Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Európske médiá upozorňujú: Slovensko preferuje kresťanských utečencov

Generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland, archívne foto Foto: TASR/AP

Preferovanie iba kresťanských utečencov zo strany slovenských úradov odsúdil i Thorbjörn Jagland, generálny tajomník Rady Európy.

Brusel/Štrasburg 20. augusta (TASR) - Generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland v dnes zverejnenom odkaze cez účet na Twitteri odsúdil selektívny výber utečencov zo strany Slovenskej republiky. Preferovanie iba kresťanských utečencov zo strany slovenských úradov si všimli viaceré európske médiá.

"Odmietanie utečencov na základe ich náboženstva je očividná diskriminácia. Slovensko by malo zvrátiť svoj postoj," odkázal Jagland prostredníctvom Twitteru.




Generálny tajomník RE sa pri svojom odkaze odvoláva na spravodajský server BBC News, ktorý vo svojom titulku hlási, že v otázke relokácií utečencov zo Sýrie je Slovensko prostredníctvom schémy dohodnutej na úrovni EÚ ochotné prijať "iba kresťanov".

Foto: bbc.com


BBC News a rovnako aj belgická tlačová agentúra Belga pripomenuli, že Slovensko, ktoré odmietlo povinné kvóty pre presídľovania utečencov a trvá len na dobrovoľnej báze, je ochotné prijať 200 utečencov z táborov nachádzajúcich sa v Turecku, Grécku a Taliansku.

Spravodajský server cituje slová hovorcu ministerstva vnútra Ivana Netíka, ktorý uviedol, že moslimskí utečenci sa u nás nebudú cítiť ako doma, lebo na Slovensku nie sú mešity.



Britský spravodajský server zdôraznil, že Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) vyzval európske krajiny, aby prijali "inkluzívny prístup" voči utečencom. Inkluzívny prístup znamená ich prijímanie bez ohľadu na rasový a etnický pôvod či náboženské presvedčenie.

"Vyzývame vlády, aby prijali komplexný prístup a pri presídľovaní utečencov nepresadili ich výber založený na diskriminácii," uviedol v tejto súvislosti hovorca UNHCR pre strednú Európu Babar Baloch.

Hovorkyňa Európskej komisie Annika Breithardová s odkazom na postoj Slovenska voči utečencom uviedla, že nebude priamo komentovať stanovisko slovenskej strany. Upozornila však, že členské štáty EÚ majú zakázanú akúkoľvek formu diskriminácie.



Agentúra Belga v súvislosti so slovenskou snahou preferovať kresťanských utečencov uviedla, že hovorca ministerstva vnútra SR nie je prvý, ktorý mal podobné vyhlásenie. Belga pripomenula, že premiér SR Robert Fico spájal moslimských utečencov s rizikom terorizmu.

Agentúra zároveň zdôraznila, že Slovensko nie je v tomto postoji osamotené, lebo podobné prejavy stále viac počuť aj v Poľsku, Lotyšsku či v Litve.