pri výkone svojho povolania prišli o život, získali chorobu z povolania alebo utrpeli zranenie. Na snímke predseda vlády SR Robert Fico počas príhovoru. Foto: TASR

Konštatoval to premiér Robert Fico na dnešnom Pietnom zhromaždení, ktoré sa konalo v Bratislave pri príležitosti Svetového dňa bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.

Bratislava 11. mája (TASR) – V zaisťovaní bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci má slovenská spoločnosť ešte rezervy. Konštatoval to premiér Robert Fico na dnešnom Pietnom zhromaždení, ktoré sa konalo v Bratislave pri príležitosti Svetového dňa bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Konštatoval to aj napriek tomu, že v porovnaní s rokom 2013 sa situácia mierne zlepšila. Opieral sa o hodnotenie počtu pracovných úrazov, ako aj porušení pracovných podmienok zistených pri dozornej činnosti inšpektorátov práce u slovenských zamestnávateľov v roku 2014.



"Na celom svete sú pracovné úrazy, choroby z povolania a poškodenia zdravia hlavnou príčinou úmrtí spojených s prácou. Aj v tejto súvislosti je dôležité uctenie si pamiatky všetkých tých, ktorí sa zranili, alebo stratili svoje životy v práci. Vzdávam preto úctu a spomienku obetiam pracovných úrazov v roku 2014," povedal dnes premiér. Osobitne vyslovil ľútosť tým, ktorí v práci stratili svojich najbližších, išlo o 39 obetí pracovných úrazov.

Vo svojom prejave zhodnotil rok 2014, keď podľa štatistík Národného inšpektorátu práce v roku 2014 bolo evidovaných 146 pracovných úrazov s ťažkou ujmou na zdraví, čo predstavuje pokles o 5,81 % oproti roku 2013. Súčasne evidoval 39 smrteľných pracovných úrazov, čo je v porovnaní s minulým rokom o 26 % menej. Najvyšší podiel závažných pracovných úrazov bol zistený v priemyselnej výrobe (28,6 %), v stavebníctve viac ako 16 %, v doprave a skladovaní vyše 13 %, vo veľkoobchode a maloobchode viac ako 10 %, ďalej nasledovala oprava motorových vozidiel. Dlhodobo najrizikovejšou pracovnou oblasťou je doprava.



Do evidencie bolo nahlásených 289 chorôb z povolania a 44 ohrození z chorôb z povolania. Väčšinu smrteľných pracovných úrazov spôsobili dopravné prostriedky. Najčastejšími príčinami bolo používanie nebezpečných postupov alebo spôsobov práce, vrátane konania bez príslušného oprávnenia.

"Pri ťažkej ujme na zdraví boli hlavnými príčinami nedostatky osobných predpokladov na výkon práce v čase úrazu, rôzne indispozície, nepozornosť a bežné riziko práce. Najčastejšími príčinami ostatných pracovných úrazov boli predovšetkým nedostatky osobných predpokladov na výkon práce v čase úrazu, opäť rôzne indispozície a nepozornosť. Bežné riziko práce vrátane nebezpečného konania samotných poškodených zamestnancov, najmä používanie nebezpečných postupov a konanie bez príslušného oprávnenia," konštatoval premiér.