Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

POLITICI ONLINE: Či hlasovali, statusy, fotky a reakcie na referendum

Foto: TASR

Na referende sa zúčastnil prezident, predseda vlády, NRSR a lídri viacerých strán. Ďalší politici sa rozhodli k urnám neprísť. ONLINE je ukončený. Pozrite si vyjadrenia, reakcie a facebookové statusy.

Bratislava 7. februára (Teraz.sk) - Na referende sa zúčastnil prezident Andrej Kiska predseda vlády Robert Fico aj predseda parlamentu Peter Pellegrini (obaja Smer-SD) a lídri viacerých parlamentných strán. Ďalší politici sa rozhodli k urnám neprísť a odôvodňujú to na facebooku. Prinášame správy, fotografie, videá a statusy na sociálnych sieťach.



15:25
Poslanec NR SR Daniel Krajcer (nezaradený) víta každú stranu, ktorá prejaví záujem pridať sa k iniciatíve dosiahnuť odluku cirkvi od štátu. Uviedol to s pripomenutím, že túto tému otvoril ešte ako minister kultúry a zaoberal sa ňou aj potom. O potrebe odluky cirkvi od štátu hovorili predstavitelia SaS na dnešnej tlačovej konferencii.

"Oslovil som všetky parlamentné strany a ponúkol som im účasť v pracovnej skupine. Zatiaľ len dve strany neprejavili záujem, a to Smer-SD a SaS. Som preto rád, že SaS prehodnocuje svoj postoj a jej zástupca bude v tejto pracovnej skupine, samozrejme, vítaný," odkázal Krajcer s tým, že ponuka platí, aj keď SaS prišla na dôležitosť tejto témy až po referende.
Daniel Krajcer
Foto: TASR/Martin Baumann


15:18
Strana Sieť chce zmeniť spôsob fungovania inštitútu referenda na Slovensku. Ten je podľa predsedu strany Radoslava Procházku nefunkčný a odrádza ľudí od účasti. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave preto predstavil návrh na zmenu, s ktorou chce ísť na ministerstvo vnútra.

"Musí byť relatívne zložité ho usporiadať, ale keď už sa to výnimočne podarí, mala by v zásade byť pravidlom jeho platnosť. Namiesto jednoduchosti vyhlásenia a zložitosti platnosti potrebujeme zložitosť vyhlásenia a jednoduchosť platnosti," povedal Procházka.

Radoslav Procházka
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


15:14
Výsledky referenda naznačujú niekoľko trendov v spoločnosti. V reakcii na všeľudové hlasovanie to dnes vo svojom stanovisku konštatovala strana SDKÚ-DS.

Slovensko sa podľa parlamentnej opozičnej strany za posledné roky zmenilo nielen ekonomicky a civilizačne, ale i mentálne, pričom najväčším problémom naďalej zostáva nezamestnanosť a sociálna situácia. Treba prijať aj fakt, že sa mení štruktúra rodín a domácností aj v dôsledku pretrvávajúcich kľúčových problémov, zdôraznila strana.

Tejto skutočnosti mieni SDKÚ-DS venovať svoju pozornosť. "Spoločnosť sa mení, ale je potrebné reagovať na tieto zmeny civilizovaným a kultúrnym spôsobom," uviedol jej predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Pod nízku účasť v referende sa podpísali okolnosti a priebeh kampane, povedal šéf strany. "Nie je to víťazstvo, ale ani prehra podporovateľov či odporcov," uviedol. Fakt je, že referendum je v zmysle zákonov neplatné. Nemusí však byť zbytočným, ak to dokážeme dobre vyhodnotiť, vysvetlil.

Pavol Frešo
Foto: TASR/Michal Svítok


14:03
Slovensko podľa mimoparlamentnej strany TIP potrebuje spoluprácu a nie napätie ako počas kampane pred referendom o ochrane rodiny. "Referendum rozdeľovalo Slovensko a jeho výsledky ukázali, že voliči túto tému odmietli," povedal šéf strany Tomáš Hudec.

Strana verí, že výsledky referenda budú dostatočným signálom pre politikov, aby sa zaoberali riešeniami, ktoré slovenským rodinám skutočne pomôžu. "Slovensko potrebuje spoluprácu a nie napätie, také, ako počas referendovej kampane," doplnil Hudec.

Tomáš Hudec
Foto: TASR - Dušan Hein


14:00
Podľa Slovenskej občianskej koalície (SKOK) treba po nenávistnej kampani zmieriť krajinu, čomu má pomôcť aj odluka cirkví od štátu. "Ľudia na Slovensku odmietli nenávisť a netolerantnosť," povedal predseda prípravného výboru strany Juraj Miškov s tým, že výsledok preto hodnotí pozitívne.

Juraj Miškov
Foto: TASR - Pavel Neubauer


13:30
Nastal čas na otvorenie zmlúv Slovenska s Vatikánom a systémovú odluku cirkvi od štátu. V reakcii na výsledky sobotňajšieho (7. 2.) referenda na to dnes vyzvali predstavitelia strany Sloboda a Solidarita (SaS).

Predseda SaS Richard Sulík na tlačovej konferencii v Liberálnom dome uviedol, že referendum je prehrou pre jeho organizátorov. Podotkol, že účasť bola nižšia ako pri všeľudovom plebiscite, ktorý jeho strana organizovala v roku 2010.

Pre Sulíka z referenda vyplynuli štyri poznatky. Slováci majú podľa neho „dosť rozumu, aby zvážili, za čo sa oplatí hlasovať“. Líder liberálov poukázal ďalej na to, že občania maďarskej národnosti referendum „viac-menej kompletne odignorovali“, rovnako ako aj elity, na rozdiel od politických strán. „Po štvrté sa ukázalo, že vplyv katolíckej cirkvi je výrazne slabší, ako sa všeobecne zdá byť. Toto je tiež dobrá správa a možno naozaj nastal čas na poctivú diskusiu o odluke cirkvi od štátu,“ domnieva sa Sulík.

Richard Sulík
Foto: TASR/Štefan Puškáš


13:07
Strana Smer-SD podľa jej predsedu Roberta Fica svojím postojom prejavila úctu k inštitútu referenda. Smer je presvedčený, že ho Slovensko môže v životne dôležitých situáciách potrebovať.

"Pokiaľ ide o výsledok aktuálneho ľudového hlasovania, SMER – sociálna demokracia rešpektuje voličov, ktorí sa na ňom zúčastnili, ako aj tých, ktorí sa na ňom nezúčastnili a nemá dôvod komentovať túto občiansku iniciatívu," povedal šéf Smeru a premiér Robert Fico.

Robert Fico
Foto: TASR/Pavel Neubauer


13:00
Nastavenie kampane pred referendom o ochrane rodiny vo viacerých médiách podľa kresťanských demokratov odradilo mnohých občanov od účasti. "KDH ďakuje všetkým, ktorí v referende o rodine prišli a vyjadrili svoj názor na dôležité otázky," uviedol predseda KDH Ján Figeľ.

Avizoval, že pre KDH sa úsilie o lepšie prorodinné prostredie referendom ani nezačalo, ani nekončí. "Rodina, práca a spravodlivosť sú základnými programovými prioritami kresťanskej demokracie. KDH bude v tomto úsilí pokračovať aj naďalej. Konštruktívna diskusia a zodpovedné postoje pre to, čo Slovensko v oblasti rodinnej politiky potrebuje, je pozvaním k politike formovanej na báze hodnôt a programu. K takejto spolupráci sa KDH kontinuálne hlási a pozýva k nej každého, komu na rodine skutočne záleží," zhrnul Figeľ.

