Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Účastníci Dúhového Pride prešli centrom Bratislavy bez incidentov

Sprievod šiesteho ročníka tradičného festivalu Dúhový Pride prešiel ulicami Starého mesta v Bratislave 30. júla 2016. Foto: TASR/Dano Veselský

Sympatizantom a členom strany ĽSNS, ktorí usporiadali protestnú akciu, sa do blízkosti dostať nepodarilo.

Bratislava 30. júla (TASR) – Bratislava 30. júla (TASR) – Po ročnej prestávke sa v hlavnom meste opäť uskutočnil pochod za práva LGBTI menšín Dúhový Pride Bratislava 2016. Zhruba dve tisícky ľudí prešli za zvukov bubnov a pod dúhovými zástavami cez Vajanského nábrežie, Štúrovu a Gorkého ulicu späť na Hviezdoslavovo námestie.



Podujatie sprevádzané rozsiahlymi bezpečnostnými opatreniami prebehlo bez konfliktov. Pochodujúcich oddeľovali na väčšine miest policajné kordóny. Sympatizantom a členom strany ĽSNS, ktorí usporiadali protestnú akciu, sa do blízkosti dostať nepodarilo.

Kotlebovci zbierali podpisy pod petíciu

Sprievod niekoľkých desiatok ľudí sa pod zástavami opozičnej parlamentnej Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) vydal z bratislavskej Hlavnej stanice na Hviezdoslavovo námestie, ktoré je vyhradené účastníkom pochodu Dúhový Pride.

V sprievode neoficiálneho protestného zhromaždenia je aj predstaviteľ ĽSNS Marián Mišún. Novinárom vysvetlil, že ide o spontánnu akciu, ktorú podľa neho nikto neorganizuje. Účastníkom do megafónu oznámil, že prišli na „protest proti pochodu úchylákov a homosexuálov“.

„Práve vďaka ľuďom ako ste vy, ktorí ste sem prišli, budeme môcť ukázať ľuďom v Európe, že tu u nás na Slovensku nebudeme tolerovať žiadne snahy úchylákov a homosexuálov vnucovať nám svoj zvrátený pohľad na život,“ povedal účastníkom protestu.

Akciu opozičná strana ani nikto iný neohlásil Starému Mestu. Podľa Mišúna je cieľom zbieranie podpisov pod petíciu za vystúpenie Slovenska z Európskej únie a NATO, ktorú ĽSNS organizuje. „Ne petíciu nepotrebujete ani žiadne špeciálne ohlásenie, ani povolenie,“ oznámil účastníkom protestu.

Mišún nevylúčil, že sa pokúsia protestovať proti Dúhovému Pride. „Možno ak sa ľudia spontánne rozhodnú blokovať týchto úchylákov homosexuálnych, možno sa niečo stane. Ja nemôžem garantovať nič,“ vysvetlil novinárom s tým, že v prvom rade však majú záujem využiť ústavou garantované práva a nikoho nechcú napádať.

Jeden z organizátorov Martin Macko uviedol, že návštevnosť v poradí šiesteho ročníka prekonala tú z roku 2014, keď prišlo zhruba 1500 ľudí. Vlani sa Dúhový Pride v Bratislave neuskutočnil, organizátori to zdôvodnili nepriaznivou atmosférou v spoločnosti po referende o rodine, ktoré iniciovala Aliancia za rodinu.

Bratislavský dúhový pochod nadväzuje na obdobné akcie v zahraničí. Organizátori ho tento rok prepojili s kampaňou Životné partnerstvo, čo je platforma slovenských mimovládnych organizácií, ktorej cieľom je získať podporu verejnosti pre právne uznanie párov rovnakého pohlavia a ich rodín. „Hlavná myšlienka je, že všetci ľudia sú si rovní bez ohľadu na veci, ktoré nás rozdeľujú, medzi ktoré patria sexuálna orientácia a rodová identita,“ vysvetlil Macko.


Podpora politikov a ombudsmanky

Podujatie Dúhový Pride svojou účasťou podporila ombudsmanka Jana Dubovcová, europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD) či opozičný poslanec Martin Poliačik (SaS). „Smutné je, že najhlučnejší sú tí, ktorí často majú mimomanželské vzťahy, majú nemanželské deti, nepriznávajú základné práva nikomu okrem seba a, žiaľbohu, sedia v parlamente,“ reagovala Flašíková-Beňová na kritikov pochodu.

Europoslankyňa uviedla, že jej strana sa počas minulého volebného obdobia ani neusilovala prijať legislatívu, ktorá by zlepšila podmienky života LGBTI menšín na Slovensku. „Nie je to štandardné pre stranu, ktorá tvrdí, že je sociálno-demokratická,“ poznamenala.

Kritika Žitňanskej

Kritizovala aj ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú (Most-Híd), ktorá v piatok (29.7.) uviedla, že ľudia by bez ohľadu na sexuálnu orientáciu mali mať vytvorený taký legislatívny priestor, aby si mohli usporiadať svoj život, súčasná politická klíma však dnes tejto komunite nepraje. „To sú vždy len výhovorky. Je ministerka spravodlivosti, môže prísť s takými návrhmi. Nech to vláda odmietne,“ doplnila.

