Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

FOTO: Štrbské Pleso vtedy a dnes. Komunistickí papaláši, hotely a lyže

Športový areál FIS v ústí Mlynickej doliny Vysokých Tatier pripravený na 28. Majstrovstvá sveta v lyžovaní v klasických severských disciplínach. Majstrovstvami sveta v roku 1970 došlo k výraznej prestavbe. Skokanské mostíky, bežecké trate a hotel FIS na Štrbskom Plese vytvorili základné prvky nového lyžiarskeho areálu, ktorý sa v tom čase stal pýchou Slovenska. Na snímke zábery zo športového areálu pred skokmi z mostíka. Štrbské Pleso 21. februára 1970. Foto: TASR/Gabriel Bodnár

Na Štrbskom Plese sa už začala lyžiarska sezóna 2014. Teraz.sk pri tejto príležitosti ponúka historické fotografie Štrbského Plesa v 20. storočí. Mostíky, papalášov, hotely, aj športovcov.

Bratislava 7. decembra (Teraz.sk) - Na Štrbskom Plese sa už začala tohoročná lyžiarska sezóna, prvé tréningy tu stihol absolvovať aj slovenský reprezentant Adam Žampa.

otvorenie lyžiarskej sezóny vo Vysokých Tatrách Na snímke lyžiar kráča cez areál v Mlynickej doline ku svahu počas otvorenia lyžiarskej sezóny v lyžiarskom stredisku na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách 6. decembra 2014.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Informácie o tréningoch Adama Žampu na Štrbskom Plese nájdete v tejto správe.


Teraz.sk prináša fotografie z archívu TASR aj s nezmenenými dobovými popiskami, budovanie mostíkov koncom šesťdesiatych rokov, Majstravstvá sveta z roku 1970, divákov, športovcov, aj predstaviteľov komunistického režimu, atmosféru bývalého kúpeľného domu Helios, aj bývalé kúpele Hviezdoslav prebudované na špičkový súčasný hotel.

Rok 1968

Najrozsiahlejším stavebným objektom vo Vysokých Tatrách pre zabezpečenie budúcich 28. Majstrovstiev sveta v klasických severských disciplínach v roku 1970 je skokanský areál na Štrbskom Plese. Skokanské mostíky, ktoré už tretiu sezónu budú slúžiť skokanom, dostávajú svoj konečný tvar. Intenzívne sa pracuje na zatrávnení dopadišťa oboch mostíkov, výstavbe tribún a dokončovaní stavebnej časti objektov, priamo súvisiacich so skokanskými mostíkmi. V tejto sezóne sa podrobia športové objekty generálnej skúške. Na snímke terénne úpravy pod skokanskými mostíkmi, kde sa zatrávňuje dopadisko a robia prípravy na montáž južných tribún. Štrbské Pleso 25. novembra 1968.
Foto: TASR/Gabriel Bodnár


Skokanské mostíky, ktoré už tretiu sezónu budú slúžiť skokanom, dostávajú svoj konečný tvar. Intenzívne sa pracuje na zatrávnení dopadišťa oboch mostíkov, výstavbe tribún a dokončovaní stavebnej časti objektov, priamo súvisiacich so skokanskými mostíkmi. V tejto sezóne sa podrobia športové objekty generálnej skúške. Na snímke práce na predĺžení kritického bodu, až na 90 metrov pod veľkým skokanským mostíkom. Štrbské Pleso 25. novembra 1968.
Foto: TASR/Gabriel Bodnár


Informácie o lyžiarskych strediskách, ktoré už sú otvorené v sezóne 2014/2015 nájdete v tejto správe.


Majstrovstvá sveta 1970

Panely a smerovky s ústredným odznakom FIS-u vo Vysokých Tatrách na každom kroku upozorňujú návštevíkov slovenských veľhôr, že sa blíži termín 28. Majstrovstiev sveta v lyžovaní. Podobné tabule i s reklamami podnikov a obchodov sú aj na prístupových cestách do Vysokých Tatier. Štrbské Pleso 14. januára 1970.
Foto: TASR/Štefan Petráš


