Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Priebeh referenda je pokojný, Ústredná komisia dostala päť podnetov

Na snímke voliči počas hlasovania v Referende 7. februára 2015 Foto: TASR/Milan Drozd

Od doobedňajšieho rokovania Ústrednej komisie pre referendum pribudlo päť podnetov.

Bratislava 7. februára (TASR) - Priebeh referenda je pokojný. Doteraz sa nevyskytli žiadne mimoriadne udalosti, ktoré by hlasovanie narušili. Pre TASR to skonštatovala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová.

Od doobedňajšieho rokovania Ústrednej komisie pre referendum (UKR) pribudlo päť podnetov. Jeden z nich upozorňoval na webstránky dvoch obcí, ktoré tam propagovali alebo presviedčali občanov, akým spôsobom by mali hlasovať. "Toto je otázka, ktorá v zákone riešená nie je. Zákon jediné obmedzenie, ktoré uvádza, je, že najmä v deň konania referenda sa nesmú presviedčať občania o spôsobe hlasovania, a to najmä v okolí miestností na hlasovanie," vysvetlila Chmelová.

Ďalší podnet žiadal zmenu jednej z referendových otázok. Väčšina podnetov však smeruje na nesprávnu aktualizáciu zoznamu voličov v obciach, či na to, že obce si nesplnili povinnosti a neinformovali občanov o mieste a čase konania referenda. Mnohé z týchto podnetov však boli podľa Chmelovej neopodstatnené.

UKR sa opätovne zišla o 17.00 h, keď sa jej členovia vrátili z terénu, kde boli kontrolovať priebeh hlasovania v jednotlivých okrskoch.

Prečítajte si aj: