Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

R. Fico: Dúhová vlajka na budove veľvyslanectva je neprijateľná

Predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR/Michal Svítok

Premiér dnes reagoval na vyvesenie dúhovej vlajky na budove veľvyslanectva SR v Maďarsku počas festivalu LGBTI v Budapešti.


Bratislava 30. júla (TASR) - Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) dnes kritizoval vyvesenie dúhovej vlajky na budove veľvyslanectva SR v Maďarsku počas festivalu LGBTI v Budapešti.

Podľa neho je Slovenská republika demokratická krajina, ktorá nie je viazaná na žiadnu ideológiu, náboženstvo a ani nepreferuje žiadne skupiny obyvateľov. Premiér preto očakáva, že predstavitelia Slovenskej republiky, vrátane veľvyslancov SR v zahraničí, budú tento fakt potvrdený Ústavou SR rešpektovať.

"V tejto súvislosti predseda vlády SR Robert Fico považuje za neadekvátne a neprijateľné, aby na budove zastupiteľstva Slovenskej republiky v zahraničí okrem vlajky Slovenskej republiky a Európskej únie boli vyvesené akékoľvek iné vlajky alebo znaky podporujúce ktorúkoľvek ideológiu, náboženstvo alebo minoritné skupiny ľudí, ako tomu bolo v prípade Zastupiteľstva SR v Budapešti, kde veľvyslanec na budovu vyvesil dúhovú vlajku," uviedol tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Fico zároveň očakáva od Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, že podobným neprijateľným excesom bude predchádzať.