Dubovcová vysvetlila, že pochod podporila, lebo je ochrankyňou verejných práv. „V mojom záujme je nielen osvetová činnosť ohľadom základných práv a slobôd, ale aj pomoc pri och dodržiavaní,“ ozrejmila s tým, že LGBTI menšina na Slovensku stále ťahá za kratší koniec. Poliačik účastníkom pochodu prisľúbil, že jeho opozičná strana SaS predloží v parlamente ešte do konca roku legislatívne návrhy, ktoré by riešili niektoré otázky LGBTI komunity.

Na bezpečnosť pochodu dohliadala štátna, mestská polícia aj súkromná bezpečnostná služba. Nad hlavami účastníkov krúžil policajný vrtuľník. Hviezdoslavovo námestie oddelili od centra Bratislavy dve úrovne zábran, do vnútra sa účastníci dostali až po policajnej prehliadke. Zakázané boli okrem ostrých predmetov aj plastové fľaše s tekutinou či napríklad parfumy a voňavky.

Polícia nezaznamenala mimoriadny incident


Polícia v súvislosti s dnešným pochodom Dúhový Pride v Bratislave nezaznamenala žiadne mimoriadne incidenty a narušenia verejného poriadku. V čase podujatia predviedla na policajnú stanicu celkom štyri osoby. Informoval o tom bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Účastníci sprievodu šiesteho ročníka tradičného festivalu Dúhový Pride v Starom meste v Bratislave 30. júla 2016.
Foto: TASR/Dano Veselský
Na bezpečnostné opatrenia bolo vyčlenených celkom 500 policajtov z radov poriadkovej, dopravnej a kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru (PZ) v Bratislave, ako aj letky Ministerstva vnútra SR. Polícia podľa Szeiffa situáciu monitorovala a prijímala adekvátne opatrenia na základe vývoja bezpečnostnej situácie.

Traja muži vo veku 24, 28 a 38 rokov boli obmedzení na osobnej slobode, pretože neuposlúchli výzvu verejného činiteľa pri výkone jeho právomocí. Tieto incidenty sa odohrali v blízkosti Mosta SNP. „Krátko pred 14.45 h bol na Pribinovej ulici hliadkou PZ na osobnej slobode obmedzený 42-ročný muž z dôvodu podozrenia z trestného činu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd,“ spresnil ďalej Szeiff. Polícia nekonkretizovala, či šlo o účastníkov neohláseného protestu opozičnej parlamentnej strany ĽSNS.

Niekoľko desiatok kotlebovcov pochodovalo od bratislavskej Hlavnej stanice, pričom sa chceli dostať do blízkosti účastníkov pochodu Dúhový Pride. Polícia ich na Hviezdoslavovo námestie ani do blízkosti trasy pochodu nevpustila.

Policajný hovorca informoval, že príslušný útvar v pôsobnosti Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave sa zaoberá výrokmi osôb zúčastnených na tomto neohlásenom protestnom pochode. „V súlade so zákonom uvedené výroky vyhodnotí. V prípade zistenia naplnenia skutkovej podstaty niektorého z trestných činov extrémizmu útvar bude postupovať v zmysle príslušných právnych predpisov,“ doplnil Szeiff.

Polícia bezpečnostnú situáciu na území hlavného mesta aj naďalej monitoruje. V prípade, ak by došlo k narušeniu verejného poriadku alebo k páchaniu inej protiprávnej činnosti, využije všetky zákonné možnosti na zjednanie nápravy a obnovenie verejného poriadku.
SNS je proti oficiálnej podpore Dúhového pochodu

Slovenská národná strana (SNS) protestuje proti záštite Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR nad Dúhovým pochodom 2016, ktorý sa koná dnes v Bratislave. Predseda Národnej rady SR a zároveň predseda SNS Andrej Danko požiadal ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nom. Smeru-SD) o vysvetlenie.

"Súčasne vyjadril hlboké sklamanie nad konaním štátneho tajomníka MZVaEZ SR a splnomocnenca vlády SR pre predsedníctvo SR v Rade EÚ Ivana Korčoka. Podľa informácií webovej stránky organizátorov Dúhového PRIDE Bratislava 2016 sa táto akcia oficiálne koná pod záštitou slovenského predsedníctva v Rade EÚ," informovala tlačová tajomníčka SNS Zuzana Kohútková.

Ako dodala, Danko súčasne vyjadril aj rozhorčenie nad súkromnou iniciatívou veľvyslanca SR v Maďarsku Rastislava Káčera, ktorý počas festivalu LGBTI v Budapešti vyvesil na budove veľvyslanectva dúhovú zástavu. SNS pripomenula, že veľvyslanci sú zástupcami ministerstva zahraničných vecí a akákoľvek takáto iniciatíva je spájaná s oficiálnym postojom ministerstva. "V kontexte oboch po sebe nasledujúcich chýb zástupcov MZVaEZ SR vyzval predseda Slovenskej národnej strany ministra zahraničných vecí o okamžité riešenia a personálne opatrenia a stiahnutie súčasného veľvyslanca SR z Maďarska," dodala Kohútková.