Ján Figeľ
Foto: TASR/Michal Svitok


12:40
Maďarská Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP), ktorá vládne v bloku so stranou Fidesz, vyjadrila dnes spokojnosť s tým, že v sobotňajšom referende o ochrane rodiny na Slovensku zvíťazili kladné odpovede na položené otázky.

Predseda KDNP Zsolt Semjén vo vyhlásení zverejnenom agentúrou MTI uviedol, že Slováci potvrdili svoju zaviazanosť k spoločným kresťanským hodnotám a deklarovali, že nepodporujú abnormálne veci.

Semjén zdôraznil, že názory voličov odzrkadlili to, čo je v Maďarsku o ochrane rodiny zakotvené v ústave.

Na archívnej snímke podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák (vľavo) s podpredsedom vlády Maďarska Zsoltom Semjénom.
Foto: TASR/AP


11:20
Hlasujúci v referende o ochrane rodiny ukázali podľa národniarov svoju zodpovednosť. "Poďakovať treba tým, ktorí na referendové otázky odpovedali trikrát áno, pretože podporili hodnoty tradičnej rodiny bez toho, aby urážali či znevažovali nejaké skupiny. Poďakovať však treba aj tým, ktorí odpovedali "nie“, pretože to je vyjadrenie názoru a využitie svojho najdemokratickejšieho práva angažovať sa vo veciach verejných v ľudovom hlasovaní," povedal šéf SNS Andrej Danko.

"V každom prípade nás teší, že z viac ako 900.000 zúčastnených voličov približne 90 percent odpovedalo na referendové otázky trikrát áno. Je to dôkaz, že veľkej časti slovenskej spoločnosti nie je ľahostajný osud rodiny a osud detí," skonštatoval Danko.

Pre SNS je otázka možnej adopcie deti principiálnou záležitosťou. "Referendum otvorilo tabuizovanú tému, ktorú politici alibisticky a potichu ignorujú, a čo je horšie – nenápadne a cielene sa dostáva do nášho právneho systému. Teší nás, že turbulencie okolo referenda otvorili diskusiu o hodnotových veciach v našej spoločnosti. Tá diskusia je prepotrebná a zostáva len dúfať, že bude pokračovať v odbornom duchu aj po uzatvorení volebných miestností," zhrnul Danko.

Andrej Danko
Foto: TASR/Pavel Neubauer


01:12
Strana Most-Híd rešpektuje výsledok referenda. Verí, že po sobotňajšom (7.2.) hlasovaní preváži v spoločnosti úsilie o vyššiu mieru tolerancie, väčšieho vzájomného rešpektu a porozumenia medzi občanmi.

Strana vo svojom stanovisku dodáva, že konanie referenda potvrdilo dôležitosť tém, ktoré súvisia s rodinou. "Výsledok referenda ale naznačuje, že skutočné problémy a ohrozenie rodín vidí veľká časť našej spoločnosti inde, než v položených referendových otázkach," píše sa ďalej v stanovisku Mostu-Híd.

Bugárovci si tiež myslia, že spoločnosť a politické strany dnes stoja pred ťažkou úlohou. "Ako odstrániť polarizáciu spoločnosti, ktorú nešťastne vedená predreferendová diskusia spôsobila," uvádzajú v stanovisku.

Béla Bugár
Foto: TASR - Martin Baumann


00:25
"Nechceme vytvárať politickú stranu, nemalo by to žiadny zmysel," uviedol pre televíziu TA3 Peter Kremský z Aliancie za rodinu. Na margo referenda povedal: "Sme veľmi radi, že táto téma oslovila veľa ľudí, teším sa, že sa o tejto téme začalo hovoriť." Ako dodal, je dôležité, aby sa téma rodiny stala hlavnou témou spoločenského diania. "Sme veľmi spokojní s tým, že k referendu prišlo takmer milión ľudí," uviedol s tým, že po antikampani, ktorá na Slovensku bola, bolo prísť k referendu odvahou. Na margo tý, ktorí hlasovať nešli poznamenal, že možno mali pocit, že aj tak nič nezmenia, a je mu ľúto, že nevyužili svoje občianske právo.

