Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Slavia Capital odmieta zavádzajúce tvrdenia Beblavého

Miroslav Beblavý Foto: TASR/Michal Svítok

Investičná skupina sa dôrazne ohradzuje voči zavádzajúcim tvrdeniam vo veci transakcie so Študentským pôžičkovým fondom, ktoré odzneli v médiách a vo vyjadreniach nezaradeného poslanca Národnej rady.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Investičná skupina SLAVIA CAPITAL sa dôrazne ohradzuje voči zavádzajúcim tvrdeniam vo veci transakcie so Študentským pôžičkovým fondom (ŠPF), ktoré odzneli v médiách a vo vyjadreniach nezaradeného poslanca Národnej rady (NR) SR Miroslava Beblavého. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré TASR poskytol hovorca skupiny Peter Benčurik.

"Predmetnou krátkodobou investíciou vo forme zmenky prišlo k výhodnému zhodnoteniu prostriedkov ŠPF, ŠPF na transakcii zarobil," zdôraznil Benčurik. Zmenkový obchod medzi SLAVIA CAPITAL Group, a.s. a ŠPF sa podľa neho začal 16. apríla 2008 a skončil úplným vysporiadaním 30. novembra 2011.



Dohodnutý úrok sa pritom pohyboval v rozpätí od 5,5 % do 8 % v závislosti od času plynutia tejto investície. "Pre porovnanie, napríklad v roku 2010 úroková miera pri vkladoch s dohodnutou splatnosťou do jedného roka podľa údajov NBS oscilovala v rozmedzí od 0,71 % do 0,95 %," vyčíslil. Úroky z tejto investície boli podľa neho priebežne uhrádzané a doby splatnosti vždy dodržané. Investícia bola ukončená v čase pôsobenia exriaditeľa ŠPF Ľubomíra Zburína vo funkcii.

Benčurik konštatoval, že z hľadiska práva je zmenka okamžite vymáhateľná a ide o jeden z najrýchlejšie realizovateľných finančných nástrojov. Cena peňazí pre SLAVIA CAPITAL Group, a.s. od iných partnerov než SPF bola podľa neho v danom čase dokázateľne porovnateľná. "Investičná skupina SLAVIA CAPITAL zdôrazňuje, že nie je žiadnou nebankovkou, je licencovaným subjektom pod dohľadom NBS," doplnil jej hovorca.

Je podľa neho tiež zarážajúce, že poslancovi Beblavému prekážajú investície SLAVIA CAPITAL v prípade ŠPF, ale v prípade benefitu jeho rodiny mu už tieto investície nevadia. "Pre ilustráciu, celková hodnota transakcie, v ktorej bola účastníkom aj rodina poslanca Beblavého, mala podľa vtedy medializovaných informácií dosahovať 1,8 miliardy Sk (takmer 60 miliónov eur). Transakcia skupiny SLAVIA CAPITAL s rodinou poslanca Beblavého sa uskutočnila v roku 2008," dodal Benčurik.

Reagoval tak na dnešné vyjadrenia opozičných poslancov Miroslava Beblavého (nezaradený) a Veroniky Remišovej (OĽaNO-NOVA), ktorí žiadajú odvolanie Petra Plavčana (nominant SNS) z postu ministra školstva. Dôvodom majú byť podozrenia v čase jeho pôsobenia v Študentskom pôžičkovom fonde a Pôžičkovom fonde pre začínajúcich učiteľov.

Jedným z problémov je podľa nich pôžička ŠPF pre skupinu SLAVIA CAPITAL vo výške 5,5 milióna eur. "Táto pôžička bola v jasnom rozpore so zákonom, ktorý ukladá, že fond môže voľné prostriedky viesť len na bankovom učte," uviedol Beblavý s tým, že členkou predstavenstva SLAVIA CAPITAL a mnohých ďalších spoločností z tejto skupiny v tom čase bola manželka ministra Viera Plavčanová. Predsedom rady fondu bol v rovnakom čase Plavčan.

"Všetky tie obvinenia, ktoré sú v tom blogu, boli predmetom podania, ktoré bolo pred piatimi rokmi. Polícia aj dozorujúci prokurátori ich označili ako nedôvodné," reagoval dnes Plavčan na informácie Beblavého, ktoré poslanec zverejnil v utorok (5.4.) aj na svojom blogu.