Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Beblavý chce odvolať Plavčana pre pochybenia vo fonde, ten ich odmieta

Na kombosnímke vľavo minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan (nominant SNS) a vpravo nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý Foto: TASR

Peter Plavčan bol spoluzodpovedný ako šéf kontrolných a riadiacich orgánov tohto Študentského pôžičkového fondu za praktiky, ktoré tam vládli, uviedol dnes na tlačovej besede Beblavý.

Bratislava 6. apríla (TASR) – Opoziční poslanci Miroslav Beblavý (nezaradený) a Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) žiadajú odvolanie Petra Plavčana (nominant SNS) z postu ministra školstva. Dôvodom majú byť podozrenia v čase jeho pôsobenia v Študentskom pôžičkovom fonde a Pôžičkovom fonde pre začínajúcich učiteľov. Šéf rezortu školstva všetky obvinenia odmieta s tým, že polícia a dozorujúci prokurátori ich označili ako nedôvodné.

Fondy podľa Beblavého v minulosti napríklad nakupovali predražené služby. Taktiež nezverejňovali žiadne zmluvy či objednávky, aj keď im to zákon ukladal. V tom čase bol v orgánoch oboch fondov aj súčasný minister školstva, ktorý podľa Beblavého na tieto veci neupozornil. "Peter Plavčan bol spoluzodpovedný ako šéf kontrolných a riadiacich orgánov tohto Študentského pôžičkového fondu za praktiky, ktoré tam vládli," uviedol dnes na tlačovej besede Beblavý.



Navyše podľa Beblavého od roku 2005 si začali najprv v jednom a potom aj v druhom fonde vyplácať členovia rád odmeny, čím porušili zákon, nakoľko funkcie členov sú čestné. Uviedol, že Plavčan ako člen rád získal v tomto období na odmenách takmer 40.000 eur. Tie neskôr vrátil. Ako dodal opozičný poslanec, odmeny vrátil, až keď sa to odhalilo a bolo to podmienkou jeho zotrvania vo funkcii na ministerstve školstva.

Ďalším problémom je podľa opozičných poslancov aj pôžička Študentského pôžičkového fondu pre nebankovú finančnú skupinu Slavia Capital. Suma dosiahla až 5,5 milióna eur. "Táto pôžička bola v jasnom rozpore so zákonom, ktorý ukladá, že fond môže voľné prostriedky viesť len na bankovom učte," uviedol Beblavý s tým, že členkou predstavenstva Slavia Capital a mnohých ďalších spoločností z tejto skupiny v tom čase bola manželka ministra Viera Plavčanová. Predsedom rady fondu bol v rovnakom čase Plavčan.

Poslanec upozornil na tieto veci už v utorok (5.4.) na svojom blogu. Opoziční poslanci teraz žiadajú premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a predsedu SNS Andreja Danka, aby odvolali Plavčana z funkcie ešte pred najbližšou schôdzou parlamentu. Podľa nich nemá Plavčan morálny kredit na túto funkciu.

"Všetky tie obvinenia, ktoré sú v tom blogu, boli predmetom podania, ktoré bolo pred piatimi rokmi. Polícia aj dozorujúci prokurátori ich označili ako nedôvodné," reagoval dnes Peter Plavčan na informácie Miroslava Beblavého. Podľa vlastných slov sa nebude zaoberať blogmi poslanca, ktorý sa snaží zviditeľniť. "Ja mám základnú úlohu vypracovať časť Školstvo pre nové programové vyhlásenie vlády a urobiť za posledných 25 rokov najväčšiu reformu v školstve," doplnil minister.