Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Sme rodina rozhodla: Šimkovičová, Marček a Holúbek končia v klube

Na snímke zľava poslanci Rastislav Holúbek, Martina Šimkovičová a Peter Marček počas 4. schôdze NR SR v Bratislave 17. mája 2016. Foto: TASR/Michal Svítok

Hnutie zároveň M. Šimkovičovú vyzýva, aby sa vzdala mandátu po tom, ako hlasovala za kolegu.

Bratislava 8. júna (TASR) - Opozičné hnutie Sme rodina vylúčilo zo svojho poslaneckého klubu trojicu poslancov Martinu Šimkovičovú, Petra Marčeka a Rastislava Holúbeka. Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár s tým, že táto trojica sa nezúčastňovala na práci klubu. Šimkovičovú zároveň hnutie vyzýva, aby sa vzdala poslaneckého mandátu, lebo v máji hlasovala za iného poslanca.

"Poslanecký klub Sme rodina má už len osem členov. Oni netušia a nevedia, lebo sa vôbec nezúčastňujú na práci klubu. Keď ideme hlasovať, máme vždy zasadnutie klubu. Povieme vlastný názor, zjednotíme sa, a potom vystupujeme spoločne. Oni na klub nechodia, potom nevedia a netušia," vysvetlil Kollár. Potvrdil tiež, že trojica vylúčených poslancov rokuje o vstupe do koaličnej strany #Sieť.

Kollár sa zároveň ospravedlnil voličom, že dal na kandidátku aj ľudí, ktorí nedržia jednotnú líniu strany. "Sme ôsmi, ale o to pevnejší. Budeme musieť robiť viac, aj za týchto troch," deklaroval.

Holúbek a Marček boli zároveň vylúčení z hnutia, ktorého boli členmi, Šimkovičová členkou nebola. Poslanec Milan Krajniak (Sme rodina) doplnil, že Šimkovičová hlasovala na májovej schôdzi pléna za Holúbeka, čo rokovací poriadok zakazuje. Vyzval ju preto, aby sa vzdala mandátu. Holúbek uvádzal hlasovanie o zákone, ale kartu si zabudol na svojom poslaneckom mieste. Vtedy zaňho mala Šimkovičová hlasovať.

Podobný prípad sa stal v roku 2009, kedy vtedajšia opozičná poslankyňa Iveta Radičová hlasovala za svoju stranícku kolegyňu Tatianu Rosovú. Radičová si uznala chybu a vzdala sa poslaneckého mandátu.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu:





R. PROCHÁZKA: Trojica zo Sme rodina so #Sieťou nerokuje

Trojica poslancov Národnej rady SR Martina Šimkovičová, Peter Marček a Rastislav Holúbek, ktorých vylúčili z poslaneckého klubu opozičného hnutia Sme rodina, s koaličnou stranou #Sieť o spolupráci nerokuje. Pre TASR to dnes uviedol líder #Siete Radoslav Procházka s tým, že žiadne nábory sa nekonajú.

"Ja a priori nevylučujem žiadnu diskusiu na žiadnu tému, ale toto nie je téma. Neprebiehajú žiadne rokovania. Vnútorné problémy Sme rodina nech rieši Sme rodina," odkázal Procházka.

#Sieť od volieb pre nízky počet poslancov poslanecký klub nemá, príchodom tejto trojice by sa to mohlo zmeniť. Procházka však tvrdí, že to nepotrebujú. "Nepotrebujeme nič, koalícia je stabilná v zostave, v akej funguje dnes a absolútne žiadne nábory nepotrebuje a ani ich nerobí," dodal.