Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Slováci si dnes volili nového prezidenta

Volička vhadzuje hlasovací lístok do urny vo volebnej miestnosti v Dunajskej Strede v 2. kole prezidentských volieb 29. marca 2014. Foto: TASR/Edmund Örzsik

Voliči mohli svojmu favoritovi odovzdať hlas v 5958 okrskoch.

Bratislava 29. marca (TASR) - Slováci si dnes v druhom kole volili nového prezidenta republiky. O ich priazeň sa uchádzajú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola - premiér Robert Fico (Smer-SD) a podnikateľ a filantrop Andrej Kiska.

Voliči mohli svojmu favoritovi odovzdať hlas v 5958 okrskoch do 22.00 h.

Priebežné neoficiálne výsledky bude zverejňovať Štatistický úrad SR na dvoch webstránkach na www.volbysr.sk a www.statistics.sk. Oficiálne výsledky potvrdí Ústredná volebná komisia, mala by tak urobiť v nedeľu 30. marca.

Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu. Skladať ho bude 15. júna, keď sa skončí funkčné obdobie súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi.

Fotogaléria: Robert Fico volil prezidenta SR

Fotogaléria: Andrej Kiska volil prezidenta SR
.

Prvé priebežné výsledky by mohli byť okolo 22.30 h

Volička vhadzuje hlasovací lístok do urny vo volebnej miestnosti v Komárne počas 2. kola prezidentských volieb 29. marca 2014.
Foto: TASR/Milan Drozd
Prvé priebežné neoficiálne výsledky by sa mali na webstránkach www.volbysr.sk a www.statistics.sk objaviť približne o 22.30 h. Informovala o tom dnes šéfka ŠÚ SR Ľudmila Benkovičová.

"V tom okamihu, ako bude spracovaná, skontrolovaná daná do systému prvá zápisnica okrskovej volebnej komisie, sa otvorí web, kde budeme priebežne zverejňovať výsledky tých volebných okrskov, ktoré sú už spracované," uviedla Benkovičová. Výsledky sa na internetových stránkach budú aktualizovať každých desať minút.

"Očakávam, že 25 minút po uzavretí volebných miestností by mohla byť už aj prvá zápisnica na webe, pretože je to jednoduchšie, ako bolo prvé kolo. A už vtedy sme mali prvé zápisnice k dispozícii do 30 minút," priblížila predsedníčka ŠÚ SR. Ako pripomenula, zápisnicu musí okrsková volebná komisia fyzicky doniesť na obvodnú volebnú komisiu. Zápisnica sa musí skontrolovať. Ak je na papieri, tak sa musí prepísať do počítača. Po skontrolovaní sa dostáva do systému.

Kandidát na prezidenta SR a premiér Robert Fico dostáva hlasovací lístok a obálku od členky volebnej komisie počas 2. kola prezidentských volieb v Kultúrnom dome vo Veľkých Dvoranoch, okres Topoľčany 29. marca 2014.
FOTO TASR/Henrich Mišovič
Robert Fico odvolil krátko po dvanástej

Krátko po dvanástej hodine vošiel do volebnej miestnosti v kultúrnom dome vo Veľkých Dvoranoch v okrese Topoľčany kandidát na prezidenta SR Robert Fico.

Viac sa dočítate v článku TU.







Na snímke kandidát na prezidenta SR Andrej Kiska počas 2. kola voľby prezidenta Slovenskej republiky vo volebnom okrsku číslo 2 v Poprade v sobotu 29. marca 2014.
FOTO TASR/Oliver Ondráš
Andrej Kiska volil v Poprade

Vo volebnom okrsku číslo 2. na Mestskom úrade v Poprade dnes odovzdal svoj hlas v druhom kole prezidentských volieb aj jeden z kandidátov Andrej Kiska.

Viac sa dočítate v článku TU.







Voľby nevynechal ani súčasný prezident SR Ivan Gašparovič

Krátko po 11.00 h odvolil v priestoroch Základnej školy na Jelačičovej ulici v Bratislave prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou Silviou.

Viac sa dočítate v článku TU.

Fotogaléria: Ivan Gašparovič volil prezidenta


Pavol Paška volil v Košiciach

V spoločnosti manželky vo volebnom okrsku číslo 4 v Košiciach - Starom Meste sa dnes zúčastnil na druhom kole volieb prezidenta SR predseda Národnej rady SR Pavol Paška. Viac nájdete TU.