23:05
Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini, ktorý sa dnes o 15.00 h zúčastnil na referende v Banskej Bystrici, kde má trvalý pobyt, nechcel dopredu špekulovať o platnosti či neplatnosti referenda.

Na otázku TASR, či v prípade neúspechu referenda budú v budúcnosti názory občanov, ktorí sa na ňom zúčastnili, relevantné pre ich ďalšie rozhodnutia, Pellegrini popoludní odpovedal: "Vôbec si nedovolím odhadnúť, aká bude účasť. Budeme sa môcť vyjadriť až potom, ako uvidíme, koľko ľudí sa na ňom zúčastnilo a aký je výsledok ich hlasovania."

Na snímke predseda NR SR Peter Pellegrini počas hlasovania v Referende 7. februára 2015 v Banskej Bystrici.
Foto: TASR - Branislav Račko


22:24
Poslanec Európskeho parlamentu (EP) Richard Sulík (SaS) verí, že kvórum pre platnosť referenda nebude naplnené a celý "humbug" okolo referenda sa skončí. Europoslanec to uviedol približne dvadsať minút pred oficiálnym ukončením hlasovania v dnešnom referende o rodine.

Sulík prišiel sledovať priebežné výsledky referenda na stretnutie, ktoré zorganizovala občianska iniciatíva "Povedzme nie nezmyselnému referendu".

Zo štábu občianskej iniciatívy Povedzme nie nezmyselnému referendu a politikov. Na snímke uprostred europoslanec Richard Sulík.
Foto: TASR/Michal Svítok


22:13
Účasť na referende pravdepodobne nepresiahne 50-percentnú hranicu a referendum nebude úspešné. Myslí si to minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý počas dnešného dňa navštívil niekoľko okrskových komisií v okolí Bratislavy.

"Zatiaľ všetky informácie nám napovedajú, že ako takmer všetky, až na jedno, ani toto nebude úspešné. Čiže rozhodli sa asi aj občania, že to prejavenie hlasovania, že neprídem, sa ráta za hlasovanie proti otázkam, ktoré sú v referende," povedal Kaliňák.

20:35
Prezident SR Andrej Kiska sa dnes referenda zúčastnil v rodnom Poprade, čas na odovzdanie hlasu si však našiel až večer krátko po 20. hodine. „Ľudia využili svoje ústavné právo a zorganizovali toto referendum. Ja cítim smútok a rozčarovanie z toho, čo toto referendum pre našu krajinu všetko prinieslo,“ konštatoval Kiska.

Na snímke prezident SR Andrej Kiska vhadzuje hlasovací lístok do urny v Referende 7. februára 2015 v Poprade.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


19:56
"Dnes som využil možnosť vyjadriť svoj názor. Dnes pôjdem skoro spať a zajtra lyžovať so synmi," napísal na sociálnej sieti predseda SNS Andrej Danko.
Andrej Danko.
Foto: FB


18:00
"Dnes referendum asi nestihnem, v Bardejove si s tímom Markízy spomíname na staré futbalové časy," prezradil nezaradený poslanec NR SR Daniel Krajcer na sociálnej sieti.
Daniel Krajcer
Foto: FB


Celý online z referendového dňa nájdete v tejto správe.


18:50
Europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD) dnes na referende nebola, dala prednosť prírode. "Na Železnej studničke je nádherne," napísala na sociálnej sieti.
Monika Flašíková-Beňová
Foto: FB


Naopak poslankyňa NR SR Erika Jurinová (OĽaNO) stihla nielen referendum, ale aj mnoho iných aktivít. "Dnes veľmi aktívny deň. Ráno Furmanský deň vo Vitanovej, potom referendum," napísala na sociálnej sieti a dodala, že ju čaká aj stretnutie s priateľmi a stretnutie v Dolnom Kubíne.
Erika Jurinová
Foto: FB



