Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

VIDEO: Reakcie politikov na odchod Daniela Lipšica z parlamentu

Na archívnej snímke Daniel Lipšic. Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa opozičných poslancov jeho odchod oslabí opozíciu. Viacerí z nich nad týmto rozhodnutím vyjadrili ľútosť, no rešpektujú to.

Bratislava 22. septembra (Teraz.sk/TASR) - Poslanec OĽaNO-NOVA Daniel Lipšic dnes oznámil, že k 30. septembru sa vzdá poslaneckého mandátu. "Nedokázal by som túto funkciu už vykonávať naplno," povedal.



Krok D. Lipšica vzbudzuje podľa F. Šebeja rešpekt, A. Danko ho berie na vedomie



Opozičný politik Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) urobil rozhodnutie vzbudzujúce rešpekt, myslí si František Šebej z koaličnej strany Most-Híd. "Rozhodol sa nečakať na konzekvencie, isto to nebolo ľahké rozhodnutie," povedal.

Na archívnej snímke predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko
Foto: TASR - Martin Baumann


Koaličná SNS Lipšicovo rozhodnutie rešpektuje. "Beriem ho na vedomie," napísal v reakcii predseda strany i Národnej rady SR Andrej Danko.

P. ŽIGA: D. Lipšic urobil správnu vec, asi by som postupoval rovnako


Opozičný poslanec Národnej rady SR Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) urobil správnu vec, keď sa k 30. septembru rozhodol vzdať svojho poslaneckého mandátu. Povedal to dnes podpredseda Smeru-SD a minister hospodárstva Peter Žiga.

"Úplne rozumiem Danielovi Lipšicovi, chápem jeho krok. V jeho situácii by som asi postupoval rovnako. Tragédia, ktorá sa stala, či už zavinene, alebo nezavinene, je mementom v jeho osobnom živote a určite by mu to spôsobovalo bariéry aj v politickom živote," povedal Žiga.

Podľa jeho slov toto je moment, kedy by sa mala aj politická garnitúra zamyslieť nad tým, ako sa robí politika. "Pamätám si to aj v tomto parlamente aj v predchádzajúcich vládach, že politika sa robila korektne, v politickom ringu sme si to rozdali, ale nikdy sa do toho nezaťahovala rodina či osobný život," upozornil Žiga s tým, že pomery sa zmenili a možno aj opozícia by sa mala zamyslieť, či toto práve nie je ten moment, kedy by politici mali proti sebe bojovať len politickými nástrojmi.

Na otázku, či by sa Lipšicovým rozhodnutím nemali inšpirovať aj premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák (obaja Smer-SD), odpovedal Žiga negatívne. "Asi nechceme porovnávať spolitizovanú kauzu Bašternák s ľudskou tragédiou, ktorá sa stala pri autonehode," dodal minister.


Podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer-SD) konštatoval v súvislosti so vzdaním sa mandátu Daniela Lipšaca uviedol, že je to jeho osobné rozhodnutie a nehodnotí ho.


Jeho rozhodnutie súvisí s pondelňajšou (19. 9.) tragickou dopravnou nehodou, pri ktorej zrazil 72-ročného chodca na Vajnorskej ulici v Bratislave. Seniora previezla rýchla zdravotná pomoc do nemocnice v Ružinove, kde v nočných hodinách zraneniam podľahol.

Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar konštatoval, že vzdanie sa poslaneckého mandátu je naozaj závažné rozhodnutie a pripomenul, že on také rozhodnutie tiež urobil, lebo sa vzdal poslaneckého mandátu minulé volebné obdobie.


Podľa Borisa Kollára odchod Lipšica oslabí opozíciu



Odchod Daniela Lipšica (OĽaNO-NOVA) z Národnej rady SR oslabí opozíciu. Myslí si to predseda opozičného hnutia Sme rodina Boris Kollár.

Na archívnej snímke predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár.
Foto: TASR - Andrej Galica


"Je to osobné rozhodnutie pána poslanca. Ja ho rešpektujem a vážim si tento krok. Mám za to, že jeho odchod oslabí opozíciu," povedal pre TASR Kollár.

Svoj názor vyjadril na sociálnej sieti aj poslanec Eduard Heger (OĽaNO-NOVA), ktorý tento akt označil za "zlom pre opozičnú politiku".

Vašečku jeho odchod mrzí, no rešpektuje to



Predseda poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka rešpektuje rozhodnutie Daniela Lipšica (OĽaNO-NOVA) vzdať sa poslaneckého mandátu. Osobne mu je to však veľmi ľúto. Verí v Lipšicovu nevinu.

Richard Vašečka
Foto: TASR


"Stretli sme sa so stovkami reakcií, nech sa nevzdáva," povedal Vašečka. Vidno tu podľa neho paradox.



"Sú ľudia, ktorí by mali odstúpiť a držia sa v politike zubami nechtami, Daniel Lipšic to urobiť nemusel," uviedol. Verejnosť mala podľa neho možnosť na vlastné oči vidieť, ako sa mení a buduje politická kultúra. "Nie je to nezmyselnými novelizáciami, ale morálnymi gestami," dodal Vašečka.

Matovič: Aj politik môže byť človekom



Rozhodnutie Daniela Lipšica dokázalo podľa Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA), že aj politik môže byť človekom. Pozrite si video.



Podobnú myšlienku na sociálnej sieti vyjadrila aj Viera Dubačová (OĽaNO-NOVA). "Napokon nám všetkým ukázal, že ďaleko viac ako byť politikom, je zostať človekom," napísala.

Remišová: Zachoval sa ako chlap



Lipšicova poslanecká kolegyňa Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) na sociálnej sieti uviedla, že jej bude v parlamente chýbať, no jeho rozhodnutie si váži. Dodala, že sa "zachoval ako chlap a ukázal, že je možná aj iná politická kultúra".

SaS: Je to rozhodnutie jeho svedomia



Rozhodnutie Daniela Lipšica (OĽaNO-NOVA) vzdať sa poslaneckého mandátu je rozhodnutím jeho svedomia. Vyhlásila to dnes opozičná SaS s tým, že liberáli berú Lipšicovo rozhodnutie na vedomie.

Na archívnej snímke Richard Sulík.
Foto: TASR - Dano Veselský


"Tento krok by si zvlášť mohol všimnúť minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) a obyvateľ bytu Ladislava Bašternáka Robert Fico (Smer-SD)," odkázal predseda SaS Richard Sulík.

Beblavý verí, že sa raz do verejnej služby vráti



Miroslav Beblavý zo strany #Sieť na sociálnej sieti napísal, že sa podľa neho Lipšic riadi záujmom občanov. "Verím, že sa raz do verejnej služby vráti," dodal.