Športový areál FIS v ústí Mlynickej doliny Vysokých Tatier pripravený na 28. Majstrovstvá sveta v lyžovaní v klasických severských disciplínach. Majstrovstvami sveta v roku 1970 došlo k výraznej prestavbe. Skokanské mostíky, bežecké trate a hotel FIS na Štrbskom Plese vytvorili základné prvky nového lyžiarskeho areálu, ktorý sa v tom čase stal pýchou Slovenska. Na snímke zábery zo štadióna bežeckých tratí. Štrbské Pleso 15. februára 1970.
Foto: TASR/Gabriel Bodnár


Športový areál FIS v ústí Mlynickej doliny Vysokých Tatier pripravený na 28. Majstrovstvá sveta v lyžovaní v klasických severských disciplínach. Majstrovstvami sveta v roku 1970 došlo k výraznej prestavbe. Skokanské mostíky, bežecké trate a hotel FIS na Štrbskom Plese vytvorili základné prvky nového lyžiarskeho areálu, ktorý sa v tom čase stal pýchou Slovenska. Na snímke členovia straníckej a vládnej delegácie a ostatní hostia na tribúne sledujú defilé činovníkov a pretekárov /sprava: premiér ČSSR Lubomír Štrougal, predseda FIS Marc Hodler, prvý tajomník ÚV KSČ Gustáv Husák, prezident republiky Ludvik Svoboda s manželkou Irenou/. Štrbské Pleso 14. februára 1970.
Foto: TASR/Ján Valko


Štrbské pleso, dejisko 28. majstrovstiev sveta v severských disciplínach v lyžovaní, je už pripravené na túto vrcholovú udalosť. Na Štrbské Pleso už prichádzajú aj pretekári. Na snímke československí skokani na prechádzke pod skokanskými mostíkmi. 5. februára 1970.
Foto: TASR/Gabriel Bodnár


Vo Vysokých Tatrách sa začali 14. februára 1970 28. MS v severských lyžiarskych disciplínach. Boli dôvodom na to, aby sa vybudovalo viacero zariadení, ako napr. obnova zubačky z Tatranskej Štrby na Štrbské Pleso s novými stanicami, hotely Patria a Panoráma, Park-hotel, hotel Bellevue, budovy Čedoku a Horskej služby a obchodný dom . K dominujúcim objektom však patrili skokanské mostíky, bežecké trate a hotel FIS na Štrbskom Plese, ktoré vytvorili základné prvky nového lyžiarskeho areálu, ktorý sa v tom čase stal pýchou Slovenska. Na archívnej snímke zábery zo športového areálu pred skokmi z mostíka. Štrbské Pleso 14. februára 1970.
Foto: TASR/Štefan Petráš




Kúpeľné domy

Vo Vysokých Tatrách je stále takmer 30 budov, ktoré chátrajú a kazia tak estetický dojem mesta. Rozpadnutý skelet budovy bývalého Liečebného ústavu Helios na Štrbskom Plese. Vysoké Tatry 22. októbra 2012.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Nové klimatoterapeutické sanatórium Helios odovzdali do užívania v r.1976 na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách. Sanatórium má 350 miest, z toho 150 pre deti. Budú v ňom liečiť nešpecifické ochorenia horných a dolých dýchacích ciet, choroby alergického pôvodu, zápalové stavy dýchacích orgánov a ciest. Pacienti majú k dispozícii kompletné lekárske ošetrovne, laboratóriá, terapeutické liečebne, vodoliečbu, ai. Na snímke jedáleň.
Foto: TASR/Magda Borodáčová


Budova Kúpeľov Štrbské Pleso Hviezdoslav na brehu Štrbského plesa sa po rekonštrukcii premení na pravdepodobne najluxusnejší hotel vo Vysokých Tatrách. Jeho budúca tvár už naberá konečnú podobu. Na snímke ešte bez vežičky, ktorá bude vpravo hore 24. júla 2007.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Na Štrbskom Plese 7. mája 2009 otvorili Grand Hotel Kempinski High Tatras (na sn.) . Nové zariadenie sa bude zameriavať predovšetkým na poskytovanie služieb pre náročnejšiu klientelu, ktorá sa rozhodne prežiť pobyt vo Vysokých Tatrách. Rekonštrukcia bývalého liečebného komplexu Hviezdoslav sa začala ešte v roku 2005 a jej dokončenie ovplyvňovala skutočnosť, že išlo o historický objekt, ktorý sa nachádza priamo v chránenom území na brehu Štrbského plesa.
Foto: TASR/ Lukáš Furcoň