Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vedcami roka 2015 sú Monika Rychtáriková a Ján Tkáč

Na snímke zľava víťaz kategórie Vedec roka SR Ján Tkáč z Chemického ústavu Slovenskej akadémie vied, víťazka kategórie Vedkyňa roka SR Monika Rychtáriková zo Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, víťaz kategórie Osobnosť roka v oblasti technológií Daniel Šlosár z Fakulty baníctva, ekológie, riadienia a geotechnológií Technickej univerzity v Košiciach, víťaz v kategórii Osobnosť roka v programoch EÚ Tibor Hianik z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerizty Komenského v Bratislave a víťaz kategórie Mladá osobnosť vedy Tomáš Plecenik z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerizy Komenského v Bratislave. Bratislava, 10. mája 2016. Foto: TASR/Michal Svítok

Tohtoročná súťaž sa konala pod záštitou prezidenta Andreja Kisku.

Bratislava 10. mája (TASR) – Monika Rychtáriková zo Stavebnej fakulty (SvF) Slovenskej technickej univerzity (STU) a Ján Tkáč z Chemického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) sa stali Vedcami roka SR 2015. Obe osobnosti si ocenenia prevzali na dnešnom slávnostnom vyhlásení 19. ročníka súťaže Vedec roka, ktorú organizuje Centrum vedecko-technických informácií (CVTI) SR, Slovenská akadémia vied a Zväz slovenských vedeckotechnických spoločností (ZSVTS).

Rychtáriková si ocenenie prevzala za aplikáciu znalostí stavebnej a priestorovej akustiky v medzipredmetnom kontexte, najmä v oblasti virtuálnej akustiky, pri výskume akustickej orientácie slepých ľudí v interiéri budov a poznatkov psychoakustiky pri overovaní akustických veličín. Rychtáriková sa priznala, že ako tínedžerka snívala o titule Športovkyňa roka. Že sa svojich mládežníckych ambícií musela zriecť, neľutuje. "Ako športovkyňa by som dnes zrejme odchádzala do dôchodku, vo vedeckej práci môžem pokračovať," uviedla. V športovej terminológii sa poďakovala aj svojim kolegom vedcom. "Môj úspech je úspechom celého tímu ľudí, ktorí si nezávidia, ale doprajú si, a vytvárajú jeden druhému šance skórovať," povedala.

Za úspechom Jána Tkáča stojí jeho práca pri využití nanotechnológií pri konštrukcii rôznych zariadení aplikovateľných v oblasti glykomiky a diagnostiky rozličných ochorení vrátane rakoviny prostaty. Na vedeckej práci ho fascinuje sloboda. "Môžete si vybrať, ktorým smerom sa vydať, nie ste oklieštený rutinou. Na druhej strane pri vedeckej práci je potrebné si povedať, kedy už dosť a kedy je potrebné prestať pracovať a venovať sa osobnému životu," povedal Tkáč.

V bratislavskom Primaciálnom paláci dnes ocenili aj ďalšie osobnosti slovenskej vedy. V kategórii Osobnosť roka v oblasti technológií patrí za rok 2015 cena Danielovi Šlosárovi z Fakulty baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií (FBERG) Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) za vývoj prenosného generátora elektrickej energie - Chargebrella, ktorý dokáže nabiť rôzne mobilné zariadenia. "Ocenenie mi hovorí, že som sa vydal dobrým smerom," skonštatoval Šlosár v krátkom poďakovaní.



V rámci programov EÚ za Osobnosť roka 2015 vyhlásili profesora Tibora Hianika z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky (FMFI) Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Dôvodom bol jeho významný prínos a výsledky v oblasti vývoja biosenzorov určených na diagnostiku prionových ochorení, na monitorovanie kvality a kontaminácie potravín a znečistenia životného prostredia získaných v programoch EÚ. Hianik upozornil na dôležitosť vedy pri formovaní úspešnej mladej generácie na univerzitách, ktorá môže pokračovať v dosahovaní nových poznatkov. "Iba takýmto spôsobom môžeme pozdvihnúť Slovenskú republiku a v rámci medzinárodnej spolupráce tiež celú Európsku úniu," povedal ocenený vedec.

Z rovnakej fakulty ako profesor Hianik pochádza aj Mladá osobnosť vedy. Tomáš Plecenik získal ocenenie za vynikajúcu vedeckovýskumnú a publikačnú činnosť vo fyzike tuhých látok súvisiacu s využitím nanotechnológií v senzorike, biomateriáloch a supravodivých materiáloch. Pleceník vo svojom príhovore ocenil svojich kolegov a osobitne vyzdvihol začínajúcich pedagogických a vedeckých pracovníkov, ktorí ostávajú po škole pracovať na Slovensku, hoci ich ohodnotenie je, ako povedal, tragikomické. "Ak nie celospoločenská, tak určite im patrí aspoň moja osobná vďaka," povedal.

Tohtoročná súťaž sa konala pod záštitou prezidenta SR Andreja Kisku. Na dnešnom slávnostnom vyhlásení cien sa zúčastnili aj minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Plavčan. Ten vo svojom príhovore vyzdvihol úlohu vedeckého výskumu. Poukázal na to, že výsledky základného výskumu zhodnotí ľudstvo niekedy až po niekoľkých desaťročiach, no má z nich osoh napokon každý. „Vážim si vedcov, lebo svoj výskum nerobia vo veľmi vhodných podmienkach. Preto je aj mojou úlohou im tieto podmienky zlepšiť,“ dodal minister a vyslovil uznanie všetkým oceneným.


Spolu s ministrom sa vyhlásenia výsledkov zúčastnili aj generálny riaditeľ CVTI Ján Turňa, predseda SAV Pavol Šajgalík a prezident ZSVTS Dušan Petráš.

Všetky informácie o podujatí Vedec roka SR 2015 nájdete na webovej stránke www.ncpvat.sk v sekcii Vedec roka SR.