18:15
"MÁM ŠTYRI DETI S DVOMI ŽENAMI,
dve staršie z manželstva, dve mladšie z partnerstva. Mojim deťom nič nechýba, nikdy nezažili, žeby otec prepil výplatu, žeby tĺkol mamu, myslím, že sa o ne slušne starám. Moje deti navzájom dobre vychádzajú, ich mamy tiež. Nech dumám jak dumám, raz nechápem, ako by moje dve rodiny mohli ohroziť homosexuáli. A už vonkoncom nechápem, prečo má byť moja prvá rodina lepšia ako tá terajšia. Ale istotne viem, že dnešné referendum nezmení vôbec nič, okrem toho, že rozoštvalo celú spoločnosť,"
konštatoval dnes Richard Sulík na sociálnej sieti Facebook.

Foto: Facebook Richarda Sulíka


18:10
"Odhlasované. A mám teraz čas s Izabelkou," uviedol na svojom Facebooku predseda strany KDH Ján Figeľ.
Foto: Facebook Jána Figeľa


18:05
V referende už hlasovalo niekoľko slovenských politikov. Pozrite si fotogalériu, ako ich zachytili objektívy fotoreportérov TASR.



16:56
Referenda sa zúčastnil aj premiér Robert Fico. Dnes popoludní odovzdal svoj hlas v referendovej miestnosti na základnej škole na Majerníkovej ulici v Bratislave. "Na otázky odpovedal premiér slobodne," informovala TASR Ľubica Končalová z tlačového odboru strany Smer-SD.

15:36
Právo vyjadriť svoj názor v dnešnom referende využil aj predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini. Na referende sa zúčastnil v Banskej Bystrici, kde má trvalý pobyt, v okrskovej miestnosti na Základnej škole Bakossova ulica.
Na snímke predseda NR SR Peter Pellegrini prichádza na hlasovanie v Referende 7. februára 2015 v Banskej Bystrici.
Foto: TASR/Branislav Račko


12:43
Podpredseda Národnej rady SR a predseda Kresťanskodemokratického hnutia Ján Figeľ sa dnes na obed zúčastnil spolu s manželkou referenda na Základnej škole Za kasárňou 2 v Bratislave. Otázky na dnešnom referende sa podľa neho týkajú každého. Dúfa preto, že účasť ľudí bude významná a bude odpoveďou na dôležitosť rodiny.

Na snímke vpravo predseda KDH Ján Figeľ s manželkou Máriou vhadzujú hlasovací lístok do urny v Referende 7. februára 2015 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


11:50
Predseda SDKÚ-DS a Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo sa zúčastnil v Bratislave dnešného referenda o rodine. Tvrdí, že treba začať serióznu diskusiu aj o registrovaných partnerstvách, aby sa Slovensko pohlo dopredu podľa príkladu niektorých krajín.
Na snímke predseda strany SDKÚ-DS Pavol Frešo (vľavo) prišiel hlasovať v Referende 7. februára 2015 v Bratislave.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


11:38
Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič bol odovzdať svoj hlas v dnešnom referende v mieste svojho bydliska v Trnave spolu s manželkou Pavlínou a dvoma deťmi.
Na snímke predseda OĽaNO Igor Matovič s rodinou počas hlasovania v Referende v Trnave v sobotu 7. februára 2015.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj


8:46
Predseda strany Most-Híd Béla Bugár sa zúčastnil na referende o rodine v mieste svojho trvalého bydliska v Šamoríne. Hlasovací lístok vhodil do urny v sprievode svojej manželky krátko po 8. hodine.
Na snímke predseda strany Most-Híd Béla Bugár vhadzuje hlasovací lístok v Referende 7. februára 2015 v Šamoríne.
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Začiatkom januára pre TASR uviedol, že inštrukcie voličom dávať nechce. "Každý nech sa rozhodne, ako to cíti. Ja som kresťan a z toho vyplýva, ako budem hlasovať," dodal Bugár.