Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Slovensko bude mať možno ďalšieho svätca

Titus Zeman Foto: tituszeman.sk

Život Titusa Zemana skúma Vatikán.

Bratislava 19. apríla (TASR) - V procese blahorečenia saleziánskeho kňaza Titusa Zemana nastal posun. Všetky dokumenty k tomu, aby Slovensko mohlo mať ďalšieho svätca, skúma už Kongregácia pre kauzy svätých vo Vatikáne. V rámci každého procesu sa k prípadu vždy vyjadruje aj konzultačná komisia teológov a tá zaujala pozitívne stanovisko. TASR o tom informoval hovorca saleziánov na Slovensku Rastislav Hamráček.

"Don Titus prežil vo väzení 13 rokov, predtým neváhal riskovať život za záchranu duchovných povolaní. Jeho príklad bude povzbudením pre celé Slovensko," uviedol provinciál saleziánov na Slovensku Jozef Ižold. Kňaz Titus Zeman má už teraz titul Boží služobník. Saleziáni don Bosca na Slovensku a Bratislavská arcidiecéza skúmali jeho život v rokoch 2010 až 2012. Následne všetky materiály putovali do Vatikánu, kde ich skúma Kongregácia pre kauzy svätých.

Titus Zeman sa narodil v Bratislave-Vajnoroch 4. januára 1915. Ako 25-ročný sa stal saleziánskym kňazom a pôsobil ako kaplán, školský radca a profesor chémie. Po tom, ako komunistický režim 13. apríla 1950 zrušil mužské kláštory, Titus Zeman zorganizoval a viedol tri ilegálne prechody do Talianska. Pri nich prevádzal mladých saleziánskych študentov teológie, aby tam mohli doštudovať a stať sa kňazmi. Tretí prechod 9. apríla 1951, teda pred 65 rokmi, sa pre rozvodnenú rieku Morava nevydaril. Titusa Zemana zatkli a následne vypočúvali, mučili a odsúdili na 25 rokov väzenia. Po 12 rokoch väzenia ho v roku 1964 podmienečne prepustili. O päť rokov na následky mučenia a väznenia zomrel v Bratislave. Už pri jeho pohrebe sa hovorilo o ňom ako o mučeníkovi. Po roku 1989 začal byť vnímaný ako mučeník za záchranu duchovných povolaní.